Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Η... άγρια ομορφιά των αγορών, ο... κουβάς του Τσίπρα και η ΔΕΗ των deals

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης είχε τον καλύτερο Οκτώβριο από το 1976, την ίδια στιγμή που οι Ρώσοι, μη μπορώντας να έχουν τον πλήρη έλεγχο των κινήσεων στο μέτωπο των τιμών της ενέργειας, εκβιάζουν καταστάσεις με τη δημιουργία εμποδίων στον εφοδιασμό του πλανήτη με σιτηρά.

Ο μήνας που έφυγε είχε μεγάλες ανατροπές. Για παράδειγμα, το φυσικό αέριο κατρακύλησε ακόμη και κάτω από τα 100 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το πετρέλαιο έκλεισε με άνοδο 9% και ο χρυσός κατέγραψε πτώση για έβδομο συνεχόμενο μήνα μέσα σε συνθήκες διαρκώς αυξανόμενου πληθωρισμού! Και τα... πικάντικα δεν σταματούν εδώ. Τον Οκτώβριο είδαμε πληθωρισμό 11,6% στη Γερμανία και 16,8% στην Ολλανδία. Για να καταλάβετε τι συμβαίνει στον κόσμο, τέτοιες μεταβολές ισοδυναμούν με το να βλέπει κάποιος χιόνι στην Υποσαχάρια Αφρική!

Απίστευτα και όμως... Ελληνικά!

Η Ελλάδα τον Οκτώβριο επέστρεψε σε μονοψήφιο πληθωρισμό, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μετρήσεις της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 9,8% από 12,1% τον Σεπτέμβριο, ως αποτέλεσμα της μεγάλης πτώσης της τιμής του φυσικού αερίου, η οποία συμπαρέσυρε την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ υποστηρικτικά λειτούργησε και η αποκλιμάκωση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης, ασχέτως, εάν σε επίπεδο μηνός, ο "μαύρος χρυσός" ενισχύθηκε 9%, όπως προαναφέρθηκε. Ωστόσο, δεν πρέπει να παίρνουν τα... μυαλά μας αέρα, καθώς οι απότομες μεταβολές των τιμών της ενέργειας, θα τροφοδοτούν απότομα και τον πληθωρισμό.

Ωστόσο, η εκτίναξη του τιμάριθμου στη Γερμανία στο 11,6% και της Ολλανδίας στο 16,8%, λόγω των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, σε αντιδιαστολή με το 9,8% της Ελλάδας, δείχνει ότι οι ανατροπές που βλέπουμε και έχουμε να δούμε, θα είναι ιστορικές. Ακόμη και η Πορτογαλία τον Οκτώβριο είχε πληθωρισμό στο 10,6%. Πριν από μερικές ημέρες ο Τσίπρας... έσκουζε για τον "πληθωρισμό Μητσοτάκη", αλλά τώρα, μάλλον πρέπει να αρχίσει να αναθεωρεί. Αν μη τι άλλο, για να είμαστε πλήρως συμβατοί με την οικονομική πραγματικότητα, κάποιος πρέπει να του διδάξει Μακροοικονομική και Δημόσια Οικονομικά, για να αποφεύγει τις... αστοχίες! Για να καταλαβαίνει τι συμβαίνει στον πραγματικό κόσμο, το κόβουμε... χλωμό. Οπότε καταλήγουμε στην άποψη ότι έχει επιλέξει συνειδητά να λέει μόνο ψέματα και να φαντάζεται διάφορα...

Και αν ο μονοψήφιος πληθωρισμός ήταν το ένα καλό νέο, με βάση τα στοιχεία της Eurostat, το άλλο... τραγικό νέο είναι ότι η Ελλάδα "σκαρφάλωσε" 16 θέσεις στον πίνακα με τις χώρες που διαθέτουν το πλέον "φιλικό" επιχειρηματικό περιβάλλον! Ξεπερνάμε χώρες όπως οι ΗΠΑ, το Κατάρ, η Σιγκαπούρη και τόσες άλλες! Και φανταστείτε να διορθωθούν τα πράγματα και στο θέμα της γραφειοκρατίας όπου έχουμε ακόμη αρκετό δρόμο... Θα τους... φάμε λάχανο όλους! Αν υπήρχε περίπτωση να (ξανα)κυβερνήσει τη χώρα ο Τσίπρας, τέτοιο... χάος θα... παραλάμβανε! Όλα... αριστερά του πάνε του ανθρώπου. Εν ολίγοις, γεμίζει... κουβάδες!

Η ΔΕΗ "παίζει" μεγάλη... μπάλα

Το στρατηγικό πλάνο της ΔΕΗ θέτει στο επίκεντρο, μεταξύ πολλών άλλων, τις εξαγορές εταιρειών ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και συγκεκριμένα σε Ρουμανία και Ευρώπη.

Αυτό σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα... σκάσουν deals και ως εκ τούτου, οι φήμες εντείνονται. Στο πλαίσιο αυτό η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ζήτησε περισσότερες... εξηγήσεις από τη διοίκηση, η οποία απάντησε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχουν συμφωνίες, ούτε μνημόνια κατανόησης. Το μόνο σίγουρο είναι ότι "ψήνονται" συμφωνίες. Και δεν μιλάμε για συμφωνίες τύπου... Σκοπίων, σαν αυτές που υπέγραφε ο Τσίπρας, όταν η ΔΕΗ βρισκόταν με το ένα πόδι στον γκρεμό και έπρεπε να κλείσει το "deal" της ονομασίας της γειτονικής χώρας, με παραχώρηση εθνότητας και γλώσσας.

Ο Στάσσης με την προηγούμενη εμπειρία από την παρουσία του στη Ρουμανία, ξέρει να επενδύει σε εταιρείες που κρύβουν αξίες, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στην ενίσχυση της θέσης της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα, μέσα σε μια ιστορική συγκυρία. Αυτά δεν μπορεί ο Τσίπρας και κάθε τρεις και λίγο, τον πιάνει στο στόμα του. Η ΔΕΗ γίνεται μεγάλη, ενώ σε πολιτικό επίπεδο, το μόνο που έχουμε να... υπενθυμίσουμε είναι ότι το 2023 περιλαμβάνει δύο εκλογικές αναμετρήσεις σε εθνικό επίπεδο και άλλες δύο σε αυτοδιοικητικό...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...