Παρασκευή
29 Μαρτίου 2024

Ο καλός μας ο... καιρός και τα νέα «κόλπα» του Πούτιν

Ο καλός καιρός βοηθάει την Ευρώπη και την Ελλάδα, ώστε να περιοριστεί η κατανάλωση ενέργειας, διατηρώντας τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, σε σχετικώς... λογικά επίπεδα, αν λάβουμε υπόψιν τα χαρακτηριστικά της συγκυρίας. 

Βέβαια, όταν μιλάμε για φθινόπωρο που θυμίζει... καλοκαίρι, αυτό δεν αποτελεί καλό οιωνό για τον πρωτογενή τομέα. Αν η γη διψάει και δεν μπορεί να μπει το τρακτέρ, τότε είναι δεδομένο ότι και μικρότερες θα είναι οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις και μικρότερη η προσφορά αγροτικών προϊόντων. Αν δεν βοηθήσει ο καιρός, τότε και οι καρποί των δέντρων θα έχουν σοβαρό πρόβλημα τους επόμενους μήνες. Φανταστείτε ότι η ξηρασία σε Ιταλία και Ισπανία έχει οδηγήσει σε εκτίμηση για πολύ μικρότερη παραγωγή ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα οι τιμές να έχουν εκτοξευτεί! 

Στην Ευρώπη κάνουν ακόμη... μπάνιο (!), και έτσι οι Ευρωπαίοι πολιτικοί έχουν την... πολυτέλεια να κλωτσάνε το... τενεκεδάκι των αποφάσεων για αργότερα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάποια στιγμή ο καιρός θα δείξει το πραγματικό του "πρόσωπο" και ελπίζουμε ότι δεν θα αιφνιδιαστούν... 

Οι αγορές... πετάνε

Η νέα εβδομάδα θα έχει ως σημείο αναφοράς τις αποφάσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας για τα επιτόκια του δολαρίου. Αύριο και μεθαύριο, η FED θα δώσει το στίγμα των προθέσεων της και φαίνεται ότι θα έχουμε νέα αύξηση μεταξύ 0,50%-0,75% σε απόλυτο ποσοστό στα βασικά επιτόκια του δολαρίου. Ας κρατήσουμε το γεγονός ότι η Wall Street έβγαλε ολόκληρο τον Οκτώβριο με σημαντικά κέρδη. 

Είχε 4 στις 4 ανοδικές εβδομάδες, μετά από ένα πολύ κακό τρίτο τρίμηνο. Γενικά τα χρηματιστήρια βελτίωσαν τη θέση τους, καθώς σε αυτό βοήθησε ο καιρός έτσι ώστε να υποχωρήσουν οι τιμές της ενέργειας και να φανούν κάποια σημάδια ανάσχεσης των έντονων πληθωριστικών τάσεων, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία των επιτοκίων.     

Σημειώνεται ότι την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αύξησε τα βασικά επιτόκια του ευρώ κατά 0,75% και ευχής έργο είναι να μη δούμε επιτόκια άνω του 3% στο τέλος του 2023. Γιατί αν δούμε νωρίτερα τέτοιο επίπεδο για το κόστος του χρήματος, τότε θα σκεφτόμαστε μετά το δημόσιο χρέος των χωρών και τις χρεοκοπίες εταιρειών. Η ύφεση φαίνεται ότι θα κάνει την εμφάνιση της στο τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και σίγουρα στο α΄ τρίμηνο του επόμενου. Έχουμε μπροστά μας 5-7 πολύ δύσκολους μήνες, όπου οι λαοί της Ευρώπης πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για όλα... 

Βαρόμετρο τα... κόλπα του Πούτιν

Ο εισβολέας Πούτιν με τους επιτελείς του καθεστώτος που έχει στήσει στη Ρωσία, επεξεργάζεται διάφορα... διαβολικά σενάρια και επιπλέον, προετοιμάζει το έδαφος έτσι ώστε να παρουσιαστεί ως... θύμα όλη της κατάστασης, αφήνοντας σαφείς αιχμές για την Ουκρανία, ότι προετοιμάζει "βρώμικα όπλα", σε συνεργασία με τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. 

Προς το παρόν, ο καλός καιρός είναι σύμμαχος της Ευρώπης και οι χαμηλές τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας, δεν ανεβάζουν το θερμόμετρο των οικονομικών και κοινωνικών εξελίξεων. Σε αυτό το πεδίο αυτή τη στιγμή, ο Πούτιν δεν επιτυγχάνει τους στόχους του, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέσα στο προσεχές διάστημα, αποκλείονται ανατροπές και μάλιστα πολύ μεγάλες. 

Από την άλλη πλευρά, τα νέα "κόλπα" του Πούτιν που έχουν να κάνουν με τα εμπόδια στη μεταφορά ουκρανικών σιτηρών προς τις αγορές, δείχνουν ότι έχει εναλλακτικά σενάρια για να συνεχίσει να προκαλεί πλήγματα. Ποντάρει σε επιδείνωση των καιρικών συνθηκών για να ανέβουν οι τιμές του φυσικού αερίου και της ενέργειας, βλέπει ως πολύ πιθανό ένα "μπουμ" στις τιμές του πετρελαίου, λόγω της έναρξης ισχύος των κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μερικές μέρες και θεωρεί ότι έτσι θα συντηρηθούν οι πληθωριστικές τάσεις στον δυτικό κόσμο και ο ίδιος θα μιλάει από θέση ισχύος. 

Εκτός από την πρόκληση τεχνητής ανόδου στις τιμές των αγροτικών προϊόντων, συνεχίζει και το καταστροφικό του έργο με πλήγματα στις υποδομές των Ουκρανών, οι οποίοι κάνουν έκκληση στη Δύση να τους προμηθεύσει με γεννήτριες και κουβέρτες, γιατί τον χειμώνα θα παγώσουν από το κρύο. 

Ο Πούτιν με τα πλήγματα στους σταθμούς παραγωγής ενέργειας, θέλει να στρέψει τους Ουκρανούς κατά του Ζελένσκι και ταυτόχρονα να προκαλέσει νέα ανθρωπιστική κρίση με την ενίσχυση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ο πλανήτης θα βρει την ησυχία του, όταν ξεμπερδέψει με τον σύγχρονο... Χίτλερ! 

Μέχρι τότε τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους μας. Εν τέλει, ελπίζουμε μόνο στο να μην προκληθεί ανεπανόρθωτη ζημία, γιατί τότε θα τρέχουμε όλοι...  
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς να πετύχετε στη δουλειά σας

Μπορεί κάποιες φορές η τύχη να συμβάλλει και αυτή στην επιτυχία, όμως η τελευταία, ως μέρος του παιχνιδιού της ζωής, υπακούει σε συγκεκριμένους κανόνες Του Αθαν. Χ. Παπανδρ...

Φόρτωση άρθρων...