Τρίτη
07 Μαΐου 2024

Η ασύμμετρη απειλή των... Χούθι για την τσέπη μας

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: Χούθι

Το πετρέλαιο σηκώνει και πάλι... κεφάλι, καθώς οι αντάρτες της Υεμένης Χούθι, εξελίσσονται σε σοβαρή ασύμμετρη απειλή για το παγκόσμιο εμπόριο, αναγκάζοντας τους εφοπλιστικούς ομίλους όλου του κόσμου να αλλάξουν... ρότα, αποφεύγοντας τον Κόλπο του Άντεν και την Ερυθρά Θάλασσα.

Οι ΗΠΑ και οι Ευρωπαίοι συνεννοούνται για να συγκροτήσουν μια στρατιωτική συμμαχία, η οποία θα παρέχει ασφάλεια στη ναυσιπλοϊα, σε μια περιοχή απ΄ όπου διακινείται το 12% του παγκόσμιου εμπορίου. Η τιμή του "μαύρου χρυσού" εκεί που φαινόταν ότι έχει ξεκινήσει μια κατηφορική πορεία χωρίς... φρένο, ανακάμπτει και πάλι. Άρα, ό,τι χαρήκαμε, χαρήκαμε από τις χαμηλές τιμές των καυσίμων και ήρθε η ώρα να πληρώσουμε κάτι παραπάνω για τους... Χούθι! Απειλούν για ρεσάλτο σε εμπορικά πλοία κάθε 12 ώρες προκαλώντας ανησυχία σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις. Είναι οι μπροστινοί του Ιράν, οι οποίοι πιστεύουν ότι με αυτόν τον τρόπο θα πιέσουν τη Δύση για να πιέσει το Ισραήλ, να σταματήσει την αιματοχυσία στη Λωρίδα της Γάζας.

Η χθεσινή μέρα προβλημάτισε τόσο ως προς την άνοδο της τιμής του πετρελαίου, όσο και από το ξεπέταγμα του φυσικού αερίου κατά 15%. Μπορεί στη συνέχεια οι τιμές να υποχώρησαν, ωστόσο, οι αγορές έδειξαν ότι είναι ιδιαιτέρως... ευαίσθητες, μπροστά σε τέτοιες καταστάσεις. Αρκεί να σκεφτούμε ότι αν ένα εμπορικό πλοίο αλλάξει ρότα και κινηθεί γύρω από την Αφρική, ώστε να φτάσει στην Ευρώπη, τότε θα χρειαστεί να καταναλώσει επιπλέον 1.000 τόνους καυσίμου. Για τον λόγο αυτό, οι αγορές προεξοφλούν ότι οι εφοπλιστικοί όμιλοι θα δώσουν εντολή στα πλοία τους να αλλάξουν... δρομολόγιο. Η αλλαγή δρομολογίου και ο πλους προς τη Μεσόγειο όχι μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και του Σουέζ, αλλά κάνοντας τον γύρο της Αφρικανικής Ηπείρου, συνεπάγεται νέα αύξηση των ναύλων, υψηλότερες τιμές προϊόντων, καθυστερήσεις στην παράδοση τους (από 9-12 μέρες επιπλέον) ή ακόμη και ελλείψεις, καθώς θα διαταραχθεί η εφοδιαστική αλυσίδα.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή, που ο πληθωρισμός κινείται σε πτωτική πορεία και στην Ευρωζώνη όλοι προετοιμάζονται για τον κύκλο αποκλιμάκωσης των επιτοκίων, ο οποίος υπό κανονικές συνθήκες θα ανοίξει την προσεχή άνοιξη. Οι εξελίξεις με τους τρομοκράτες αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, αυξάνουν τον κίνδυνο του... ατυχήματος στην ευρύτερη περιοχή από τον Κόλπο του Άντεν έως το Ιράν. Η παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με νέα απειλή και η κινητοποίηση της Δύσης με στρατιωτικά μέσα για να αντιμετωπίσει αυτήν την κατάσταση, ίσως να μην είναι και τόσο απλή υπόθεση. Η επέκταση του πεδίου των πολεμικών επιχειρήσεων προς την Υεμένη και ακόμη περισσότερο προς κοντά στο Ιράν, εγκυμονεί κινδύνους.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...