Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Η διεθνής ανησυχία λόγω πετρελαίου και τα «περιβάλλον-economics»

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η νέα υποχώρηση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, το έκτο καθοδικό σερί για τις ευρω-αγορές και η εκτίναξη του πετρελαίου σε υψηλό τετραετίας, δημιουργούν ένα... γκρίζο τοπίο πάνω από τις αγορές.

Η άνοδος του "μαύρου χρυσού" ως αποτέλεσμα των παιχνιδιών Αράβων και Πούτιν ενισχύει τις πληθωριστικές προσδοκίες και αυξάνει τις πιθανότητες για νέες αρνητικές εκπλήξεις στο μέτωπο των επιτοκίων από την Αμερικανική και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Από την άλλη πλευρά, η επιδείνωση μακροοικονομικών μεγεθών σε ΗΠΑ και Ευρώπη αποτελούν σηματωρούς επιβράδυνσης ή και ύφεσης των οικονομιών. Ήδη, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η Γερμανία εξελίσσεται σε έναν μεγάλο "ασθενή" για την Ευρωζώνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίζει να αντιδρά ψύχραιμα στις διεθνείς... προκλήσεις και χθες έκλεισε ήπια πτώση, καθώς η Ελλάδα έχει μπροστά της story, αλλά ταυτόχρονα και καλές ειδήσεις που έρχονται στο προσκήνιο, τόσο από το μέτωπο των μακροοικονομικών και δημοσιονομικών μεγεθών, όσο και του επιχειρείν.

Αύριο το ενδιαφέρον εστιάζεται στην εναρκτήρια ομιλία του πρωθυπουργού στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, όπου θα δοθεί το στίγμα των οικονομικών εξελίξεων και των προθέσεων της κυβέρνησης. Όλα αυτά γίνονται με φόντο τις καταστροφικές πλημμύρες σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οποίες διαδέχονται τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες εβδομάδες σε ολόκληρη την επικράτεια. Από καταστροφή σε καταστροφή...

Τα "περιβαλλον-economics" θα είναι από δω και πέρα μία νέα σοβαρή παράμετρος στην πολύπλοκη συνάρτηση των δημοσίων οικονομικών. Πολλά έχουν αλλάξει και έχουν αλλάξει προς το χειρότερο και για πάντα. Ο κατακλυσμός στη Θεσσαλία και οι μεγάλες ζημιές και καταστροφές σε αρκετές περιοχές της ελληνικής επικράτειας ανοίγουν τη συζήτηση για τη διάθεση μεγαλύτερων αποζημιώσεων προς τους πληγέντες στο μέλλον, αλλά και για την ανάγκη πολύ αυξημένων δαπανών για υποδομές και πρόσθετες παρεμβάσεις, με χρήμα από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή από τον φορολογούμενο πολίτη...

Πορεία προς Θεσσαλονίκη μέσω... DBRS και Αττικής Οδού!

Ο Μητσοτάκης πάει αύριο στη ΔΕΘ με ένα σίγουρο "χαρτί", το οποίο δεν είναι άλλο από τη θετική πορεία της ανάπτυξης.

Χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε τα στοιχεία για το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου, σύμφωνα με τα οποία, σημειώθηκε άνοδος κατά 2,7%. Πολύ καλή επίδοση αν λάβουμε υπόψιν ότι το β΄ τρίμηνο ήταν μια καθαρά προεκλογική περίοδος. Μας έσωσε ο τουρισμός, ο οποίος αύξησε πάνω από τις προβλέψεις την ιδιωτική κατανάλωση. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι η συνολική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε κατά 2% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό εξάμηνο, ως αποτέλεσμα της αύξησης της κατανάλωσης των νοικοκυριών κατά 3,2%, έναντι πρόβλεψης για αύξηση 2,3%. Είναι ξεκάθαρο ότι η βασική πηγή διαμόρφωσης του ΑΕΠ, δηλαδή η κατανάλωση, επηρεάστηκε θετικά από τον τουρισμό, ο οποίος θα συνεχίσει να δίνει πόντους στην οικονομία έως το τέλος του έτους. Σημαντικό στήριγμα για την αύξηση του ΑΕΠ υπήρξαν οι επενδύσεις παγίου κεφαλαίου κατά 7,9%. Αδύναμος κρίκος για το ΑΕΠ ήταν το "πάγωμα" των εξαγωγών, αλλά και η μείωση των τιμών των εισαγωγών, κυρίως λόγω της ενέργειας και των πρώτων υλών.

Το δεύτερο ισχυρό "χαρτί" Μητσοτάκη αναμένεται να είναι η αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας από τον Καναδικό οίκο DBRS, αύριο αργά το βράδυ. Οι αμερικανικοί επενδυτικοί οίκοι JP Morgan και Citigroup με χθεσινές αναφορές τους θεωρούν ως "πολύ πιθανή" την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας που ισοδυναμεί με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Μάλιστα, οι δύο οίκοι συστήνουν το άνοιγμα μακροπρόθεσμων θέσεων στα Ελληνικά ομόλογα. Σίγουρα, κάτι παραπάνω θα ξέρουν. Αν αύριο βράδυ έχουμε αναβάθμιση στην επενδυτική βαθμίδα, τότε είναι προφανές ότι ο πρωθυπουργός θα αναδείξει αυτήν τη θετική εξέλιξη. Πρόκειται για σημαντικότατο γεγονός αν λάβουμε υπόψιν ότι η Ελλάδα είναι αποκλεισμένη από την κανονικότητα των αγορών εδώ και 13 χρόνια! Διακαής πόθος του Μητσοτάκη είναι να επαναφέρει δυναμικά την ατζέντα της οικονομίας στο προσκήνιο, καθώς από τότε που εκλέχθηκε κυβέρνηση η Νέα Δημοκρατία, τα πράγματα δεν πάνε... δεξιά, λόγω των φυσικών καταστροφών.

Το τρίτο ισχυρό χαρτί που συνδέεται με τη διατήρηση του φιλικού επενδυτικού κλίματος είναι η Αττική Οδός. Ενστάσεις από τους συμμετέχοντες στον διαγωνισμό δεν κατατέθηκαν μέχρι χθες που έληγε η σχετική προθεσμία, οπότε, το ΤΑΙΠΕΔ αναμένεται να προχωρήσει σήμερα στο... παρασύνθημα. Θα ανοίξει τις οικονομικές προσφορές και θα δώσει το έργο σε αυτόν που κατέθεσε την καλύτερη προσφορά. Ωστόσο, αν η διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο είναι κάτω από 5%, τότε θα καλέσει και τους δύο διεκδικητές για να καταθέσουν βελτιωμένη πρόταση και όποιος είναι πιο... τυχερός θα αναλάβει το τεράστιο projects.

Οι διεκδικητές που κατέθεσαν προσφορές για τη σύμβαση παραχώρησης και εκμετάλλευσης της Αττικής Οδού είναι οι: ABERTIS INFRAESTRUCTURAS S.A., ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε., Κοινοπραξία BRISA – AUTO ESTRADAS de PORTUGAL S.A. – RUBICONE MIDCO, B.V. – INTRAKAT A.E., Κοινοπραξία MACQUARIE ASSET MANAGEMENT MOTORWAY HOLDINGS S.ar.l. – FINCOP INFRASTRUCTURE LTD, Κοινοπραξία VINCI HIGHWAYS S.A.S. – VINCI CONCESSIONS S.A.S. – ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ Α.Ε. – MOBILITY PARTNER S.A.S. και Κοινοπραξία ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ Α.Ε. – ΑΒΑΞ Α.Ε. – MERIDIAM EASTERN EUROPE INVESTMENTS 4 S.A.S. Το έργο έχει διεθνή διάσταση όχι μόνο για το γεγονός της συμμετοχής μεγάλων διεθνών κατασκευαστικών ομίλων, αλλά και γιατί αποτελεί τη μεγαλύτερη σύμβαση παραχώρησης στην Ευρώπη.

Το μήνυμα μέσω της πορείας του ΑΕΠ, της αναβάθμισης του αξιόχρεου της οικονομίας και της... Αττικής Οδού είναι πολύ σαφές προς το διεθνές περιβάλλον: η Ελλάδα αποτελεί κορυφαίο επενδυτικό στοίχημα και όσοι... πιστοί προσέλθετε για να συμμετάσχετε στο success story!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...