Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Η ευρω-ψήφος και ο κίνδυνος ανατροπών στο οικονομικό κλίμα

Το εγχώριο πολιτικό σκηνικό αναμένεται να μετατραπεί σε... ροντέο έως τις Ευρωεκλογές, αλλά μη νομίζουμε ότι θα είναι διαφορετικές οι συνθήκες και στις υπόλοιπες χώρες της Ένωσης, όπου θα στηθούν οι κάλπες...

Ζητούμενο για την Ελλάδα είναι η εκλογή σοβαρών και υπεύθυνων ευρωπαϊκών φωνών. Διαφορετικές χώρες, διαφορετικοί λαοί, διαφορετικές επιδιώξεις, αλλά και πολλά κοινά προβλήματα, όπως το υψηλό κόστος διαβίωσης και η απειλή από τους μετανάστες που προέρχονται κυρίως από μουσουλμανικές χώρες.

Πάνω απ΄ όλα είναι η κοινή ευρωπαϊκή ιδέα και η πορεία προς το μέλλον, η οποία έχει περάσει από αρκετές δοκιμασίες, με κορυφαία αυτή του 2015, όπου μια δράκα απατεώνων εντός Ελλάδος, πίστεψαν ότι θα ανατρέψουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα για να ικανοποιήσουν την ενδο-κομμουνιστική ψυχεδέλεια τους, χωρίς να έχουν υπολογίσει τι θα τους... περίμενε, αν γινόταν κάποιο δυστύχημα..

Οι επιλογές των ψηφοφόρων σε όλες τις χώρες της Ευρώπης, θα έχουν αρκετά από τα στοιχεία της αντισυστημικότητας, της... πουτινολατρείας και πάει λέγοντας. Σημειωτέον, ότι στη συντριπτική πλειονότητα των κρατών μελών κυριαρχούν κεντροδεξιά και δεξιά κόμματα. Όλα αυτά λαμβάνουν χώρα σε μια συγκυρία όπου υπάρχει η πρόκληση (ή/και απειλή) από τη Ρωσία. Η Αριστερά δεν είναι της μόδας, τα αντισυστημικά κόμματα που έχουν μάλιστα στραμμένο το βλέμμα προς τη Ρωσία είναι αρκετά, ενώ όσα συμβαίνουν στη Λωρίδα της Γάζας και πολλά άλλα στην ευρύτερη γειτονιά μας, αξιολογούνται ως εν δυνάμει απειλές, κυρίως λόγω των κινδύνων για ενδυνάμωση των μεταναστευτικών ροών. Η Ευρώπη δεν έχει ανάγκη από περισσότερες ακροαριστερές ή ακροδεξιές φωνές, γιατί μπορεί στο τέλος να χάσουμε την... μπάλα! Τα δύο άκρα μπορεί να συγκρούονται στα ζητήματα του μεταναστευτικού, αλλά τα ενώνει ο... Πούτιν!

Η μετατροπή της Ευρώπης σε ακροαριστερό ή ακροδεξιό...  χαμαιτυπείο, δυστυχώς στρέφει πολλούς, υπό την πίεση της ακρίβειας, προς την κατεύθυνση της... ηχηρής ψήφου. Ωστόσο, εδώ είναι που μπορεί να συμβεί το... ατύχημα, καθώς η ενίσχυση της Λεπέν στη Γαλλία και της "Εναλλακτικής" στη Γερμανία, μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές περιπέτειες την Ευρώπη, κατ΄ αρχάς σε επίπεδο αποφάσεων σε Βρυξέλλες και Στρασβούργο και ακολούθως στις εκλογικές διαδικασίες σε εθνικό επίπεδο.

Αυτό που αποτελεί στοίχημα είναι να μη φύγουμε από την αριστερή και ακροαριστερή... τρέλα για να πάμε στον ακροδεξιό παροξυσμό. Όταν δεν υπάρχει ισορροπία στο σύστημα, τότε, τα πράγματα γίνονται άσχημα για όλους. Ιδίως δε, για χώρες όπως η Ελλάδα, όπου υπάρχουν "περήφανοι ηλίθιοι" και πρόθυμοι "αυτόχειρες", οι οποίοι... γουστάρουν μπάχαλο και "πουτινοποίηση", είτε γιατί πιστεύουν ότι θα τους... διαγραφούν τα χρέη, είτε γιατί θα γίνουμε... ζούγκλα και θα επιβιώσουν! Αυτές οι "συνομοταξίες" έχουν άγνοια κινδύνου και καλό είναι να μην παίζουν με τη... φωτιά, γιατί το 2015, δεν είναι τόσο μακριά για να το ξεχάσουμε...

Μια άλλη παράμετρος είναι οι αμερικανικές εκλογές, όπου πιθανή επικράτηση του Τραμπ, μπορεί να επιφέρει μεγάλες ανατροπές, τόσο σε σχέση με τη στάση που τηρεί σήμερα η Δύση απέναντι στον Πούτιν και δίπλα στην Ουκρανία, όσο και σε σχέση με τη Μέση Ανατολή. Αν το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών αξιολογηθεί από τις αγορές ως αρνητικό και ταυτόχρονα αυξηθούν οι πιθανότητες κυβερνητικής αλλαγής στις ΗΠΑ, τότε το οικονομικό κλίμα θα επηρεαστεί άμεσα. Μια πιθανή εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ μπορεί να αποτελεί καλή λύση για τον μέσο Αμερικανό, αλλά μπορεί να βλάψει την Αμερική μεσοπρόθεσμα, με δεδομένο ότι υπάρχουν μια σειρά παραγόντων στο διεθνές περιβάλλον, όπου αν τα αγνοήσεις, στο τέλος, μπορεί να πληρώσεις βαρύ τίμημα για τις επιλογές σου...

Οι αγορές "διαβάζουν" πολύ νωρίτερα τις εξελίξεις και όσο μπαίνει η πολιτική παράμετρος στην εξίσωση, τόσο μεγαλύτερη είναι και η βαρύτητα που ασκεί στη λήψη επενδυτικών αποφάσεων. Μένει να δούμε εάν μέσα στο 2024, θα μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ως προς τη συνέχιση της δυναμικής στην οικονομία και τις επενδύσεις, με φόντο των πτωτικό κύκλο των επιτοκίων ή αν θα αυξηθεί ο βαθμός απαισιοδοξίας, εφόσον βρεθούμε όλοι μαζί... χέρι-χέρι πιασμένοι σε έναν φαύλο κύκλο αβεβαιότητας, ανασφάλειας και ανατροπών!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...