Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τα 3 SOS της πολιτικής ατζέντας Μητσοτάκη

Επιχείρηση ανάκτησης των χαμένων δυνάμεων με στόχο να πιάσει ποσοστό ακόμη και πάνω από τις Ευρωεκλογές του 2019, βρίσκεται σε εξέλιξη από την πλευρά της κυβέρνησης.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός, δίνει τον τόνο των εξελίξεων με την εβδομαδιαία παρέμβαση του μέσω... facebook, ενώ με "γιουρούσια" στο Τικ Τοκ, θέλει να κρατάει... ζεστούς, κυρίως τους νέους ανθρώπους.

Με δεδομένη την κατάσταση στην οποία βρίσκονται το δεύτερο και τρίτο κόμμα (ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ), είναι προφανές ότι ο Μητσοτάκης παίζει μόνος του... μπάλα. Ιεραρχεί τις προτεραιότητες και διαμορφώνει τον οδικό χάρτη έως τις Ευρωεκλογές, με βασικούς άξονες την οικονομία, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την υγεία.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Το υπ΄ αριθμόν ένα στοίχημα της κυβέρνησης είναι να αυξήσει τον αριθμό των ικανοποιημένων πολιτών με παράλληλη μείωση των δυσαρεστημένων στο μέτωπο της ακρίβειας. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει εδώ και μερικές ημέρες ακόμη και έως 20% σε 4.000 κωδικούς και έπεται συνέχεια. Εκεί θα κριθούν πάρα πολλά για την κυβέρνηση και τον Μάιο, η κατάσταση εκτιμάται ότι θα είναι ακόμη καλύτερη, καθώς οι καταναλωτές θα έχουν "χωνέψει" τη μεγάλη διαφορά.

Την 1η Απριλίου αυξάνεται ο κατώτατος μισθός, ο οποίος θα ανακοινωθεί έως την Παρασκευή 22 Μαρτίου, συμπαρασύροντας αναλόγως και τις τριετίες. Ταυτόχρονα, το άνοιγμα της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της συνεχούς ροής τουριστών από τον επόμενο μήνα, θα αρχίσουν να ενισχύουν την ψυχολογία, γιατί η οικονομία είναι πρώτα απ΄ όλα θέμα ψυχολογίας. Ταυτόχρονα, η Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης δρομολογεί προγράμματα για πάνω από 130.000 νέες θέσεις εργασίας ή κατάρτισης, εκτός των θέσεων που θα δημιουργηθούν από την ισχυρή δυναμικής της οικονομίας. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί το μέτρο της αύξησης του φοιτητικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ από 2.000 ευρώ, το οποίο αφορά δεκάδες χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, ενώ "ψήνονται" έξτρα παροχές πριν το Πάσχα, λόγω της θετικής πορείας του προϋπολογισμού. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση δρομολογεί τις διαδικασίες για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων που είχαμε λάβει από χώρες της Ευρωζώνης, ώστε να μείνει για το... 2032 και μετά, μόνο η αποπληρωμή των δανείων του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης.

Παράλληλα, θα γίνει... υπενθύμιση στους πολίτες των μεγάλων, μεσαίων και μικρών κατασκευαστικών έργων, τα οποία θα αλλάξουν την όψη της χώρας μέσα στην προσεχή τετραετία. Μετρό, αυτοκινητόδρομοι, αντιπλημμυρικά (σήμερα παρουσιάζεται από τους Ολλανδούς η μελέτη για τη Θεσσαλία), ενέργεια, Ελληνικό, Τατόι, Logistics, οικοδομική δραστηριότητα, θα δημιουργήσουν μια εικόνα συνεχούς προόδου της οικονομίας.

2. Φλέγον θέμα αποτελεί η αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, την οποία, πρέπει πλέον να προσεγγίζουμε με τις διατάξεις του νέου ποινικού κώδικα, ο οποίος δεν... χαρίζεται. Στο κεφάλαιο αυτό περιλαμβάνεται η εξάρθρωση της νέας τρομοκρατίας. Έγινε ένα καθοριστικό βήμα με τη σύλληψη 10 τρομοκρατών ή κατηγορούμενων για υποβοήθηση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, εκεί που θα κριθεί η κυβέρνηση είναι στην καθημερινότητα. Έτσι, θα αυξηθεί ο αριθμός των αστυνομικών που είναι στον δρόμο, καθώς θα απελευθερωθεί μεγάλο μέρος του προσωπικού, το οποίο σήμερα επιδίδει ποινικά έγγραφα και ασχολείται με γραφειοκρατικά καθήκοντα. Αισθητή όμως θα είναι η παρουσία της Αστυνομίας και στους δρόμους, για την τήρηση του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Μάλιστα, με το νέο ποινικό κώδικα προβλέπονται πολύ αυστηρές ποινές φυλάκισης για αρκετές παραβάσεις που μέχρι πρότινος αντιμετωπίζονταν ως... αστείες! Επιπλέον, προωθείται η ευρεία χρήση των καμερών στους αυτοκινητοδρόμους και τους λεωφορειόδρομους. Επιπλέον, προγραμματίζονται νέες προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία (1.213).

3. Η υγεία αποτελεί το επόμενο μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, τόσο σε επίπεδο υποδομών όσο και σε επίπεδο προσλήψεων. Η αύξηση των περιστατικών στις υγειονομικές δομές συνδέεται με την αύξηση των ασθενειών (αρρωσταίνουμε περισσότερο μετά τον κορωνοϊό), ενώ η έξοδος από την εργασία πολλών γιατρών, δεν συνοδεύεται από αντίστοιχη ανταπόκριση νέων για την αναπλήρωση των κενών θέσεων. Έως τις Ευρωεκλογές θα υπάρξουν θετικές ειδήσεις και σε αυτό το πεδίο, με την προκήρυξη 2.145 θέσεων νοσηλευτικού προσωπικού και 704 θέσεων ειδικευμένων ιατρών επί θητεία, διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων.

Φέτος, αναμένονται 6.500 προκηρύξεις μόνιμων θέσεων υγειονομικού προσωπικού ώστε να υλοποιηθεί εμπροσθοβαρώς η προεκλογική δέσμευση για 10.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ. Ταυτόχρονα, θα προωθηθούν και δράσεις προληπτικού ελέγχου για τους πολίτες, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης.      

Στην κυβέρνηση υπάρχει αισιοδοξία για διεύρυνση της "ψαλίδας" σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ. Το γεγονός ότι μετά την πίεση του προηγούμενου διαστήματος, η κυβέρνηση παρουσιάζει διαφορές τουλάχιστον 17 μονάδων στις δημοσκοπήσεις, δείχνει και την άνεση που έχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να διαμορφώσει την ατζέντα του.

Με προσλήψεις, παροχές και κυρίως με ουσιαστικά αποτελέσματα στο μέτωπο της ακρίβειας, το κυβερνητικό επιτελείο εκτιμά ότι θα λάβει ένα ισχυρό ποσοστό σε επίπεδο Ευρωεκλογών, ώστε να συνεχιστεί απρόσκοπτα το έργο της τετραετίας, με επόμενο σταθμό το 2027.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...