Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Η φθορά του Νετανιάχου, οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή

Ο Νετανιάχου μέρα με τη μέρα φθείρεται σε διεθνές επίπεδο, καθώς οι βόμβες και οι πύραυλοι πέφτουν χωρίς να ξεχωρίζουν τους τρομοκράτες από τους αθώους. Και ως συνήθως σ΄ αυτές τις περιπτώσεις, οι τραγωδίες σχετίζονται με τον θάνατο μικρών παιδιών. Δεν θα αργήσει η στιγμή που η Δύση θα αναγκαστεί να σκληρύνει τη στάση της απέναντι στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει ξεκαθαρίσει ότι παίζεται το μέλλον του εβραϊκού έθνους και δεν υπάρχουν περιθώρια για καθυστερήσεις ή... δημόσιες σχέσεις, ενώ έχει αποφασίσει την ισοπέδωση της Γάζας και την... αποβολή της Παλαιστινιακής Αρχής από την περιοχή.

Από την άλλη πλευρά, ο Νετανιάχου προειδοποιεί τη Χεσμπολάχ ότι θα κάνει "ντου" στον Λίβανο και δεν θα διστάσει να τα κάνει όλα... γιούρμπαλα! Επίσης, φαίνεται ότι ο Ιράν και πολλές εχθρικές χώρες ως προς το Ισραήλ, παρακολουθούν τις εξελίξεις, χωρίς να παρεμβαίνουν ή επεμβαίνουν ενεργά για να... μαζέψουν το Ισραήλ. Βέβαια, αυτή η στάση τους μπορεί να έχει πολλαπλές ερμηνείες. Από τη μία μπορεί να έχουν επιλέξει την παθητική ουδετερότητα γιατί πιστεύουν ότι η Χαμάς αποτελεί βαρίδι στην περιοχή και θα πρέπει να τα βγάλει πέρα μόνη της, καθώς έχει κουράσει. Από την άλλη, μπορεί να προετοιμάζουν κάτι που ίσως φανεί τις επόμενες εβδομάδες. Υπάρχει και μια τρίτη εκδοχή, που εστιάζει στο γεγονός ότι η ευρύτερη περιοχή του Ισραήλ είναι "κλειδωμένη" από τα στρατεύματα της χώρας αλλά και τις ΗΠΑ, ώστε να μη διανοηθεί κάποιος τρίτος να κάνει... ζημιά. Συνεπώς, ο φόβος φυλάει τα έρημα...

Τι... λένε οι αγορές

Το πετρέλαιο έκλεισε την περασμένη εβδομάδα με νέες σημαντικές απώλειες και αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την πεποίθηση των επενδυτών, ότι κρίσιμες οικονομικές ζώνες έχουν μπει σε φάση ύφεσης.

Όταν οι πληθωριστικές προσδοκίες φουντώνουν και οι ενδείξεις είναι αρνητικές, τότε είναι προφανές ότι προεξοφλείται μείωση της ζήτησης πετρελαίου και ως εκ τούτου, υποχώρηση των τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πετρέλαιο Μπρεντ έχει επιστρέψει στα επίπεδα προς της σφαγής της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ, ενώ και ο χρυσός μετά το απότομο... ξεπέταγμα μετά την ημερομηνία αυτή, τείνει να επιστρέψει στα προ-πολεμικά επίπεδα. Βέβαια, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι οι αγορές ενέργειας αγνοούν μάλλον επιδεικτικά τον κίνδυνο μιας γενικευμένης σύρραξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Εκτός από το πετρέλαιο και τον χρυσό, παρατηρείται ενίσχυση του ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά το ράλι του αμερικανικού νομίσματος, που πάντα λειτουργεί ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές σε περιόδους κρίσεων και υψηλής αβεβαιότητας. Η Wall Street έδειξε... χαρακτήρα την προηγούμενη εβδομάδα και αυτό είναι ένα ακόμη στοιχείο ότι η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, με όρους αγορών, θεωρείται ελεγχόμενη. Είναι όμως έτσι; Αυτήν την εβδομάδα, ίσως δοκιμαστούν οι αντοχές των επενδυτών και ενδεχομένως να προκύψουν νέα δεδομένα, αλλά και ανατροπές.

Σε ό,τι αφορά το Ελληνικό χρηματιστήριο, οι 1.220 μονάδες, όπως γράφαμε την περασμένη εβδομάδα είναι σημείο τεχνικής αντίστασης και σήμερα ο Γενικός Δείκτης θα κληθεί να υπερασπιστεί τις 1.200 μονάδες (στις 1.203 μονάδες το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής). Η εικόνα στο εννεάμηνο είναι σαφής, οι τράπεζες πέτυχαν εξαιρετικά εντυπωσιακές επιδόσεις ως προς την κερδοφορία τους, σχεδόν όλες οι μεγάλες εισηγμένες είχαν εντυπωσιακά ή ικανοποιητικά αποτελέσματα, αλλά από δω και πέρα θα απαιτηθεί η λειτουργία θετικών καταλυτών, με φόντο φυσικά όσα συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή. Ίδωμεν...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...