Σαββάτο
11 Μαΐου 2024

Eνισχύεται ο ρόλος της Ελλάδας στη Μεσόγειο

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο πόλεμος στη Γάζα έχει διαμορφώσει νέα δεδομένα στην περιοχή, αλλά και στους συσχετισμούς, σε γεωπολιτικό και διπλωματικό επίπεδο.

Η Ελλάδα, από την πρώτη στιγμή τάχθηκε με τη θέση των δυτικών σε σχέση με το δικαίωμα της αυτοάμυνας, αλλά ταυτόχρονα, ευθυγραμμίζεται και με τη θέση τους, ότι στο όνομα της συντριβής της Χαμάς, δεν πρέπει να πάμε σε μια θηριωδία, που μπορεί να αποσταθεροποιήσει πλήρως την περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο. Οι "μετοχές" της Ελλάδας έχουν απογειωθεί λόγω της συνετούς και ώριμης στάσης της, μεγαλώνοντας ταυτόχρονα την απόσταση, σε σχέση με το πώς βλέπουν οι δυτικοί την Τουρκία.

Η Ελλάδα είναι ένας από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους και μεσολαβητές στο θέμα της κρίσης στη Γάζα. Διατηρεί εξαιρετικές σχέσεις με το Ισραήλ, πάντα κρατούσε ισχυρούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και τώρα, ο Μητσοτάκης μπορεί να είναι σε ανοικτή γραμμή με τον Μπάιντεν, τον Μακρόν και τον Σολτς, προκειμένου να συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας ευρύτερης στρατηγικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών αυτής της τραγωδίας. Η χθεσινή εικόνα από τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Εμμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, δείχνει ότι έχουμε περάσει σε άλλο επίπεδο. Αυτά βλέπει ο Ερντογάν και... σκυλιάζει ακόμη περισσότερο!

Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Γάλλος πρόεδρος συζήτησαν για τις επιχειρησιακές δυσκολίες του κυπριακού σχεδίου, αλλά και για τη διαμόρφωση μιας κοινής Ευρωπαϊκής στάσης, στο πρόβλημα. Η Ευρώπη διαμορφώνει το πλαίσιο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης. Μπορεί να μην έχει στρατιωτική υπόσταση, την οποία, έχει εκχωρήσει κυρίως στους Αμερικανούς μέσω του ΝΑΤΟ, ωστόσο, μπορεί να διαμορφώνει τους όρους του παιχνιδιού. Χθες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Ανθρωπιστικής Διάσκεψης για τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας στο Παρίσι, στάλθηκε το μήνυμα ότι η Ευρώπη και η Ελλάδα με την Κύπρο, ως οι κοντινότερες χώρες στην περιοχή του πολέμου, μπορούν να έχουν την πρωτοβουλία των κινήσεων, ως προς την ανάγκη αποκατάστασης μιας συνεχούς ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα.

Επιπλέον, ο Μητσοτάκης συζήτησε με τον Μακρόν την πορεία των Ελληνογαλλικών σχέσεων, οι οποίες βρίσκονται σε άριστο επίπεδο. ΗΠΑ και Γαλλία, επί της ουσίας αποτελούν εγγυήτριες δυνάμεις για την Ελλάδα, έναντι οποιασδήποτε εξωτερικής επιβουλής. Και για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, οι επιλογές του Ερντογάν, απομακρύνουν την Τουρκία από τη Δύση και ενισχύουν τόσο τον ρόλο της Ελλάδος στην περιοχή, όσο και τις σχέσεις της Δύσης με την Ελλάδα.

Ελλάδα και Κύπρος, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινής Διάσκεψης για το Μεσανατολικό. Είναι δύο από τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν στην επούλωση των πληγών χιλιάδων Παλαιστινίων, λαμβάνοντας τα ανάλογα ανταλλάγματα από την πλευρά της Δύσης. Εφόσον η Ελλάδα και η Κύπρος αποτελέσουν κρίσιμους καταλύτες για την απορρόφηση των κραδασμών της ανθρωπιστικής κρίσης, τότε η επόμενη μέρα, θα είναι ακόμη καλύτερη για τον Ελληνισμό και σίγουρα πολύ χειρότερη για την Τουρκία. Το σχέδιο της Κύπρου για τις βραχυπρόθεσμες, μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις σε ανθρωπιστικό επίπεδο, αποτελεί ένα πεδίο συζήτησης, που φέρνει τον άξονα Αθήνας-Λευκωσίας σε εξαιρετικά πλεονεκτική θέση εντός Ευρώπης και ΝΑΤΟ. Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης, με τις πρωτοβουλίες και της θέσεις τους, γράφουν μια νέα σελίδα για τον Ελληνισμό. Αυτό θα φανεί αργότερα, όταν θα περάσουμε στην επόμενη μέρα της κρίσης...

Εκτίναξη κερδών για τη ΔΕΗ στο εννεάμηνο, σπουδαίο στοίχημα για το μέλλον η ENEL Romania

Εκτίναξη στα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κατά 45,4%, πέτυχε η ΔΕΗ στο εννεάμηνο, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο Γιώργο Στάσση, η ΕNEL Romania θα φτάσει σε ετήσια EBITDA 1,5 δισ. ευρώ, αποτελώντας μια εξόχως χρυσοφόρα επένδυση.

Σύμφωνα με τον ισολογισμό της ΔΕΗ, τα EBITDA ανήλθαν σε 937 εκατ. ευρώ έναντι 644 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, ενώ στο γ΄ τρίμηνο ήταν 347,1 εκατ. ευρώ έναντι 215 εκατ. κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Τα αποτελέσματα προ φόρων, διαμορφώθηκαν σε κέρδη ύψους 391,2 εκατ. ευρώ, ενώ κατά το περυσινό εννεάμηνο, η επιχείρηση είχε παρουσιάσει ζημίες 151,1 εκατ. ευρώ. Πρέπει να σημειωθεί, ότι στα κέρδη προ φόρων περιλαμβάνονται 141,6 εκατ. ευρώ από την πώληση των πρώην λιγνιτικών περιοχών στο Ελληνικό Δημόσιο. Ως αποτέλεσμα των προαναφερόμενων, τα κέρδη μετά φόρων ανήλθαν σε 267,5 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 169,8 εκατ. ευρώ το περυσινό εννεάμηνο. Η ΔΕΗ αύξησε τις επενδύσεις κατά 81% σε σχέση με το περυσινό εννεάμηνο, καθώς ανήλθαν σε 775 εκατ. ευρώ έναντι 427 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ αυτή τη στιγμή έχει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ισχύος 670 μεγαβάτ και βρίσκονται υπό κατασκευή έργα ισχύος 1,3 γιγαβάτ.

Εκτός των παραπάνω, αίσθηση προκαλεί η ανακοίνωση του κ. Στάσση, ότι η προσφάτως εξαγορασθείσα εταιρεία ENEL Romania θα έχει κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ ετησίως. Αυτό σημαίνει ότι με βάση το τίμημα των 1,24 δισ. ευρώ και την αναμενόμενη καθαρή κερδοφορία, η εκτιμώμενη απόσβεση θα γίνει μέσα σε 4-5 χρόνια. Πρόκειται για μία κίνηση ματ, από μια επιχείρηση, η οποία, αν δεν ερχόταν στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία, θα είχε βουλιάξει, εξαιτίας των εγκληματικών λαθών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Ο παλιός "ασθενής" όχι μόνο βγήκε από την καταστολή, αλλά έχει επανέλθει στην κανονικότητα και εκπλήσσει τους πάντες! Επιπλέον, η συμφωνία για την εξαγορά του Κωτσόβουλου, ανοίγει την περπατησιά για τον μετασχηματισμό της ΔΕΗ σε έναν ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών, με έμφαση στην αξιοποίηση του δικτύου λιανικής.

Με βάση τα παραπάνω, είναι λογικό να ξεχειλίζει από ικανοποίηση ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης, Γιώργος Στάσσης, ο οποίος υπογράμμισε ότι "οι επιδόσεις στο εννεάμηνο ήταν ισχυρές παρά τις προκλήσεις από το εξωτερικό περιβάλλον, με γεωπολιτικές εντάσεις σε συνέχεια της ενεργειακής κρίσης και της πανδημίας Covid-19, αναδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο την ανθεκτικότητα του επιχειρηματικού μας μοντέλου. Καταφέραμε να επιταχύνουμε τις επενδύσεις μας σε στρατηγικούς τομείς όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και τα δίκτυα, διατηρώντας παράλληλα τη σχέση του καθαρού δανεισμού προς EBITDA εντός των στόχων μας, την ρευστότητα σε υψηλό επίπεδο, ενώ παράλληλα συνεχίσαμε να στηρίζουμε τους πελάτες μας με την παροχή ανταγωνιστικών τιμολογίων".

Για το σύνολο του φετινού έτους, ο κ. Στάσσης, εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για επαναλαμβανόμενα EBITDA ύψους 1,2 δισ. ευρώ, στα οποία θα περιλαμβάνεται και η φετινή συνεισφορά της ENEL Romania. Η ΔΕΗ αποτελεί πλέον ένα σπουδαίο turn around story, το οποίο συνδέεται άρρηκτα με το Ελληνικό success story, που υλοποιεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Σκεφτείτε τι θα γράφαμε, αν στα πράγματα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η Eurobank δείχνει τον δρόμο προς την Ινδία

Ξεπερνά τα επιχειρηματικά όρια η πρωτοβουλία της Eurobank για την ενδυνάμωση των οικονομικών και επενδυτικών δεσμών με την Ινδία.

Η τράπεζα υλοποιεί σχετικές πρωτοβουλίες, καθώς μιλάμε για μία από τις πλέον ραγδαία αναπτυσσόμενες οικονομίες παγκοσμίως, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στον πλανήτη. Μάλιστα, κάτι τέτοιο θα ισχυροποιήσει τον ρόλο της Ελλάδας και τη Κύπρου, ως ασφαλών κόμβων επιχειρηματικής διασύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά και άλλες. Χθες, τα στελέχη της UTI International παρουσίασαν σε ειδική εκδήλωση της Eurobank Κύπρου, στη Λευκωσία, τις επενδυτικές επιλογές στην Ινδία. Τη σημασία της καλλιέργειας ισχυρών δεσμών μεταξύ Ελλάδας και Ινδίας με στόχο την αμοιβαία ανάπτυξη και ευημερία υπογράμμισε ο αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank Σταύρος Ιωάννου, κατά την εναρκτήρια ομιλία της εκδήλωσης που διοργάνωσε προχθές στην Αθήνα, η Eurobank, στην οποία παρέστη και ο Ινδός πρέσβης.

Η Ινδία είναι η πολυπληθέστερη χώρα του πλανήτη, η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως και πολλοί έχουν αναφέρει κατά καιρούς ότι εκεί θα παιχτεί ένα από τα μεγάλα στοιχήματα των επόμενων ετών σε παγκόσμια κλίμακα. Ας σκεφτούμε μόνο τις ανάγκες που θα έχει μια χώρα με το τεράστιο μέγεθος της Ινδίας τα επόμενα χρόνια και ας αναλογιστούμε τι σημαίνει αυτό για τις Ελληνικές εξαγωγές. Επιπλέον, λόγω της βελτίωσης ου βιοτικού επιπέδου, υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες προσέλκυσης χιλιάδων πλούσιων Ινδών. Η Eurobank δείχνει τον δρόμο και πλέον η κυβέρνηση καλείται να κινηθεί πιο γρήγορα και πιο δυναμικά, "ανακαλύπτοντας" μια χώρα, που μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, ώστε να προσελκύσει καταναλωτές, τουρίστες και επενδυτές. Είναι ένα εκπληκτικό case study!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Νομοθετικό Χάος

Ι. Προϋπόθεση νομοθέτησης είναι η συνειδητοποίηση της δογματικής του δικαίου. ● Δόγμα είναι το αυταπόδεικτο, άρα και μη αμφισβητούμενο. Είναι για τους Χριστιανούς, ...

Φόρτωση άρθρων...