Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Η κλιματική αλλαγή και οι υψηλές τιμές τροφίμων και πρώτων υλών

Ο τυφώνας "Ιντάλια" αναμένεται να χτυπήσει σήμερα τις ΗΠΑ, ενώ την ίδια στιγμή σε Ελβετία και Ιταλία καταγράφονται απίστευτες αλλαγές στη θερμοκρασία, με διακυμάνσεις ακόμη και έως 30 βαθμούς Κελσίου!

Στην Ελβετία φορούσαν κοντομάνικα την Κυριακή και χθες λόγω του χιονιού και της υποχώρησης της θερμοκρασίας κάτω από το μηδέν, σε κάποια μέρη έβγαλαν τα βαριά ρούχα! Στις ΗΠΑ, το επικείμενο "χτύπημα" του τυφώνα "Ιντάλια" έδωσε ώθηση στις τιμές του αργού πετρελαίου,  αναζωπυρώνοντας ακόμη περισσότερο τη "φωτιά" που έχει ξεσπάσει από πέρυσι στο μέτωπο του πληθωρισμού. Ολόκληρος ο πλανήτης καλείται να επανασχεδιάσει το μέλλον, καθώς η κλιματική αλλαγή και οι ακραίες καιρικές συνθήκες με πυρκαγιές, τυφώνες και πλημμύρες, θα επιδράσουν ακόμη πιο αρνητικά στην πορεία των τιμών των τροφίμων και των πρώτων υλών.

Τα τρόφιμα αποτελούν τη βασική εστία των πληθωριστικών τάσεων αυτήν την περίοδο, καθώς καταγράφονται σοβαρά προβλήματα στην προσφορά, ως αποτέλεσμα και των συνεπειών της κλιματικής, με τους ακραίους καύσωνες και τις ισχυρές καταιγίδες. Στο μέλλον, ολοένα και λιγότεροι θα ασχολούνται με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, ενώ παράλληλα θα αυξάνεται ραγδαία ο πληθυσμός του πλανήτη. Μιλάμε για ένα εφιαλτικό σκηνικό, το οποίο θα επιφέρει ακόμη πιο οδυνηρές συνέπειες στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αμερική. Οι πληθυσμοί πολλών δεκάδων χωρών του πλανήτη θα βρεθούν ακόμη πιο εκτεθειμένες, σηματοδοτώντας ραγδαίες εξελίξεις σε οικονομικό, κοινωνικό, αλλά και πολιτικό επίπεδο. Όταν το λάδι στην Ελλάδα πλησιάζει τα 9 ευρώ στη χονδρική και σε λίγους μήνες θα πωλείται στα 13 ευρώ ανά λίτρο από τα σούπερ μάρκετ, τότε μας περιμένουν πολύ άσχημες μέρες. Αναμφίβολα, θα υπάρξουν κάποιες πτωτικές τάσεις, ωστόσο, οι μέσες τιμές των βασικών προϊόντων έχουν ανέλθει επικίνδυνα.

Βαρόμετρο οι ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ περιμένουν τον τυφώνα "Ιντάλια", αλλά ταυτόχρονα επικρατεί και χαμηλό... βαρομετρικό στην οικονομία, το οποίο όμως, ενθουσιάζει τους επενδυτές, αφού "φρενάρει" την ανοδική πορεία των επιτοκίων.

Χθες, το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι ανοικτές θέσεις εργασίας υποχώρησαν τον Ιούλιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 28 μηνών. Από την άλλη, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης βυθίστηκε στις 106,1 μονάδες τον Αύγουστο, "σβήνοντας" τα κέρδη του προηγούμενου διμήνου. Ωστόσο, αυτά τα δύο αρνητικά μεγέθη μετρίασαν τις ανησυχίες των αγορών για την πορεία των επιτοκίων. Τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και άλλα στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, από τα οποία οι αγορές αναμένεται να εξάγουν κάποια συμπεράσματα σε σχέση με τις επόμενες κινήσεις της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας.

Τα αρνητικά μακροοικονομικά στοιχεία διαβάστηκαν θετικά από τους επενδυτές στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς θεωρούνται ενισχυτικά τις αντιπληθωριστικής πολιτικής και καθοριστικά για τη συγκράτηση των επιτοκίων. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο του τελευταίου τριμήνου με 300 μονάδες, ενώ και ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ "ψήλωσε" κατά 1,7%.

Η διατήρηση του Dow Jones πέριξ των 35.000 μονάδων, του NASDAQ στις 4.500 μονάδες και του Standard & Poor's στις 14.000 μονάδες, δημιουργούν αισιοδοξία στους επενδυτές, ωστόσο, έχουμε συνηθίσει στις αγορές να βλέπουμε ανατροπές εκεί που δεν το περιμένουμε. Η αμερικανική οικονομία με το τυπωμένο χρήμα των πολλών τρισεκατομμυρίων δολαρίων είναι ένας "γίγαντας"  με πήλινα πόδια. Με δεδομένο ότι οι χρηματιστηριακοί δείκτες βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα, αρκετοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι ίσως βρισκόμαστε κοντά στην έναρξη ενός πτωτικού κύκλου, η ένταση και η διάρκεια του οποίου θα εξαρτηθεί από πολλούς παράγοντες.

Το Χ.Α. και οι υπερ-θετικές προσδοκίες των ξένων

Η Ελληνική οικονομία παραμένει σε ανοδική τροχιά, ενώ το στοίχημα της περαιτέρω ενίσχυσης του τραπεζικού κλάδου, αποτελεί βασικό συστατικό στοιχείο του δικού μας success story.

Όπως γράψαμε και στο χθεσινό φύλλο, οι αγορές βλέπουν ότι είναι θέμα χρόνου η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά μάλλον εκτιμούν περισσότερο ότι η κυριαρχία Μητσοτάκη αποτελεί εγγύηση για την ολοκλήρωση των δομικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη η χώρα. Η παρουσία μιας ισχυρής κυβέρνησης και ενός ισχυρού πρωθυπουργού στο τιμόνι της χώρας αποτελούν εγγύηση για να γίνει η... δουλειά όπως πρέπει. Η ανανέωση της εμπιστοσύνης από το εκλογικό σώμα στον Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από δύο μήνες, αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές. Η όποια φθορά είναι πλήρως ελεγχόμενη και το μόνο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι ο κακός της εαυτός ή μια πολύ μεγάλη κρίση από το εξωτερικό.

Οι επενδυτές βλέπουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει καθαρός ορίζοντας στην Ελλάδα και επί της ουσίας είναι σαν να διεξάγεται ένας μαραθώνιος, στον οποίο τρέχει μόνος του ο Μητσοτάκης. Όσες φορές και να λαχανιάσει, το μόνο σίγουρο είναι ότι στο τέλος θα τερματίσει, αφού δεν έχει αντίπαλο! Οι αγορές ομολόγων και η πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς αποδεικνύουν αυτό ακριβώς.. Οι τράπεζες αποτελούν τη λοκομοτίβα της νέας εποχής για την Ελληνική οικονομία και επιταχύνουν τις εξελίξεις στο επιχειρηματικό σκηνικό. Καταλύτης των εξελίξεων οι αναβαθμίσεις που -θέλουμε να πιστεύουμε ότι- έρχονται...

Νέο άλμα για τη Mytilineos

Σιγά σιγά αρχίζει το... ζέσταμα στο εγχώριο επιχειρείν, μετά τη θερινή ραστώνη και οι μεγάλοι "παίκτες" προχωρούν στον σχεδιασμό για την επόμενη χρονιά.

Στο μέτωπο των επιχειρηματικών εξελίξεων, θα σταθούμε στον όμιλο Mytilineos, ο οποίος σχεδόν κάθε εβδομάδα βγάζει ειδήσεις. Η χθεσινή γενική συνέλευση άναψε το "πράσινο φως" στις νέες δραστηριότητες του ομίλου, καθώς μεταξύ άλλων, οι μέτοχοι ενέκριναν τη μετατροπή της διάρκειας της εταιρείας από ορισμένου σε αορίστου χρόνου και την αντίστοιχη τροποποίηση του άρθρου 4 του καταστατικού, όπως προτάθηκε προς έγκριση.

Επιπλέον, η εταιρεία βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για εξαγορά της Imerys Βωξίτες, αποσκοπώντας στην καθετοποίηση της παραγωγής, καθώς η τελευταία είναι εκ των βασικών προμηθευτών σε βωξίτη. Μάλιστα, χθες η Mytilineos εξέδωσε ανακοίνωση-απάντηση σε σχετικά δημοσιεύματα που αναφέρονται στις προχωρημένες συζητήσεις με την Imerys και επί της ουσίας, το μόνο δεν ανακοίνωσε είναι το κλείσιμο της σχετικής συμφωνίας. Εφόσον ολοκληρωθεί η εξαγορά, θα μπει τέλος και στην αντιπαράθεση των δύο ομίλων, η οποία είχε φτάσει μέχρι και στην Επιτροπή Ανταγωνισμού και είχε ως αποτέλεσμα τη δικαίωση της εισηγμένης. Μάλιστα, η Επιτροπή είχε διατάξει την Imerys Βωξίτες να προμηθεύσει με συγκεκριμένες ποσότητες τη Mytilineos, απειλώντας με ημερήσιο πρόστιμο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης.

Πού βρίσκεται το... ζουμί σε όλη την ιστορία; Η Mytilneos προσπαθεί να προχωρήσει στην παραγωγή γαλλίου, ώστε να συμβάλλει στην απεξάρτηση της Ευρώπης από τις κινεζικές εισαγωγές. Το γάλλιο θεωρείται στρατηγικό μέταλλο καθώς είναι απαραίτητο σε πολλές εφαρμογές υψηλής τεχνολογίας, όπως στα smartphones, στις ηλιακές κυψέλες, στα σύγχρονα αυτοκίνητα, καθώς και στα "τσιπάκια" των υπολογιστών. Μιλάμε για εξαιρετικές σημαντικές εξελίξεις με επίκεντρο τον όμιλο του Ευάγγελου Μυτιληναίου.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Φόρτωση άρθρων...