Παρασκευή
17 Μαΐου 2024

Η μεταρρυθμιστική... φόρα του Μητσοτάκη και οι επιχειρηματικές εξελίξεις

Χθες ξεκίνησε να γράφει το... κοντέρ για τη νέα τετραετία της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αν και φαίνεται ότι είναι σαν να μην έχουν γίνει εκλογές και σαν να κυλούν τα πράγματα σε γνώριμους και... ρουτινιάρικους ρυθμούς.

Στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο της νέας τετραετίας έγινε ένα... ξεκαθάρισμα μεταξύ... φίλων, σχετικά με το τι θέλει και τι δεν θέλει ο Μητσοτάκης από τα μέλη της κυβέρνησης, ενώ χθες ξεκίνησε τις επισκέψεις στα υπουργεία. Πρώτος σταθμός το υπουργείο Οικονομίας, Οικονομικών, Επενδύσεων και... βάλε, το οποίο σύμφωνα με το νέο οργανόγραμμα είναι το πρώτο τη τάξει, καθώς αυτό είναι που πρέπει να κάνει τη... μισή δουλειά και οι υπόλοιποι υπουργοί την άλλη μισή! Απομένει ένας ακόμη μήνας μέχρι να περάσει ο Μητσοτάκης απ΄ όλα τα υπουργεία και να... νιώσουν όλοι οι υπουργοί την... αύρα του!

Την ίδια ώρα, οι διεθνείς οίκοι συνεχίζουν το... πάρτι στήριξης προς την Ελλάδα και ουσιαστικά απομένει το... τυπικό του όλου τελετουργικού, δηλαδή οι ημερομηνίες κατά τις οποίες οι οίκοι αξιολόγησης θα ανακοινώσουν το... ευτυχές γεγονός της αναβάθμισης και της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας. Μέχρι τότε όμως έχουμε μπροστά μας αρκετό δρόμο και πρέπει να γίνουν όλα με μαθηματική ακρίβεια.

Το... ποδαρικό Κυριάκου στον Χατζηδάκη!

Η χθεσινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο κτίριο της Πλατείας Συντάγματος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Άκη Σκέρτσου και του οικονομικού του συμβούλου Αλέξη Πατέλη ήταν από αυτές που ονομάζουμε "καταδρομικές". Περνάς, συζητάς, δίνεις τη γραμμή και την... ύλη και κλείνεις... ραντεβού μετά από μερικούς μήνες για να δεις τι έγινε.

Στο υπουργείο Οικονομικών έχει γίνει εξαιρετική δουλειά από τον προκάτοχο του κ. Χατζηδάκη, Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος καλείται να φέρει εις πέρας μια επίσης δύσκολη αποστολή που σχετίζεται με τις Υποδομές, τις Μεταφορές και τις προβληματικές ΔΕΚΟ που ανήκουν στο χαρτοφυλάκιο του. Πάντως, ο προϋπολογισμός έχει φουλ "αέρα", ο Χατζηδάκης ξεκινάει με μια... αφάγωτη "προίκα" άνω των 2 δισ. ευρώ, οι εκλογές πέρασαν, οπότε το μόνο που απομένει είναι να επανέλθουμε εντός του έτους στο κλαμπ των αξιόχρεων χωρών του πλανήτη, μετά από απουσία 13 ετών! Φυσικά, θα είχαμε επιστρέψει στις αγορές, αν το 2015 δεν μας έβγαιναν από την... κουρτίνα τα "ζονκ" των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ! Ο χαμένος χρόνος αποτιμάται σε πολλές πολλές δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ. Θα είχαμε ξεμπερδέψει εδώ και χρόνια με την επενδυτική βαθμίδα και θα ήμασταν μια χώρα με ακόμη πιο ισχυρό... ανοσοποιητικό στις κρίσεις.

Ο Μητσοτάκης κάνοντας χθες... ποδαρικό στον Χατζηδάκη, ήθελε να δώσει το στίγμα και το σημείο αναφοράς της νέας θητείας που δεν είναι άλλο από την οικονομία. Έδωσε οδηγίες και ζήτησε από τον πρώτο τη τάξει υπουργό να φάει... σίδερα, ώστε να γίνει ακόμη πιο ισχυρό το σήμα που στέλνει η Ελλάδα στις αγορές. Άλλωστε, δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή, ενώ την ίδια στιγμή, όταν έχουμε χαμηλότερο επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ιταλία, οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι κάτι γίνεται σωστά και μπορεί να γίνει και καλύτερα! Μεγάλο ζητούμενο είναι η διατήρηση των θετικών ρυθμών ανάπτυξης, οι οποίοι στηρίζονται κυρίως στις εξαγωγές, τον τουρισμό, τις επενδύσεις και φυσικά την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ο φόβος της ύφεσης στην Ευρωζώνη το 2024, κάτι που ο Μητσοτάκης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχουν αντιληφθεί και γι αυτό θέλουν να λάβουν τα μέτρα τους για κάθε ενδεχόμενο...

Άρχισε η... εξεταστική περίοδος για τους υπουργούς!

Ο Μητσοτάκης προανήγγειλε με... φόρα την κατάθεση των πρώτων νομοσχεδίων, τα οποία θα έχουν φιλολαϊκό χαρακτήρα, ενώ σε όλους τους υπουργούς και υφυπουργούς μοιράστηκαν τα... τεστ, από τα οποία θα κριθεί η επιτυχία του κυβερνητικού έργου (προφανώς και η δική τους...) και μάλιστα πολύ πριν την ολοκλήρωση της τετραετίας.

Επί της ουσίας, όπως γράφαμε και χθες, ο Μητσοτάκης προτίμησε να "τρέξει" και να τελειώσει το κυβερνητικό έργο με περισσότερα μέλη, για να έρθει η στιγμή όπου όλα θα έχουν γίνει και θα χρειάζεται τα... μισά! Ο πρωθυπουργός φαίνεται πολύ... γκαζιάρης, καθώς είναι από αυτούς που βλέπουν τη μεγάλη εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος ως ευθύνη για να φάει... σίδερα, ξέροντας ότι τα υπόλοιπα κόμματα βρίσκονται σε... διακοπές ή υπό διάλυση και τον ρόλο της αντιπολίτευσης με πάρα πολλές απαιτήσεις μάλιστα, την έχει... αναλάβει απευθείας ο κυρίαρχος λαός. Η... εξεταστική περίοδος για τους υπουργούς ξεκίνησε και ευχόμαστε σε όλους καλό κουράγιο!

Όλοι οι υπουργοί οφείλουν να δρομολογήσουν τις αποφάσεις τους για τα εκκρεμή ζητήματα των χαρτοφυλακίων που ανέλαβαν, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η αβεβαιότητα εξακολουθεί να μας... καταδιώκει. Εδώ που βρισκόμαστε τώρα πρέπει να κάνουμε πολλά σενάρια. Το πολύ αρνητικό περιλαμβάνει γεωπολιτική αναμπουμπούλα λόγω Ρωσίας, το μέτριο προς... κακό λαμβάνει υπόψιν του την ύφεση στην Ευρωζώνη την επόμενη χρονιά, ενώ το πολύ θετικό δεν χρειάζεται να το περιγράψουμε και να το αναλύσουμε.

Σε κάθε περίπτωση, το 2024 θα είναι ένα έτος επιστροφής στους δημοσιονομικούς κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί για να μην απειληθούν τα κεκτημένα στην οικονομία. Αυτή είναι η μία διάσταση, η τεχνοκρατική. Υπάρχει όμως και η κοινωνική, γιατί η κυβέρνηση θα έρθει σε δύσκολη θέση από το 2024 σε σχέση με τις δαπάνες, αφού πρέπει να ξεχάσουμε το δημοσιονομικό... ξεχαρβάλωμα της περιόδου 2020-2023, λόγω πανδημίας, Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ενεργειακής κρίσης. Αναμφίβολα οι προκλήσεις είναι πολλές και δεν πρέπει να χαθεί το θετικό momentum που υπάρχει για τη χώρα...

Οι επιχειρήσεις... ξύπνησαν μετά τις εκλογές και αρχίζουν να "ψήνονται" νέα deals

Όπως γράφαμε από αυτήν εδώ τη στήλη κατά τη διάρκεια των... δύο προεκλογικών περιόδων, σχεδόν όλες οι επιχειρήσεις είχαν κατεβάσει τα... στυλό ή τα ανώτατα στελέχη τους έπαιζαν... πασιέντζες στους υπολογιστές, μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο!

Το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου έγινε με το παραπάνω, καθώς προέκυψε ισχυρή κυβέρνηση με 158 βουλευτές και ποσοστό με το ψηφίο 4 μπροστά, ενώ ο δεύτερος γράφει το ψηφίο 1 και βρίσκεται υπό διάλυση. Το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές είναι κάτι παραπάνω από θετικό, όλοι προετοιμάζονται για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και οι επιχειρήσεις βγάζουν από τα... συρτάρια τους φακέλους για να προχωρήσουν παραπέρα.

Τις επόμενες ημέρες ο όμιλος Mytilineos βγαίνει στις αγορές με ομόλογο και στόχο την άντληση έως 500 εκατ. ευρώ, προκειμένου να χρηματοδοτήσει τα επενδυτικά του σχέδια. Η Eurobank θα προχωρήσει σε αγορά μετοχών έως 1,4% του μετοχικού κεφαλαίου που κατέχει σ΄ αυτήν το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η Πειραιώς μετά τη γενική συνέλευση της με το δίδυμο Χατζηνικολάου-Μεγάλου στο τιμόνι της, ατενίζει την επόμενη τριετία με άλλον... αέρα και θέτει υψηλούς στόχους για την κερδοφορία. Στη δεύτερη μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία της χώρας, την Intrakat οι βασικοί μέτοχοι αγοράζουν συνεχώς μετοχές από την ελεύθερη διασπορά, καθώς βλέπουν να έρχονται καλύτερες μέρες. Μια μεγάλη εταιρεία στον τομέα των Logistics, η ΕΛΤΟΝ παίρνει ομολογιακό δάνειο από την Εθνική ύψους 5 εκατ. ευρώ για να προχωρήσει τα σχέδια της. Και πάρα πολλά ακόμη που γίνονται ή θα γίνουν...

Στα παραπάνω θα προσθέσουμε και την τυπική έγκριση από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εξαγορά της ENEL Romania από τη ΔΕΗ, η οποία θα αλλάξει ριζικά τον ισολογισμό της Ελληνικής επιχείρησης. Σε όλα τα παραπάνω αναμένεται να προστεθούν μέσα στο καλοκαίρι και πολλές άλλες μεγάλες και μικρότερες κινήσεις, καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι δείχνουν απελευθερωμένοι από την πολιτική αβεβαιότητα. Αφήστε που δεν ήταν λίγοι οι επιχειρηματίες, οι οποίοι φοβόντουσαν κάποιο "ατύχημα", είτε αυτό είχε να κάνει με τη συγκρότηση... προοδευτικής κυβέρνησης είτε με τη μη επίτευξη αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα τίποτα από αυτά δεν ισχύει και ευτυχώς.

Άρα, το επιχειρείν, λαμβάνοντας υπόψιν μόνο τις αβεβαιότητες του διεθνούς περιβάλλοντος, μπορεί να προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις. Και θα είναι πάρα πολλές αυτές. Εν ολίγοις έχουμε να δούμε πολλά σε σημείο που θα... τρίβουμε τα μάτια μας! Ειδικά από τη στιγμή που θα πάρουμε την επενδυτική βαθμίδα, ετοιμαζόμαστε για δυνατές συγκινήσεις και πολλά... γκολ στο... Champions League! Ας απολαύσουμε το... ταξίδι και ας ευχηθούμε ότι στον δρόμο μας δεν θα υπάρχουν... λακκούβες, ούτε θα μας βρουν μπόρες, κεραυνοί και καταιγίδες!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η 21 Απριλίου 1967

Ι. Πρόσφατο βιβλίο αναφέρεται στην επταετή δικτατορία. Μακρές είναι οι αναλύσεις. Λείπει το κύριο. Η πράξη επιβολής: οιονεί ταυτότης της εκτροπής. Η “κοινή βοή” από...

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Τι ωθεί τα χρηματιστήρια σε νέα ρεκόρ

Ιστορική μέρα η χθεσινή για τη Wall Street, καθώς έπιασε τις 40.000 μονάδες για πρώτη φορά στη χρηματιστηριακή ιστορία, έστω και αν το κλείσιμο δεν είχε μπροστά το ψηφίο τέσσερα. ...

Φόρτωση άρθρων...