Τετάρτη
17 Απριλίου 2024

Η οικονομία δίνει τάση στην κοινωνία ενόψει εκλογών

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Στις 25 Ιουνίου το στοίχημα της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας και μια νέα θητεία του Μητσοτάκη, αποτελούν το συστατικό ώστε να μην υπάρχουν δικαιολογίες την επόμενη μέρα, σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις και την αντιμετώπιση του παρακμιακού χθες.

Στις 21 Μαΐου ο λαός ψήφισε σταθερότητα, συνέπεια και συνέχεια, ενσωματώνοντας προσδοκίες για δραστικές αλλαγές στο χρεοκοπημένο αριστερό και σοσιαλιστικό παραμύθι. Μια ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, δεν θα μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι για παλινωδίες, καθυστερήσεις και αναβολές. Ο κόσμος έστειλε σαφές μήνυμα πριν από δύο εβδομάδες. Επέστρεψε στην κανονικότητα και ξέρει να κρίνει πλέον πιο ώριμα και με πιο καθαρό μυαλό...

Από την άλλη πλευρά, αδιόρθωτοι πολιτικοί που τους συνέτριψε ο λαός στην κάλπη, ζητάνε και τα... ρέστα, χαρακτηρίζοντας το εκλογικό σώμα ως "ανώριμο" ή ότι στερείται δημοκρατικών αντιλήψεων! Με το δόγμα "καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση", θέλουν να καλύψουν τα δικά τους τεράστια ελλείμματα, τόσο σε σχέση με τη λειτουργία των θεσμών, όσο και σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες της οικονομίας και της κοινωνίας. Όποιος παραμένει προσκολλημένος σε χρεοκοπημένα νεοκομμουνιστικά και ψευτοσοσιαλιστικά αφηγήματα (με τα λεφτά των άλλων...) τον τρώει το... παραβάν! Όποιοι δεν κατάλαβαν τι ψήφισαν οι Έλληνες στις 21 Μαΐου, ας θυμηθούν τι ψήφισαν οι Ισπανοί πριν από μερικές ημέρες στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές που είχαν...

Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου έχουν ακόμη πιο... επιθετικά συμβολικό χαρακτήρα. Θα είναι η μεγάλη συνάντηση μιας ευρείας πλειοψηφίας της κοινωνίας, η οποία θα αποδοκιμάσει ασεβείς, άσχετους, ανίδεους και άχρηστους πολιτικούς, οι οποίοι λανσάρουν αποτυχημένα μοντέλα που βασίζονται στην υπερ-φορολόγηση ή πιστεύουν ότι μέσα από την καλλιέργεια κλίματος μίσους και τοξικότητας, θα κερδίσουν κάτι. Μάλλον οι άνθρωποι είναι εκτός τόπου και πραγματικότητας. Όπως πολύ εύστοχα έχουν παρατηρήσει στελέχη του αριστερού χώρου, στις 21 Μαΐου, δεν... έβρεχε, αλλά οι πολίτες τους έφτυναν από τα μαλλιά μέχρι τις... πατούσες! Τους καταδίκασαν εις διπλούν, αηδιασμένοι από τη διακυβέρνηση το 2015 τους και αλλά και το "αντιπολιτεύεσθαι" της περιόδου 2019-2023. Δεν υπάρχει χειρότερη απόρριψη από την κοινωνία να σε θεωρεί... σκύβαλο και να σε στέλνει 10 μονάδες κάτω από το ποσοστό που είχες λάβει ως αντιπολίτευση 4 χρόνια νωρίτερα...

Οι πολίτες κατάλαβαν....

Οι εκλογές της 21ης Μαΐου απέδειξαν ότι οι πολίτες είναι πολύ πιο μπροστά από... αλλοπαρμένα κόμματα, δημοσκόπους, δημοσιογράφους και δημοσιολογούντες.

Η Νέα Δημοκρατία κυριάρχησε στις εκλογές γιατί ο κόσμος είδε ότι μέσα σε μια παγκόσμια κατάσταση εκτακτης ανάγκης με την πανδημία, η Ελληνική κυβέρνηση ήταν μπροστά από τις εξελίξεις, παρουσιάζοντας ένα προφίλ και ένα σχέδιο σύγχρονης ανεπτυγμένης χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με σχέδιο και σοβαρότητα έθετε κάθε φορά τους ηγέτες της Ευρώπης ενώπιον συγκεκριμένου πλαισίου μέτρων. Βέβαια, όπως πολλές άλλες χώρες, έτσι και στην Ελλάδα είχαμε την αντιπολίτευση, η οποία σαμποτάριζε τα πάντα. Διοργάνωνε πορείες για τον Κουφοντίνα, για να μεταδοθεί η νόσος και μετά να κάνει πολιτική με νεκρούς. Δεν σεβάστηκαν νόμους και κανόνες της Πολιτείας, μαζί με διάφορους "επαναστάτες" και "ψεκασμένους" από άλλους χώρους. Ο Ελληνικός λαός αυτά δεν τα... ξέχασε. Κατάλαβε και τους έστειλε στον... αγύριστο.

Οι πολίτες είχαν μάτια και έβλεπαν την υβριδική επίθεση της Τουρκίας το 2020 με κύματα λαθρομεταναστών και υπό την απειλή χρήσης στρατιωτικών μέσων. Η Ελλάδα και η Ευρώπη απέδειξαν ότι τα κράτη έχουν σύνορα και δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε να περάσει, να... λιαστεί και να... εξαφανιστεί, χωρίς να σέβεται τους κανόνες μιας συντεταγμένης πολιτείας. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν απών από αυτήν τη μάχη, για να μην... κακοκαρδίσει τον Ερντογάν. Επίσης, ήταν απών και τις δύσκολες ώρες που οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις ήταν με το δάκτυλο στη σκανδάλη για να αποτρέψουν τα χειρότερα. Απών και στις εθνικές επιλογές της στρατιωτικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία και τον εξοπλισμό της χώρας. Γιατί σπίτι χωρίς παράθυρα, πόρτες, συναγερμούς και κάμερες, είναι σαν να λες στον... επιτιθέμενο, "έλα μπες μέσα και εγώ θα κάνω πως κοιμάμαι". Αυτό ήταν και το "Δόγμα Τόσκα", σιγά μην το άλλαζαν οι τύποι της Κουμουνδούρου...

Μετά, ήρθε η ρωσική εισβολή του "χασάπη" Πούτιν στην Ουκρανία. Η Ελλάδα επέλεξε και έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή, τη στοίχιση με ολόκληρο τον δυτικό κόσμο για την προστασία της ακεραιότητας και της δημοκρατικής υπόστασης ενός κυρίαρχου κράτους. Αλλά και εκεί κάποιοι ήταν απέναντι στις εθνικές αποφάσεις. Προφανώς, κάτι τους συνέδεε με τον εισβολέα και δεν ήθελαν να τον... κακοκαρδίσουν και αυτόν. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε δύο κορυφαίες και ιστορικές στιγμές στοιχήθηκε με τον Ερντογάν και τον Πούτιν. Αυτό δεν θα μπορούσε να του συγχωρήσει το εκλογικό σώμα. Από την άλλη πλευρά, οι παρεμβάσεις της Ελλάδας ήταν ξεκάθαρες και διαυγείς σε ολόκληρη την Ευρώπη και σχεδόν υιοθετήθηκαν εξ  ολοκλήρου από τις υπόλοιπες κυβερνήσεις.

Πάμε παραπέρα. Ο κόσμος είδε την ομιλία του Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο και έμαθε ότι ο Έλληνας ηγέτης ήταν ο έκτος μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που μίλησε στην πιο ισχυρή Βουλή του κόσμου! Είδε τα χειροκροτήματα (37 φορές συνολικά) αλλά και την έγερση (14 φορές) όλων των αντιπροσώπων του Αμερικανικού λαού. Ταυτόχρονα, συνέκριναν την παρουσία του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ όταν είχε πάει στις ΗΠΑ προ ετών και γελούσε ολόκληρη η Οικουμένη! Αυτός ο παντελώς άσχετος τύπος είχε το θράσος να χαρακτηρίσει ως "ανώριμους" τους πολίτες, οι οποίοι τον έστειλαν να πάρει... ηρεμιστικά μετά το άγριο "ξύλο" που έφαγε στις 21 Μαίου.

Οι πολίτες εκτός από το νέο αξιόπιστο πρόσωπο της χώρας μας στο εξωτερικό, είδαν και τις προοπτικές για την καθημερινότητα τους. Είδαν ότι τα τελευταία χρόνια ότι δημιουργήθηκαν χιλιάδες δουλειές εν μέσω εχθρικού οικονομικού περιβάλλοντος, όπου η κάθε οικογένεια και η κάθε επιχείρηση θα έπρεπε να κάνουν τα κουμάντα τους για να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών της ενέργειας και την ακρίβεια. Εν μέσω ασφυκτικής δημοσιονομικής πίεσης, η Ελλάδα μετά το σοκ της ύφεσης του 2020, επέστρεψε σε ισχυρή ανάπτυξη το 2021 και με τη δυναμική που είχε αναπτύξει η οικονομία, κατάφερε να αντιμετωπίσει στο μέτρο του καλύτερου δυνατού τις συνέπειες της ρωσικής εισβολής.

Οι Έλληνες πολίτες για όλα τα παραπάνω έκαναν και τους συνειρμούς τους. Αν είχαμε τους άχρηστους τους ΣΥΡΙΖΑ, πώς θα ήταν τα πράγματα; Όποιος έχει μυαλό και σκέφτεται ώριμα, γνωρίζει ποια είναι η απάντηση. Η Ελλάδα κατάφερε εν μέσω πρωτοφανών γεγονότων και καταστάσεων, αλλά και με εξωτερικές απειλές για την ασφάλεια της, να διαμορφώσει ένα περιβάλλον ασφαλούς προορισμού για τα επενδυτικά κεφάλαια. Ολόκληρη η κυβέρνηση δούλεψε σκληρά για να πάρουμε τη μία αναβάθμιση μετά την άλλη, στο αξιόχρεο μας. Και τώρα βρισκόμαστε... μισό σκαλοπάτι από την επενδυτική βαθμίδα, την οποία θα λάβουμε μόνο εφόσον δεν υπάρξει κάποιο πολιτικό "ατύχημα", δηλαδή, αν δεν υπάρξει ισχυρή αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία.

Τι άλλο είδε ο κόσμος; Είδε τη σταθερή μείωση των φόρων και των εισφορών και την προοπτική περαιτέρω συμπίεσης τους τα επόμενα χρόνια. Τώρα, πηγαίνοντας στην κάλπη για να ξαναψηφίσει θα σκεφτεί ακόμη πιο... ώριμα, ακούγοντας τις παλαβομάρες και τα "Lefteconomics"! Είδε ότι στο σκέλος της ακρίβειας υπήρξε ισχυρή στήριξη, η οποία προήλθε μέσα και από το νοικοκύρεμα των οικονομικών, που επέτρεψε σημαντικά ανοίγματα. Είδε με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή ότι άντεξαν οι επιχειρήσεις και μόλις βγήκαμε από την υγειονομική κρίση, άρχισαν σιγά σιγά να στέκονται στα πόδια τους, ως προς το γενικό σύνολο. Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση χθεσινά στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το α΄ τρίμηνο του έτους είχαμε αύξηση στις ενάρξεις νέων εταιρειών κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ενώ σταθερά ο αριθμός αυξάνει τα τελευταία 4 χρόνια, με κάποια μικρά σκαμπανεβάσματα μετά και τις μεγάλες ανατροπές που επέφεραν ο κορωνοϊός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι πολίτες είδαν τη σταθερή μείωση της ανεργίας και πλέον εκτιμάται ότι πολλοί οι οποίοι διαθέτουν προσόντα μπορούν να αλλάξουν δουλειά, από μήνα σε μήνα, για να πετύχουν καλύτερες αποδοχές. Βέβαια, υπάρχει η πρόκληση για τη μείωση της ανεργίας κάτω από το 10%, προκειμένου να "ξεπαγώσουν" οι τριετίες των μισθωτών, οι οποίες είναι στον... πάγο από το 2012. Ειρήσθω εν παρόδω, με τη φορολογική λαίλαπα που έχουν στην ατζέντα τους οι εγχώριοι αριστεροσοσιαλιστές, θα έπρεπε να περάσουν πολλά χρόνια για να εφαρμόσουν την πολιτική τους, η οποία οδηγεί σε αδιέξοδο. Ευτυχώς, που δεν θα διαχειριστούν τις τύχες της οικονομίας και θα γλιτώσουμε από χειρότερες καταστάσεις. Η ευρυθμία στο επιχειρείν και η μη διατάραξη και ανατροπή ενός θετικού momentum, αποτελούν ένα "ιερό" μοτίβο, το οποίο δεν πρέπει να διαταραχθεί, γιατί δεν πρόκειται να προκύψει όφελος για την κοινωνία, αλλά μόνο ζημιά. Παράλληλα, η απλοποίηση των διαδικασιών στις καθημερινές συναλλαγές των πολιτών, η ταχύτερη έκδοση των συντάξεων (το 50% των συνταξιούχων ψήφισαν ΝΔ), η εκτίναξη των τιμών των ακινήτων, οι μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, αλλά και η ανθεκτικότητα του υγειονομικού συστήματος μετά τις μεγάλες ανατροπές του 2020, εκτιμήθηκαν με θετικό πρόσημο από τους πολίτες.

Εθνική υπερηφάνεια

Ο κόσμος είδε ότι η Ελλάδα έχει πρόσωπο και περηφάνεια, μέσα και από τη συνεχή ενίσχυση της δυναμικής της οικονομίας, η οποία έχει πολύ δρόμο μπροστά της.

Αν δεν υπήρχαν απτά αποτελέσματα, δεν θα μας εμπιστεύονταν οι ξένοι επενδυτές για να φέρουν 22 δισ. ευρώ στη χώρα μας. Δεν θα μας εμπιστεύονταν οι υπερ-κολοσσοί του πλανήτη στον τομέα της τεχνολογίας, προχωρώντας σε μεγάλες επενδύσεις υψηλής προστιθέμενης αξίας. Δεν θα παίρναμε επιπλέον 31 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να αντιμετωπίσουμε τις πληγές από την ύφεση που προκάλεσε ο αποκλεισμός της κοινωνίας, λόγω του κορωνοϊού, αν δεν είχαμε αξιοπιστία ως χώρα. Δεν θα είχαμε περήφανη εξωτερική πολιτική αν στα πράγματα ήταν ο Τσίπρας, ενώ τώρα, η Ελλάδα είναι μια χώρα όπου όλοι τη σέβονται και την υπολήπτονται.

Όλα τα παραπάνω φαίνονται και στη ζήτηση για διακοπές από τους ξένους τουρίστες, οι οποίοι βλέπουν ένα διαφορετικό πρόσωπο της Ελλάδας. Και όταν μιλάμε για περισσότερους τουρίστες, μιλάμε για περισσότερο χρήμα στη χώρα. Αυτό δεν μπορεί να το αγνοήσει κανένας επαγγελματίες που έχει επιχείρηση στις τουριστικές και όχι μόνο περιοχές. Από την άλλη πλευρά, έχουμε την εκτίναξη του Χρηματιστηρίου Αθηνών σε υψηλό 9 ετών, ενώ ενδεικτικό του ενθουσιασμού που υπάρχει στις αγορές είναι ότι έχουμε χαμηλότερο επιτόκιο στο δεκαετές ομόλογο από την Ιταλία και τη Βρετανία, ενώ ανταγωνιζόμαστε ακόμη και τις ΗΠΑ! Εντάξει, δεν πρέπει να παίρνουν τα... μυαλά μας αέρα, γιατί πρέπει να γίνουν ακόμη πάρα πολλά στη χώρα. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν. Ακόμη και στις πλέον προηγμένες οικονομίες και κοινωνίες υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα. Ο κόσμος δεν είναι... τυφλός. Βλέπει και ξέρει να ξεχωρίζει. Αντιθέτως, τυφλοί είναι όλοι αυτοί οι λαϊκιστές και τυχοδιώκτες, οι οποίοι δεν είδαν όλα τα παραπάνω, αλλά θέλησαν να εμφανίσουν σε σποτ ακόμη και την αγκινάρα με... μαύρο χρώμα!

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει λειτουργήσει ως κόμμα εθνικής μειοδοσίας. Δεν έβαλε μυαλό από τα εγκλήματα του το 2015, όταν προκάλεσε ζημία άνω των 200 δισ. ευρώ στον Ελληνικό λαό. Δεν έβαλαν μυαλό τα τέσσερα τελευταία χρόνια, σπέρνοντας το μίσος και την τοξικότητα και αβαντάροντας είτε τα πολιτικά του τρολ είτε τα κατακάθια του διαδικτυακού υποκόσμου. Μαζί με τον Τσίπρα, την... άγουσα πήρε και ο Βαρουφάκης και ελπίζουμε ότι Ελληνικός λαός να φανεί το ίδιο... ώριμος για να τον αφήσει εκτός Βουλής και στις εκλογές της 25ης Ιουνίου! Και φυσικά ο λαός δεν συγχωρά όταν ακούει... Κατρουγκαλιές για φορολόγηση των εισφορών και άλλα τέτοια που βρίσκονται μόνο στο  "σκοτεινό μυαλό" των Συριζαίων.

Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα, έχουμε να επισημάνουμε ότι όσοι θελήσουν να γίνουν πιο... ΣΥΡΙΖΑ από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα έχουν την ίδια τύχη. Γιατί ο κόσμος βλέπει και κρίνει. Ξέρει ότι ένα μεγάλο τμήμα διέπραξε σφάλμα το 2015. Είδε, έπαθε και έμαθε. Όπου περνούν αριστερά κόμματα που λειτουργούν με μια... φοιτητική ξεγνοιασιά (όπως πολύ εύστοχα ανέφερε ο Διονύσης Σαββόπουλος), τα πράγματα εξελίσσονται μόνο προς το χειρότερο. Και τελικώς, έχει αποδειχθεί ότι η χειρότερη μορφή φασισμού είναι ο αριστερόστροφος, ο οποίος παρουσιάζεται με δημοκρατικά "μανδύα". Για τον άλλον φασισμό, δεν χρειάζεται καν να αναφερθούμε, γιατί προκαλεί αηδία, χωρίς περαιτέρω ανάλυση.

Ελπίζουμε ότι την επόμενη μέρα των εκλογών, όλα τα παραπάνω θα γίνουν αντικείμενο ενδελεχούς ανάλυσης από το Συριζαίικο... Σοβιέτ! Είμαστε σίγουροι ότι στον ΣΥΡΙΖΑ με λίγο... νιονιό θα καταλάβουν ότι αυτοί είναι οι ανώριμοι και οι επικίνδυνοι. Ο λαός θα τους κατατάξει εκεί που πρέπει και η χώρα θα βρει και πάλι τον δρόμο της. Αρκετά πίσω μας πήγαν αυτά τα πολιτικά "ατυχήματα", συσσωρεύοντας ζημιά στην οικονομία και πόνο στην κοινωνία. Στο μέλλον, όσοι θέλουν να διεκδικήσουν την ψήφο του Ελληνικού λαού, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί η ανοησία, η έπαρση, η τοξικότητα, τα "κούφια" λόγια και το ψέμα, τιμωρούνται. Ο... τόπος "τιμωρίας" είναι μέσα στο παραβάν! Επιπλέον, όσοι απαξίωσαν το αισθητήριο των πολιτών πρέπει να είναι έτοιμοι για επιβεβαίωση της τιμωρίας που έλαβαν την 21η Μαίου. Την πρώτη φορά ήταν... ανωριμότητα των ψηφοφόρων, αλλά στις 25 Ιουνίου, ελπίζουμε ότι η ωριμότητα των πολιτών θα επιφυλάξει μια πιο βαριά τιμωρία...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Πενήντα χρόνια μετά...

Η κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τους θεσμούς, αναπόφευκτα οδηγεί και στο τέλος της δημοκρατίας

Φόρτωση άρθρων...