Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Η πολιτική εξαφάνιση του Τσίπρα και το... disaster story του ΣΥΡΙΖΑ

Ήταν 29 Ιουνίου του 2015 όταν η Ελλάδα έμπαινε στη δίνη τριτοκοσμικών καταστάσεων με την προκήρυξη ενός ακατανόητου και βλακώδους δημοψηφίσματος, που οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών, κάτι που είχε να συμβεί μόνο όταν έγινε η εισβολή στην Κύπρο και όταν η Ελλάδα βρισκόταν υπό Γερμανική Κατοχή!

Η "περήφανη διαπραγμάτευση" των Τσίπρα-Βαρουφάκη-Καμμένου, κόστισε στην Ελλάδα πάνω από 200 δισ. ευρώ. Αυτό που ακολούθησε ήταν ο πλήρης εκμαυλισμός και η υποβάθμιση των οικονομικών, αξιακών, πολιτισμικών και ηθικών αξιών. Μετά από 53 μήνες οπισθοδρόμησης, η Ελλάδα βρήκε τον δρόμο της τον Ιούλιο του 2019 όταν στην εξουσία ήρθαν η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης.

Χθες, 29 Ιουνίου του 2023, οκτώ χρόνια μετά την ντροπή του δημοψηφίσματος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, αποφάσισε να αφήσει το τιμόνι του κόμματος και να παρακολουθεί ως θεατής και συνδιαμορφωτής τις εσωκομματικές εξελίξεις σ΄ ένα κόμμα που ετοιμάζεται να φάει και άλλη... σφαλιάρα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, με το φόβο της χαριστικής βολής στις Ευρωεκλογές του 2024!. Κάπου εκεί μπορούμε να βρούμε τους λόγους για τους οποίους ο Τσίπρας, μετά την τριήμερη... εξαφάνιση του, πήγε στο Ζάππειο για να ανακοινώσει ότι δεν θα είναι πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και δεν θα διεκδικήσει την αρχηγία στο επικείμενο συνέδριο. Η απόφαση του ήταν μονόδρομος, μετά την πανωλεθρία σε δύο συνεχείς εκλογικές αναμετρήσεις, οι οποίες ακολούθησαν την αποκαθήλωση του ΣΥΡΙΖΑ από την εξουσία το 2019. Άρα τρία τα κρατούμενα σε επίπεδο εθνικών εκλογών, συν μία... περιποιημένη "ποικιλία" σε Ευρωεκλογές, Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές το 2019. Το κοντέρ γράφει ήδη έξι νοκ άουτ...

Ο Τσίπρας δεν θα ήθελε να χρεωθεί την πλήρη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ και έφυγε σε μια στιγμή όπου η πτώση είναι μη αναστρέψιμη. Ίσως προσδοκά ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψει και πάλι, εφόσον κληθεί από τους συντρόφους του, οι οποίοι θα τον παρακαλούν γονυπετείς! Γιατί τελικά το "επάγγελμα Τσίπρας" αποτελεί μια ισχυρή συγκολλητική ουσία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του οποίου δεν θα γνώριζε ούτε ο... θυρωρός της πολυκατοικίας αν δεν ήταν ο Αλέξης!

Ο Τσίπρας έκανε μια ηρωική έξοδο, γιατί δεν μπορούσε να κάνει διαφορετικά. Στις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές δεν θα υπάρχει ούτε ένας που να κατεβαίνει υποψήφιος διαλαλώντας τη στήριξη από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως συνέβη έντονα το 2014 και μάλλον... αναιμικά το 2019. Η παρουσία του Τσίπρα στο τιμόνι του ΣΥΡΙΖΑ θα οδηγούσε με μαθηματική ακρίβεια στην τρίτη ή και τέταρτη θέση στις Ευρωεκλογές του 2024. Τουλάχιστον με την παραίτηση του, δίνει χρόνο ώστε ο νέος αρχηγός μόνο με την αύρα και τη φρεσκάδα του, να διατηρήσει ένα διψήφιο ποσοστό. Νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να βρίσκεται έστω και μία ψήφο παραπάνω από το ΠΑΣΟΚ! Ωστόσο, επειδή οι πιο... αιματηροί εσωκομματικοί "εμφύλιοι" είναι κύριο χαρακτηριστικό της Αριστεράς, περιμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε αν θα υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ ή θα αλλάξει όνομα, καθώς και πόσα κομματίδα μπορούν να δημιουργηθούν όταν ο καθένας... σύντροφος ξεχωριστά θα θέλει να στήσει το δικό του... μαγαζί, ενώ ο Τσίπρας θα είναι μέσα στο μαγαζί και απλά θα πίνει τον... καφέ του!

Το τέλος εποχής και το καταστροφικό σενάριο με ή χωρίς Τσίπρα

Η αναπόφευκτη έξοδος του Τσίπρα από την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μονόδρομος, καθώς με τη... φόρα που έχει πάρει, όπως πήγε από το 3% στο 36%, έτσι εύκολα θα μπορούσε να επιστρέψει σε ποσοστά κάτω του 10%

Ο Τσίπρας, ανήμερα της "μαύρης" επετείου του κλεισίματος των τραπεζών το 2015, έριξε τους τίτλους τέλους σε μια εποχή τοξικότητας που έφερε τη δική του σφραγίδα. Κατάφερε να παρασύρει τόσους και τόσους αφελείς ότι θα... σκίσει τα μνημόνια και θα τα αλλάξει όλα με ένα άρθρο και ένα νόμο. Πιστοί υποστηρικτές του όλοι αυτοί που επέμεναν και ήθελαν να μας πείσουν ότι η δική τους αρρωστημένη κανονικότητα, θα αποτελέσει τη δική μας αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα. Ξεγέλασε πολλούς μία φορά και λόγω κεκτημένης ταχύτητας και άλλη μία, εντός του 2015. Μέχρι εκεί.

Από την ημέρα εκλογής του Μητσοτάκη στην αρχηγία της Νέας Δημοκρατίας άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για τον Τσίπρα. Αντί για προγραμματκό λόγο επέμεινε στον τοξικό λόγο, στη λάσπη, στο ψέμα, στη "δολοφονία χαρακτήρων". Πλήρωσε το 2019 τα ψέματα που είπε, αλλά και το κόστος που συσσώρευσε στην κοινωνία. Υπέστη πανωλεθρία το 2023 και μάλιστα δις, καθώς μαζί με τα ψέματα του κατέρρευσε όλο το αφήγημα του Τσιπροπολακισμού. Η δημοκρατία είναι αμείλικτη με όσους την κακοποιούν και η ψήφος γίνεται "φονικό όπλο" που ζητάει εκδίκηση. Δεν είμαστε στην Κίνα, στη Βόρεια Κορέα ή στη Βενεζουέλα για να γίνεται ό,τι... καπνίσει του καθενός και ο λαός να υπομένει σαν υποζύγιο την τιμωρία που του ετοιμάζει ο πολιτικός "βιαστής" της

Ο Τσίπρας ηττήθηκε κατά κράτος όχι μόνο από τα αδιέξοδα που δημιούργησε με την πολιτική και τα εγκλήματα του ή από τους ανεπαρκείς έως επικίνδυνους συνεργάτες και συντρόφους του. Ηττήθηκε κατά κράτος από τη θετική ατζέντα του Μητσοτάκη, ο οποίος έγινε ο πολιτικός... δήμιος του μακροβιότερου πολιτικού αρχηγού εντός του σημερινού Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει Τσίπρας και χωρίς Τσίπρα δεν μπορεί να υπάρχει ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός που με επικοινωνιακό τρόπο φλόμωσε στα ψέματα τον κόσμο και κάποιοι δυστυχώς τον πίστεψαν, είναι ο ίδιος που με... σπασμένα φρένα οδηγεί το λεωφορείο στον γκρεμό μιας απόκρημνης ακτής. Τα συντρίμμια από την πτώση θα είναι διάσπαρτα σε ακτίνα πολλών μέτρων. Έφυγε από την ηγεσία γιατί δεν μπορούσε να μείνει άλλο για να υποστεί ένα θανατηφόρο πολιτικό ακρωτηριασμό τον προσεχή Οκτώβριο και τον Ιούνιο του 2024. Ευελπιστεί ότι πήδηξε από το... λεωφορείο και θα φάει άλλος το υπόλοιπο "ξύλο". Ίσως να πιστεύει ότι την επομένη θα μαζευτούν είτε στο Ζάππειο είτε στα Εξάρχεια εκατοντάδες σύντροφοι που θα τον εκλιπαρούν να επιστρέψει...

Ο υπόλοιπος πόνος για τον διάδοχο του Τσίπρα μπορεί να είναι ακόμη πιο οδυνηρός. Το "προϊόν Τσίπρας-ΣΥΡΙΖΑ" μένει... απούλητο στην... αγορά και ο επόμενος είναι πολύ πιθανό να δίνει μάχη επιβίωσης σαν το κόμμα του Βαρουφάκη. Η διεύρυνση που ήθελε να κάνει ο Τσίπρας με την απλή αναλογική, την οποία εισήγαγε γιατί έβλεπε να έρχεται ο Μητσοτάκης με... φόρα, τελικώς γύρισε μπούμερανγκ. Λούστηκε τις επιλογές του, δεν συνέλαβε τα μηνύματα των καιρών και του εκλογικού σώματος, θεώρησε δεδομένους τους... αφελείς που τον πίστεψαν και τώρα είναι αντιμέτωπος με την τιμωρία της Ιστορίας. Καταστροφή με Τσίπρα, καταστροφή και με τον διάδοχο του, αν είναι υπό τη σκιά του Τσίπρα και με ανούσιο και λαίκίστικο πολιτικό λόγ. Πραγματικά μιλάμε για σενάρια πολιτικής (αυτο)καταστροφής!

Το ΠΑΣΟΚ και οι άλλοι

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ αναμφίβολα βολεύουν το ΠΑΣΟΚ, το οποίο επί της ουσίας θα είναι η αξιωματική αντιπολίτευση στη νέα Βουλή, παρά το γεγονός ότι θα είναι το τρίτο κόμμα σε εκλογική δύναμη, μέσα σ΄ αυτήν.

Όμως, μέσα στο ΠΑΣΟΚ φαίνεται ότι είναι μουδιασμένοι από την κίνηση του Τσίπρα, καθώς ελάχιστοι την περίμεναν, λόγω της νεοσταλινικής νοοτροπίας αυτού του κόμματος, αλλά και του χαρακτήρα και του τρόπου σκέψης του αρχηγού. Ο Ανδρουλάκης πρέπει να αναπροσαρμόσει τα πλάνα. Μπορεί να βρεθεί στη δεύτερη θέση στις Ευρωεκλογές του 2024, αλλά να είναι... χαμένος! Αν το ΠΑΣΟΚ δεν τα πάει καλά στις Περιφερειακές Εκλογές, οι οποίες δίνουν πολιτικό στίγμα, τότε θα αρχίσουν οι γκρίνιες, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε ένα απογοητευτικό αποτέλεσμα στις Ευρωεκλογές του 2024. Δηλαδή, μπορεί να είναι δεύτερο κόμμα, κάτι που θα συνιστά επιτυχία για πρώτη φορά μετά από πάρα πολλά χρόνια, αλλά θα βρίσκεται σε αυτήν τη θέση λόγω νέας πιθανής κατάρρευσης του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε, το πρόβλημα θα μεταφερθεί και στο ΠΑΣΟΚ. Για παράδειγμα, αν η ΝΔ στις Ευρωεκλογές χάσει 10 μονάδες και το ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΡΙΖΑ δίνουν μάχη κοντά στο 12% ή και παρακάτω, τότε η "μόλυνση" θα χτυπήσει συνολικά την Κεντροαριστερά.

Μια πιθανή συρρίκνωση των δυνάμεων ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ στις προσεχείς Ευρωεκλογές είναι αναπόφευκτο ότι θα συνοδευτεί με διεύρυνση των ποσοστών των άκρων και κυρίως του δεξιού.        

Από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψιν τη δεξιά προς ακροδεξιά στροφή σε ολόκληρη την Ευρώπη, λόγω του εκρηκτικού μείγματος ακρίβειας-φτωχοποίησης-απειλής από τη λαθρομετανάστευση, τότε του χρόνου τον Ιούνιο, μπορεί να συμβούν πράγματα που δεν μπορούμε καν να φανταστούμε. Μια πλήρως αδύναμη Κεντροαριστερά με τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ να είναι στριμωγμένοι στα σκοινιά και με τα ακροδεξιά, "δεξιοψεκασμένα" και ακροαριστερά γκρουπούσκουλα, να δημιουργούν εικόνα συνολικής αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού. Αν μάλιστα η Νέα Δημοκρατία βρεθεί σε ενδεχόμενη εσωστρέφεια, λόγω φθοράς ή άλλων καταστάσεων, τότε θα αρχίσουμε να φοβόμαστε για επανάληψη σκηνικών από πρόσφατες περιόδους, τις οποίες θέλουμε να... διαγράψουμε από τη συλλογική μας μνήμη.

Η έξοδος Τσίπρα προκαλεί κοσμογονικές διεργασίες σε ολόκληρο το φάσμα του πολιτικού σκηνικού της χώρας. Με αυτόν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πήγαινε χαμηλότερα, αλλά και με άλλον αρχηγό που μπορεί να είναι αδύναμος "διώχνοντας" ψηφοφόρους, πάλι ίδιο θα είναι το αποτέλεσμα. Και αν σκορπίσουν τα... πρόβατα από το μαντρί, ενώ ο τσοπάνης πίνει... μπίρες στο καφενείο του χωριού, τότε θα είναι πραγματικά πολύ δύσκολα να τα ξαναμαζέψει, όταν θα αποφασίσει να ανακτήσει τον έλεγχο στο... μαντρί! Αν είναι να πάει ο ΣΥΡΙΖΑ στο 8%-10% και ο Τσίπρας πιστεύει ότι μπορεί να επανέλθει και να το στείλει στο 36%, μάλλον υπάρχει εσφαλμένη αντίληψη. Αν αλλάξει μυαλά, μπορεί κάποια στιγμή κοντά στα 60 και πλέον χρόνια του, να επιστρέψει, αφού σ΄ αυτήν τη χώρα ξεχνάμε πολύ εύκολα! Πάντως, με τον Τσίπρα στην ηλικία των 49 ετών σήμερα, δεν αποτελεί απίθανο σενάριο να επανέλθει στα πράγματα το 2035 στην ηλικία των 61 ετών! Αυτό φυσικά θα εξαρτηθεί από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και από την... κατάσταση στην οποία θα βρίσκεται η χώρα με τον Μητσοτάκη...

Το τέλος εποχής(;) για τον Τσίπρα ενισχύει την παντοδυναμία Μητσοτάκη 

Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές συνδυάστηκε με μια άνετη αλλά όχι και επιθυμητή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας και του Μητσοτάκη.

Οι 158 βουλευτές της ΝΔ δίνουν άνετη πλειοψηφία, αλλά αν δεν είχαμε την απλή αναλογική, οι πολίτες θα είχαν ψηφίσει μία φορά και θα είχαν δώσει στη Νέα Δημοκρατία, πάνω από 170 βουλευτές. Αλλά και έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματα στον ΣΥΡΙΖΑ με την παραίτηση Τσίπρα, ακόμη και οι 158 μπορεί να φαίνονται ως... 180! Ο Μητσοτάκης είναι ο απόλυτος κυρίαρχος του παιχνιδιού και ο ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή θα θυμίζει ένα... αξιολύπητο κόμμα. Θα είναι ένα άνευρο κόμμα, όσο και αν προσπαθεί ο νέος αρχηγός να γίνει... Τσίπρας. Με Αχτσιόγλου, Τσακαλώτο και Χαρίτση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σαν να μην υπάρχει. Γιατί ΣΥΡΙΖΑ χωρίς Τσίπρα, είναι... σκορδαλιά χωρίς σκόρδο! Το μόνο σίγουρο είναι ότι η μάχη χαρακωμάτων για την επικράτηση της αριστερής ή κεντροαριστερής πτέρυγας και ιδεολογίας δεν θα είναι... αναίμακτη.

Ο αποδυναμωμένος ΣΥΡΙΖΑ θα αφήσει ζωτικό χώρο στο... πεζοδρόμιο στο ΚΚΕ, αν και σχεδόν ποτέ η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση δεν είχε ερείσματα στους... δρόμους. Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κόσμο για να βγει στο πεζοδρόμιο, καθώς έχει αστικοποιηθεί πλήρως ως κόμμα και γενικώς, η συρρίκνωση της Αριστεράς, θα βρίσκει λιγότερους πρόθυμους για να σπάνε... πεζοδρόμια και να πετάνε μολότοφ! Ακόμη και αυτοί που πετάνε μολότοφ, θα είναι μια παρέα γραφικών που θα προσπαθεί να κάνει θόρυβο όπως οι άδειοι... τενεκέδες! Άρα, με βάση ένα τέτοιο σκηνικό, η Νέα Δημοκρατία θα νομοθετεί άνετα και ο Μητσοτάκης θα μπαίνει μέσα στη Βουλή για να μιλήσει, αλλά δεν θα βλέπει την ώρα να την... κάνει! Θα κοιτάζει αριστερά και θα βλέπει έναν αξιολύπητο ΣΥΡΙΖΑ, θα κοιτάζει λίγο πιο... σιμά αριστερά και θα βλέπει ένα αδύναμο ΠΑΣΟΚ. Θα κοιτάζει προς τα δεξιά και θα βλέπει... κηραλοιφές, λίγο πιο δεξιά... ανεμβολίαστους με... λιβανιστήρια και πιο δεξιά κοντά στον... τοίχο, κάποιους με... περικεφαλαία!

Μέσα σε αυτό το πολιτικό σκηνικό που πρέπει να προβληματίσει ολόκληρο τον Ελληνικό λαό, θα υπάρχει ο Μητσοτάκης, κάποιοι αδύναμοι που θα προσπαθούν να ασκήσουν προγραμματική αντιπολίτευση στον Μητσοτάκη και παραπέρα το... χάος. Η παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία συνοψίζεται στο ενδεχόμενο να θεωρήσει ότι δεν υπάρχουν άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο και να υποπίπτει σε λάθη. Ιδίως τώρα που το πολιτικό σκηνικό ανακατεύεται για τα καλά και πολλοί θα ψάχνουν για πολιτική στέγη, τα κυβερνητικά στελέχη και ο Μητσοτάκης πρέπει να γίνουν άκρως αποφασιστικοί και ουσιαστικοί και ταυτόχρονα ταπεινοί και μετρημένοι. Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να πιστέψουν ότι δεν υπάρχει άλλος μέσα στο... γήπεδο. Αυτό θα είναι επικίνδυνο για τη χώρα, γιατί μπορεί να ενεργοποιήσει τα αντανακλαστικά του εκλογικού σώματος και να μας προκύψουν ανατροπές, εκεί που δεν το περιμένουμε.

Η περαιτέρω ισχυροποίηση της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ακρίβειας, η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, η προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας, η ενίσχυση των εισοδημάτων και της κοινωνικής συνοχής, η απλοποίηση όλων των διαδικασιών που διέπουν τις σχέσεις κράτους-πολίτη, ο εκσυγχρονισμός της υγείας και της παιδείας, αλλά και η ενίσχυση της ασφάλειας του πολίτη, αποτελούν τα πεδία, όπου οι πολίτες αναμένουν αποτελέσματα χωρίς να δίνουν καμία ανοχή. Μπορεί το σκηνικό πέραν της Νέας Δημοκρατίας να θυμίζει σκόρπια... διαδήλωση, παιδική χαρά ή και... τσίρκο, ωστόσο, η κυβέρνηση πρέπει να γνωρίζει ότι η πραγματική "αντιπολίτευση" στον τόπο είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας. Αυτά πρέπει να αντιμετωπίσει ο Μητσοτάκης, πάνω σ΄ αυτά θα επανεπιβεβαιωθεί η διαχειριστική ικανότητα του ιδίου και των μελών της κυβέρνησης του και από αυτήν θα εξαρτηθεί αν θα είναι πρωθυπουργός έως το 2031 ή μέχρι την ημέρα που ο ίδιος θα αποφασίσει να αποσυρθεί αφήνοντας πίσω του μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Η μεγάλη απάτη της Κλιματικής Αλλαγής

Πως οι διεθνείς δυνάμεις του αυταρχισμού, προσπαθούν να διαλύσουν πνευματικά και οικονομικά τον δυτικό πολιτισμό και τις οικονομικές του αρθρώσεις.

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Φόρτωση άρθρων...