Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Η... σφαλιάρα της Fitch στο αξιόχρεο των ΗΠΑ και η ισχυρή ελληνική οικονομία

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Κατά... μερικά τρισεκατομμύρια δολάρια έχει αυξηθεί η κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων τους τελευταίους 5 μήνες και φαίνεται ότι οι επενδυτές αρχίζουν σιγά σιγά να... χαλαρώνουν και να κάνουν δεύτερες σκέψεις.

Ιδίως, μετά τη χθεσινή υποβάθμιση του αξιόχρεου των ΗΠΑ από τον οίκο Fitch και την απώλεια της ανώτατης αξιολόγησης ΑΑΑ, είναι σίγουρο ότι από σήμερα οι αγορές θα αρχίσουν να διαβάζουν λίγο διαφορετικά τα δεδομένα. Τους τελευταίους 5 μήνες το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης καταγράφει μόνο κέρδη, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις μεγάλες ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές. Η επιφυλακτικότητα για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας φαίνεται ότι θα είναι ένα από τα χαρακτηριστικά του δευτέρου εξαμήνου και σύμφωνα με πολλούς αναλυτές, τα πράγματα μάλλον θα... αγριέψουν προς το τέλος του τρέχοντος τριμήνου. Η χθεσινή κίνηση της Fitch δείχνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, μετά από 10 χρόνια στην κατηγορία ΑΑΑ, δείχνει να αντιμετωπίζει ένα... προβληματάκι.

Από την άλλη πλευρά, έχουμε το Χρηματιστήριο Αθηνών, που αποτελεί τον παγκόσμιο πρωταθλητή κερδών σε επίπεδο Γενικού Δείκτη, ενώ οι εγχώριες τραπεζικές μετοχές θεωρούνται οι πιο... σέξι στις αναπτυσσόμενες και αναπτυγμένες αγορές. Το διεθνές περιβάλλον είναι περισσότερο φιλικό απ΄ ότι περίμεναν οι αναλυτές και για τον λόγο αυτό βλέπουμε τα χρηματιστήρια να έχουν... κέφια. Επιπλέον, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου παραπέμπει σε διατήρηση της αναπτυξιακής τροχιάς, παρά τους φόβους που είχαν καλλιεργηθεί προ μηνών για μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Το δεύτερο εξάμηνο του έτους μπορεί να κρύβει δυσάρεστες εκπλήξεις και για τον λόγο αυτό είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν οι συστάσεις για περιορισμό της έκθεσης σε μετοχές με παράλληλη κατοχύρωση των κερδών του προηγούμενου διαστήματος.

Η οικονομία και πάλι σε πρώτο πλάνο

Η Ελληνική οικονομία, μετά την πρώτη αναβάθμιση σε αξιόχρεη κατάσταση από τον ιαπωνικό οίκο αξιολόγησης R&I (έστω και αν δεν αναγνωρίζεται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) μπαίνει σε μια νέα δυναμική φάση.

Σε πολιτικό επίπεδο, το γεγονός ότι η οικονομία έρχεται στην πρώτη θέση της ατζέντας, αποτελεί για την κυβέρνηση βάλσαμο και ταυτόχρονα μια νέα αφετηρία, μετά τις πυρκαγιές και τα πολιτικά... παρατράγουδα Μηταράκη και Πατούλη. Ο Μητσοτάκης κλείνει τα μέτωπα και δρα άμεσα προκειμένου να μην... ανάβουν "φωτιές", γενικώς. Η Νέα Δημοκρατία παίζει χωρίς αντίπαλο, ωστόσο, δεν είναι δύσκολο να εκδηλωθούν και... φάλτσα, τα οποία μπορεί να τραυματίσουν την εικόνα της. Επιπλέον, ο Μητσοτάκης έχει μπροστά του τις Περιφερειακές και Δημοτικές Εκλογές όπου δεν πρέπει να καταγραφεί κάποια σοβαρή φθορά, ικανή να εμποδίσει το κυβερνητικό έργο, το οποίο εκ των πραγμάτων πρέπει να είναι πλούσιο και πολύ αποτελεσματικό μέσα στους επόμενους μήνες.

Στην οικονομία οι εξελίξεις, πέραν του... βαριδιού της ακρίβειας κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών διαμορφώθηκε σε υψηλό 16 μηνών τον Ιούλιο (στις 111,1 μονάδες έναντι 110,1 μονάδες τον Ιούνιο), παρουσιάζοντας άνοδο για δεύτερο σερί μήνα μετά και το ξεκαθάρισμα του πολιτικού τοπίου στις 25 Ιουνίου. Επιπλέον, η καταναλωτική εμπιστοσύνη επέστρεψε σε υψηλό διετίας, λόγω του τουριστικού ρεύματος και των υψηλών προσδοκιών για περαιτέρω ενδυνάμωση της αναπτυξιακής προοπτικής της χώρας. Επιπλέον, ο δείκτης μεταποίησης ΡΜΙ είναι στα υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες χώρες, γεγονός που τροφοδοτεί τις προσδοκίες για τις εξαγωγές. Σε αυτά πρέπει να προσθέσουμε και τη νέα μείωση του παρουσίασε ο δείκτης της ανεργίας τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκε στο 11,1% από 12,3% τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 60.078 άτομα σε ένα χρόνο και οι απασχολούμενοι αυξήθηκαν σε 4.189.862 άτομα. Σούπερ!

H ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από 5 στους 6 οίκους έως το τέλος του έτους, αποτελεί ένα μεγάλο στοίχημα για την αγορά και τους επενδυτές, ενώ το μόνο που μπορεί να προκαλέσει καθυστερήσεις στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησης είναι το ενδεχόμενο να... ξαναμπλέξουμε σε μια διεθνή περιδίνηση. Εξακολουθεί και παραμένει ως αστάθμητος παράγοντας η κατάσταση στη Ρωσο-ουκρανική διένεξη, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μεταφέρουν το πεδίο των μαχών μέσα στο... σπίτι του Πούτιν. Η αντίδραση της Ρωσίας εν πολλοίς θα καθορίσει και το momentum στις αγορές και ελπίζουμε να μην έχουμε ανατροπές, τη στιγμή που ως χώρα πάμε να τελειοποιήσουμε το turn around story και να το μετατρέψουμε σε χειροπιαστό success story.

Οι 10 πλουσιότεροι που κατέχουν μια... Ελλάδα!

Οι 10 πλουσιότεροι άνθρωποι του πλανήτη αθροίζουν προσωπική περιουσία 1,443 τρισεκατομμύρια δολάρια ή 1,3 τρισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του περιοδικού Forbes.

Η συσσώρευση ενός τέτοιου πλούτου σε 10 επιχειρηματίες αντιστοιχεί σε... 6 Ελληνικά ΑΕΠ ή στο σύνολο της εμπορικής αξίας όλων των ακινήτων της Ελλάδας! Σύμφωνα με μια άλλη σύγκριση, η περιουσία τους είναι σχεδόν διπλάσια από την αντικειμενική αξία του συνόλου των ακινήτων της Ελλάδας! Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν με τι μεγέθη έχουμε να κάνουμε. Πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη είναι ο γνωστός και μη... εξαιρετέος Έλον Μασκ, ιδιοκτήτης της Tesla και του Twitter (και όχι μόνο) με περιουσία 241,3 δισ. δολάρια, ενώ στη δεύτερη θέση κατατάσσεται ο Γάλλος μεγιστάνας των ειδών πολυτελείας Μπερνάρντ Αρνό με περιουσία 226,8 δισ. δολ.. Στην τρίτη θέση με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο βρίσκεται το αφεντικό της Amazon Τζεφ Μπέζος με περιουσία των 156,3 δισ. δολ! Στην 4η θέση βρίσκεται ο Λάρι Έλισον με 147,5 δισ. δολ, στην 5η ο Μπιλ Γκέιτς της Microsoft με 119,2 δισ. δολ., στην 6η ο μεγαλοεπενδυτής Γουόρεν Μπάφετ, στην 7η ο Μαρκ Ζούκεμπεργκ της Meta (Facebook, Instagram, What's app) με 112,8 δισ. δολ., στην 8η ο Λάρι Πέιτζ με 112 δισ. δολ. και τη δεκάδα κλείνουν οι Σεργκέι Μπριν (συνιδρυτής της Google) και Στιβ Μπάλμερ με 106,3 και 102,8 δισ. δολάρια, αντίστοιχα.

Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι που πλανήτη έχουν τεράστια ισχύ και σημαντική επιρροή στην παγκόσμια οικονομία, ενώ διαδραματίζουν σπουδαίο ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, στην επιστήμη, αλλά και στη φιλανθρωπία. Ας σκεφτούμε δε ότι πρόκειται για μεγιστάνες που βρίσκονται πίσω από τις πλέον γνωστές μάρκες του πλανήτη, όπως η Microsoft, η Amazon, η Tesla, η Google και η Nike, οι οποίες απασχολούν άμεσα ή έμμεσα κάμποσα εκατομμύρια εργαζομένους. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για τους πλέον επιτυχημένους επιχειρηματίες και επενδυτές στους τομείς όπου δραστηριοποιούνται.

Μεγέθη-έκπληξη από την Εθνική Τράπεζα

Με άλμα της κερδοφορίας στα 530 εκατ. ευρώ και απόδοση ιδίων κεφαλαίων στο 16%, η Εθνική Τράπεζα είχε ένα εντυπωσιακό πρώτο εξάμηνο, με κινητήριο μοχλό τα αυξημένα καθαρά έσοδα από τόκους.

Τα μεγέθη της τράπεζας κινήθηκαν πάνω από τις προσδοκίες της αγοράς, ενώ είναι ενδεικτικό ότι τα οργανικά κέρδη μετά φόρων εκτινάχθηκαν στα 508 εκατ. ευρώ, έναντι μόλις 142 εκατ. ευρώ το α΄ εξάμηνο του 2022. Από την άλλη, ο δείκτης απόδοσης ενσώματων ιδίων κεφαλαίων ξεπέρασε το 16% υπερβαίνοντας κατά πολύ τον αρχικό στόχο για περίπου 11% για το 2023. Η πλεονάζουσα ρευστότητα της τράπεζας αγγίζει τα 7 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας διαμορφώθηκε στο 17,3% και η συνολική κεφαλαιακή επάρκεια στο 18,4% από το16,8% το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα στην Ελλάδα υποχώρησαν το α΄ εξάμηνο στα 1,7 δισ. έναντι 1,9 δισ. ευρώ το α’ εξάμηνο του 2022, ενώ ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων υποχώρησε στο 5,3% από 6,1% το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα εξαμήνου, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ Παύλος Μυλωνάς δήλωσε ότι η τράπεζα κατέγραψε εντυπωσιακά οικονομικά αποτελέσματα, αξιοποιώντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της χώρας καθώς και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη, τον ισχυρό ισολογισμό και το επιτυχημένο πρόγραμμα μετασχηματισμού. Ο κ. Μυλωνάς υπογράμμισε ότι με τους οικονομικούς δείκτες να προβλέπουν ισχυρότερη ανάπτυξη για το υπόλοιπο του έτους, "θα συνεχίσουμε να υλοποιούμε το επιτυχημένο πολυετές πρόγραμμα μετασχηματισμού μας με στόχο να βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις ραγδαία μεταβαλλόμενες ανάγκες των πελατών μας με έναν πιο αποδοτικό και πελατοκεντρικό τρόπο".

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Μεταπολίτευση

Στο ομότιτλο βιβλίο περιέχονται χρήσιμες πληροφορίες. Δεν τονίζονται -όμως- τα κρίσιμα συμβάντα του 1 9 7 3. Αυτά, δηλαδή, που -συνολικά- οδήγησαν στην τελική α π ο σ ά θ ρ ω σ η ...

Φόρτωση άρθρων...