Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Και τώρα εκλογές… Γιατί Νέα Δημοκρατία;

Οι εκλογές αποτελούν ουσιαστικό μέρος της δημοκρατίας, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επιλέγουμε ηγέτες που θα εκπροσωπούν τα συμφέροντά μας και θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, απέδειξε ότι είναι για τα δύσκολα, με τα σωστά, αλλά και τα λάθη που ουδέποτε αρνήθηκε να παραδεχτεί. Γιατί όμως αυτό είναι αλήθεια και όχι απλώς η τοποθέτηση ενός ΟΝΝΕΔίτη; Παραθέτω μερικά κριτήρια που ως νέος ελεύθερος επαγγελματίας τα θεωρώ σημαντικά για να ψηφίσει κάποιος Νέα Δημοκρατία.

Όραμα και στρατηγική

Το πρώτο κριτήριο για την επιλογή ενός ηγέτη είναι η αξιολόγηση του οράματος και της στρατηγικής του για το μέλλον. Ένας καλός ηγέτης θα πρέπει να έχει ξεκάθαρη κατανόηση των προκλήσεων που αντιμετωπίζουμε, μαζί με συγκεκριμένο σχέδιο για την αντιμετώπισή τους. Θα πρέπει να είναι σε θέση να διατυπώνει το όραμά του με τρόπο που να εμπνέει και να κινητοποιεί τους ανθρώπους και θα πρέπει να έχει ιστορικό εκπλήρωσης των υποσχέσεών του. Στην περίπτωση μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υλοποίησε μέχρι τέλους τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και σε κάποιες περιπτώσεις έκανε και ένα βήμα παραπέρα (βλ. ΕΝΦΙΑ, κατώτατος μισθός).

Ακεραιότητα και χαρακτήρας

Η ακεραιότητα και ο χαρακτήρας είναι επίσης σημαντικά κριτήρια για την επιλογή ενός ηγέτη. Η ηγεσία απαιτεί ειλικρίνεια, διαφάνεια και υπευθυνότητα, με δέσμευση για ηθική συμπεριφορά και σεβασμό για το κράτος δικαίου. Θα πρέπει να είναι πρόθυμος να παραδεχτεί τα λάθη του και να αναλάβει την ευθύνη για τις πράξεις του, αντί να κατηγορεί άλλους ή να αντιστρέφει την κριτική. Και σε αυτήν την περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης βγήκε μπροστά σε δύσκολες συνθήκες που βιώσαμε και ανέλαβε την ευθύνη.

Συμμετοχικότητα και ενσυναίσθηση

Η συμπεριληπτικότητα και η ενσυναίσθηση είναι σημαντικά κριτήρια για την επιλογή ενός ηγέτη που θα εκπροσωπεί τα συμφέροντα όλων των ανθρώπων, ανεξάρτητα από το υπόβαθρο ή την ταυτότητά τους. Ένας καλός ηγέτης θα πρέπει να είναι σε θέση να ακούει διαφορετικές προοπτικές και να δημιουργεί συναίνεση, αντί να προωθεί τον διχασμό και την πόλωση. Θα πρέπει επίσης να είναι σε θέση να επιδεικνύει ενσυναίσθηση και κατανόηση για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι διαφορετικές κοινότητες και να εργάζεται για τη δημιουργία πολιτικών και προγραμμάτων που προάγουν την ισότητα για όλους. Είναι πολλές οι πολιτικές των τεσσάρων τελευταίων ετών με στόχο τη γυναίκα (πρόγραμμα πρόληψης καρκίνου του μαστού, panic button), το παιδί (κανένα παιδί εκτός παιδικού σταθμού), τους νέους (πρόγραμμα «Σπίτι μου») , την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων κλπ.

Δέσμευση για τη βιωσιμότητα

Τέλος, ένας καλός ηγέτης θα πρέπει να είναι αφοσιωμένος στη βιωσιμότητα, τόσο όσον αφορά την περιβαλλοντική διαχείριση όσο και την οικονομική ευημερία. Θα πρέπει να έχει σαφή κατανόηση της διασύνδεσης των κοινωνικών, οικονομικών και περιβαλλοντικών συστημάτων και να εργάζεται για την προώθηση πολιτικών και πρακτικών που υποστηρίζουν τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα και ανθεκτικότητα.

Συμπέρασμα

Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα βασικά κριτήρια ψηφοφορίας, μπορούμε να επιλέξουμε ηγέτες που θα μας βοηθήσουν να οικοδομήσουμε ένα πιο ευημερούν, δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους. Είναι απαραίτητο να αφιερώνουμε χρόνο για να αξιολογήσουμε τους υποψηφίους με βάση το όραμά τους, την ακεραιότητα, την εμπειρία, τη συμπερίληψη και τη δέσμευσή τους για βιωσιμότητα. Με αυτόν τον τρόπο, μπορούμε να διασφαλίσουμε ότι οι ηγέτες μας εργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον, αντί να διαιωνίζουν τα προβλήματα του παρελθόντος. Πληρώντας ένα προς ένα τα παραπάνω κριτήρια, η Νέα Δημοκρατία έμπρακτα είναι η κατάλληλη κυβέρνηση για να συνεχίσει η χώρα μας τολμηρά να προχωράει σταθερά μπροστά.

Ραντεβού λοιπόν στις 21 Μαΐου όπου όλοι οι νέοι πρέπει να πάμε στις κάλπες και να δώσουμε το μήνυμα για μια χώρα ισχυρή, σύγχρονη και ευρωπαϊκή!

 

* Ο Γιάννης Ξιούφης είναι δικηγόρος και Υπεύθυνος Οργανώσεων Βορείου Ελλάδας της ΟΝΝΕΔ

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το γεωπολιτικό σταυρόλεξο της Μέσης Ανατολής

Σε σημείο καμπής βρίσκονται τα γεωπολιτικά λόγω της έντασης στις σχέσεις Ισραήλ-Ιράν, ενώ την ίδια στιγμή, τα μηνύματα από τις αγορές είναι πολλά, προειδοποιητικά, αλλά και σε μεγά...

Εκλογές σε Τουρκία και Ελλάδα

Μέσα σε 3 μήνες διεξάγονται κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις στην Ελλάδα και την Τουρκία. Οι τουρκικές εκλογές (31 Μαρτίου) αφορούσαν την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά λόγω σκληρής σύγκ...

Φόρτωση άρθρων...