Σαββάτο
27 Απριλίου 2024

Η... Kinder έκπληξη στην οικονομία αν προκύψει κυβέρνηση... πρόθυμων αντιμητσοτακικών

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν σημαντική διαφορά στη Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της προσεχούς Κυριακής, ενώ όλοι οι διεθνείς οίκοι υμνούν τον Μητσοτάκη και αναφέρουν εμμέσως πλην σαφώς, ότι μόνο με πρωθυπουργό τον ίδιο και αυτοδύναμο το κόμμα του, θα συνεχιστεί το success story της Ελληνικής οικονομίας.

Ωστόσο, ας κρατάμε και.. πισινή, καθώς τα κόμματα που θα είναι μετά τον πρώτο, θα επιχειρήσουν να συστήσουν ένα μέτωπο... πρόθυμων αντιμητσοτακικών. Δεν είναι βέβαια και τόσο απλά τα πράγματα, καθώς ο διεθνής παράγοντας, δεν είναι και τόσο διατεθειμένος να... συναινέσει σ΄ έναν προοδευτικό αχταρμά με ημερομηνία λήξης ολίγων μηνών ή και εβδομάδων, μόνο και μόνο για να διασωθούν οι αρχηγοί άλλων κομμάτων, όταν την ίδια ώρα στην οικονομία θα γίνεται το... έλα να δεις! Ο νέος γεωπολιτικός χάρτης λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά και η μάλλον σίγουρη επανεκλογή του Ερντογάν στην Τουρκία, απαιτούν σταθερότητα και όχι κυβέρνηση μπάχαλο.

Καμπανάκι κινδύνου

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρουν κοινό τόπο σε προγραμματικές συγκλίσεις, αλλά είναι εξαιρετικά πιθανό να μην έχουν πάρει... μυρωδιά, ότι όσα... εύκολα και εύπεπτα υπόσχονται προς άγραν ψήφων, αν διανοηθούν να τα εφαρμόσουν, θα οδηγήσουν τη χώρα στα... βράχια.

Το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών κατέγραψε κάτι εξαιρετικά σημαντικό και σοβαρό τον Απρίλιο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στη Βιομηχανία υποχώρησε τον περασμένο μήνα στις 108,9 μονάδες από 109,3 μονάδες τον Μάρτιο και 108,8 μονάδες τον περυσινό Απρίλιο, όταν βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία! Μάλιστα, το ΙΟΒΕ καταγράφει μεταξύ άλλων ότι η εξέλιξη αυτή αντανακλά την αβεβαιότητα ως προς το αποτέλεσμα των εκλογών και κυρίως την επόμενη μέρα που μπορεί να κρύβει και κάποιο πολιτικό "ατύχημα"...

Ο Τσίπρας θα έπρεπε να είναι υπόλογος στη Δικαιοσύνη

Το πολιτικό "ατύχημα" έγκειται στην επιβεβαίωση ενός σεναρίου που συγκεντρώνει σοβαρές πιθανότητες, αλλά είναι συμβατό με το... μένος που έχουν οι αντίπαλοι του Μητσοτάκη.

Κάποιοι μιλάνε για... φυλακές με αφορμή το θέμα των υποκλοπών. Τραγική ειρωνεία είναι ότι μιλάει για "κυβέρνηση ειδικού σκοπού" για απόδοση ποινικών ευθυνών, ο Τσίπρας, ο οποίος θα έπρεπε να περάσει από Εξεταστική και να είναι καταδικασμένος για το γεγονός ότι ζημίωσε τη χώρα πάνω από 200 δισ. ευρώ το 2015. Πρόκειται για μια καραμπινάτη περίπτωση παράβασης καθήκοντος και ζημίας ιδιαιτέρως μεγάλης αξίας εις βάρος του Δημοσίου. Βέβαια, είχε φροντίσει λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Ιουλίου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο και όλα τα κακουργήματα, πλην δολοφονίας, να τα μετατρέψει σε πλημμελήματα, προκειμένου να φυλάξει τα νώτα του. Να θυμίσουμε ότι στο πρόσφατο debate, ο Βαρουφάκης άσκησε κριτική στον Μητσοτάκη, σε σχέση με την απροθυμία του δεύτερου να ανοίξει τον... φάκελο του 2015 και να διερευνήσει τι πραγματικά έγινε τότε και φτάσαμε ένα βήμα πριν την καταστροφή και την έξοδο από το ευρώ.

Ουσιαστικά, ο Βαρουφάκης είπε στον Μητσοτάκη, ότι "αντί να κατηγορείτε μόνο εμένα, βάλτε στο κάδρο και τον Τσίπρα, καθώς όλα γίνονταν με τη δική του καθοδήγηση και έγκριση". Επιπλέον, μια άλλη εξεταστική που θα έπρεπε να γίνει είναι αυτή που αφορά την τραγωδία στο Μάτι, όπου παράλληλα με τις πολιτικές και επιχειρησιακές ευθύνες, βγήκε στην επιφάνεια και μια ελεεινή συμπεριφορά, όταν ανώτατο στέλεχος της Πυροσβεστικής ζητούσε από τον εμπειρογνώμονα που ερευνούσε τις συνθήκες της τραγωδίας, να προχωρήσει σε συγκάλυψη, γιατί "υπήρχαν άνωθεν εντολές". Αντί σήμερα να είναι στη φυλακή ο Τσίπρας, ο ΣΥΡΙΖΑ κουνάει και το δάκτυλο! Έτσι, είναι όταν... χαϊδεύεις τους "ημιπιτσιρικάδες" και τους αφήνεις να περιφέρουν το θράσος τους και τη μαγκιά τους...

Κράτα με να σε κρατώ και φοβού τον Μητσοτάκη!

Ο Τσίπρας προσπαθεί να διασωθεί από τη διαφαινόμενη ήττα του ακουμπώντας στον Ανδρουλάκη, ενώ και ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ όσο επιμένει στο θέμα των υποκλοπών διαλαλώντας τα περί "προοδευτικής κυβέρνησης", ίσως να μην αντιλαμβάνεται ότι ξύνεται στην γκλίτσα δύο... τσοπάνηδων!

Αν ο Τσίπρας και ο Ανδρουλάκης δουν ότι τους παίρνει να πάνε παραπέρα και με δεδομένο ότι θα έχουν πάνω από 120 βουλευτές στην επόμενη Βουλή, όπως απαιτεί το Σύνταγμα, θα ζητήσουν... σωτηρία από τρίτο αλλά και τέταρτο κόμμα. Μετεκλογικά, κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ποια στάση θα τηρήσουν ο Βελόπουλος ή ο Βαρουφάκης σε επίπεδο... ανοχής, ενώ τις μικρότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Κουτσούμπας.

Ο Τσίπρας ξέρει ότι αν... ξεφύγει το πράγμα και πάμε σε δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, θα τον... τελειώσει ο Μητσοτάκης. Τα παίζει όλα για όλα, καθώς επιζητεί να βγάλει από το παιχνίδι τον Μητσοτάκη, αφού είναι ο κακός του... δαίμονας, από τότε που έγινε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας το 2016.

Ο Τσίπρας "καίγεται" για να βρει... πρόθυμους αντιμητσοτακικούς, αλλά δεν έχει καταλάβει ίσως ότι θα πέσει στην παγίδα, αφού το περιβάλλον τοξικότητας στη χώρα θα προκαλέσει τεράστια ζημία στην οικονομία. Μια δεύτερη εκλογική αναμέτρηση σημαίνει ότι όλοι, πλην Νέας Δημοκρατίας, θα είναι χαμένοι σε έδρες.

Ειδικά το ΠΑΣΟΚ, η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ 25, θα... δεινοπαθήσουν, αν πάμε σε δεύτερο γύρο, καθώς θα συμπιεστούν. Μάλιστα, είναι πολύ πιθανό ένας από τους δύο τελευταίους να μην εισέλθει στη βουλή, η οποία σε μια τέτοια περίπτωση, αν είναι πεντακομματική, θα δώσει περισσότερες έδρες στη Νέα Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα τουλάχιστον 154. Άρα, αυτό που ενώνει όλους τους αντιμητσοτακικούς είναι το "κράτα με να σε κρατώ, να μην πέσουμε στον γκρεμό". Ο φόβος για δεύτερη θητεία Μητσοτάκη με το κλίμα να είναι ξεκάθαρο υπέρ του, είναι ο... κακός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως αυτό να αφορά και άλλα κόμματα...

Μπάχαλο στην οικονομία

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η επανεκλογή Ερντογάν στην Τουρκία και η ισχυρή δυναμική της οικονομίας είναι τρία πολύ δυνατά πολιτικά "χαρτιά" που διαθέτει ο Μητσοτάκης, ώστε να πειστούν οι ξένοι να βάλουν το... χεράκι τους για να μην υπάρξει κάποιο πολιτικό "ατύχημα" στη χώρα.

Σίγουρα, δεν ψηφίζουν οι ξένοι στην Ελλάδα, αλλά είναι αυτοί που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, δεν μπορούν να μείνουν... αδιάφοροι την επόμενη μέρα. Από την άλλη πλευρά, οι ψηφοφόροι πρέπει να γνωρίζουν μερικά πολύ απλά πράγματα και να λάβουν τα μέτρα τους. Εφόσον συγκροτηθεί κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" είναι σίγουρο ότι εκεί που υπό άλλες συνθήκες θα περιμέναμε ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα σε 100 μέρες (απόλυτα ρεαλιστικό σενάριο), τουναντίον θα έχουμε υποβάθμιση κατά τουλάχιστον μία βαθμίδα, σε λιγότερο από 50 ημέρες!

Τι σημαίνει συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ και... λοιπών, έστω και για μερικούς μήνες; Τα επιτόκια των κρατικών τίτλων θα εκτιναχθούν στα ύψη και ευτυχώς που έχουμε σχεδόν ολοκληρώσει το φετινό δανειακό πρόγραμμα. Χθες, η Ελλάδα ξαναβγήκε στις αγορές αντλώντας 400 εκατ. ευρώ μέσω 10ετούς και 15ετούς ομολόγου. Ειδικά στο 10ετές, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 3,98% από 4,25% στην προηγούμενη έκδοση του Ιανουαρίου. Η υποχώρηση του επιτοκίου, μπορεί να προεξοφλεί νίκη της Νέας Δημοκρατίας μετά από δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι... παρούσα. Μπορεί στα ομόλογα και στο Χρηματιστήριο Αθηνών να αντανακλάται η... λατρεία για τον Μητσοτάκη, ωστόσο, ο κίνδυνος πολιτικής ανατροπής με σύμπραξη των πρόθυμων αντιμητσοτακικών είναι υπαρκτός.

Μια πιθανή ανατροπή του σημερινού momentum στην οικονομία, εκτός από την άνοδο των επιτοκίων, θα φέρει και απότομο "φρενάρισμα" των επενδύσεων. Αν μια "προοδευτική κυβέρνηση" ή μια "κυβέρνηση ειδικού σκοπού" ή "κυβέρνηση με ψήφο ανοχής", αναλάβει να πάει παραπέρα τη χώρα, τότε είναι σίγουρο ότι θα χαθεί η επενδυτική βαθμίδα και θα προβάλλει ως... Kinder έκπληξη η υποβάθμιση του αξιόχρεου.

Τα δε κόμματα που θα θελήσουν να ανατρέψουν το θετικό momentum στην οικονομία και θα είναι υπόλογα. Ως μοναδική διέξοδος για μια κυβέρνηση "ειδικού σκοπού" θα είναι η ψήφιση της απλής αναλογικής ως εκλογικό σύστημα, που θα ισχύσει μετά από εκλογές που θα γίνουν με την ενισχυμένη αναλογική. Εν ολίγοις μιλάμε για μπάχαλο, το οποίο μπορεί να μην οδηγήσει στις τραγικές συνέπειες του 2015, αλλά θα προκαλέσει τεράστιο σοκ στην οικονομία, η οποία, μετά την αποδέσμευση της από τον σκληρό πυρήνα του μνημονίου, θα κινδυνεύει να βρεθεί και πάλι στο καναβάτσο!

Επικίνδυνη... ψήφος

Οι εκλογές της προσεχούς Κυριακής δεν είναι κρίσιμες ως προς την πρωτιά, η οποία έχει κριθεί.

Αντιθέτως είναι κρίσιμες όσο και... επικίνδυνες ,εάν κάποιοι επιχειρήσουν να κρύψουν την ήττα τους, πίσω από μια συμμαχία διάσωσης του... τομαριού τους! Αυτό είναι το χειρότερο σενάριο για την οικονομία, ενώ πολύ γρήγορα οι ψηφοφόροι θα καταλάβουν ότι όσα εξωπραγματικά του υπόσχονται ο ΣΥΡΙΖΑ και οι λοιποί... συγγενείς, αποτελούν... μπούρδες. Μόνο που τότε θα είναι πολύ αργά και θα ισχύει το γνωστό ρητό ότι "μετά την απομάκρυνση από την κάλπη, ουδένα λάθος αναγνωρίζεται".

Συμπερασματικά, κάθε σενάριο διακυβέρνησης που δεν περιλαμβάνει ως βασικό κορμό τη Νέα Δημοκρατία, είναι σενάριο αποσταθεροποίησης για τη χώρα, προκαλώντας τεράστια οπισθοδρόμηση στην οικονομία. Είναι πολύ εύκολο να βρεθούμε και πάλι στον... γκρεμό, οπότε μετά θα χρειαστούν νέες θυσίες 2-3 ετών, προκειμένου να επιστρέψουμε στο επίπεδο που είμαστε σήμερα!

Όσοι γνωρίζουν πώς λειτουργεί μια οικονομία και τι συνέπειες υπάρχουν όταν προκαλούνται πολιτικά "ατυχήματα", μπορούν ελεύθερα να... χάσουν τον ύπνο τους! Ο ύπνος θα επανέλθει όταν θα επιστραφεί στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας η τρίτη εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ, σε 10 μέρες από σήμερα. Από τότε θα αρχίσει να μετρά και πάλι ο χρόνος της... αισιοδοξίας για την πορεία της οικονομίας και της χώρας συνολικά.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...