Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τα «κουφά» πράγματα στις αγορές ομολόγων και η αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών

Οι αγορές προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν την πορεία της διεθνούς οικονομίας και οι επενδυτές περιορίζουν την έκθεση τους στις μετοχικές αξίες αλλά και τα ομόλογα.

Χθες, το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο τελεί εν αναμονή... μαντάτων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, έκλεισε με μικρές απώλειες μεν, με έντονο προβληματισμό εκ μέρους των επενδυτών, δε. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Αμερικανικό δεκαετές ομόλογο έκλεισε χθες με άνοδο του επιτοκίου στο 4,35%, όταν το Ελληνικό κινείται κοντά στο 4,15%! Το πετρέλαιο μετά το ράλι των προηγούμενων ημερών, υποχώρησε ελαφρώς χθες, ενώ από την άλλη πλευρά, έχουμε τον χρυσό να καταγράφει τέταρτη σερί άνοδο. Έστω και βραχυπρόθεσμα, οι κινήσεις αυτές κάτι δείχνουν ότι... τρέχει στο διεθνές περιβάλλον.

Οι αγορές φαίνεται ξεκάθαρα ότι φοβούνται συνέχιση της ανοδικής πορείας του πληθωρισμού, η οποία θα φέρει νέες αυξήσεις επιτοκίων. Για τον λόγο αυτό πέφτουν τα χρηματιστήρια και οι αποδόσεις των ομολόγων, ενώ το μήνυμα της Goldman Sachs ότι η υψηλή τιμή του πετρελαίου αρκεί για την αποφυγή του ρίσκου, καθόρισε σε σημαντικό βαθμό και τις κινήσεις των επενδυτών. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε χθες με σημαντική πτώση κατά 1,91% και έχει απομακρυνθεί σημαντικά από τις 1.300 μονάδες, ενώ ο Σεπτέμβριος δείχνει ότι θα κλείσει με σημαντική υποχώρηση, όπως έχει συμβεί στις περισσότερες των περιπτώσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Όλα τα παραπάνω συνέβησαν στον απόηχο των -αναμενόμενων- αναβαθμίσεων των Ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Moody's αλλά και τη Fitch. Στα αξιοσημείωτα καταγράφουμε τις συζητήσεις της Alpha Bank με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την απόκτηση του 9% που κατέχει το Ταμείο από επενδυτές, με τους οποίους βρίσκεται σε επαφή η διοίκηση της τράπεζας.

Ψήφος εμπιστοσύνης στις τράπεζες

Μετά την αναβάθμιση της Ελληνικής οικονομίας κατά δύο βαθμίδες από τον οίκο Moody's αργά το βράδυ της Παρασκευής, ήρθε και η αναμενόμενη αναβάθμιση των συστημικών τραπεζών, ενώ ψήφο εμπιστοσύνης έδωσε και ο οίκος Fitch.

Πιο συγκεκριμένα, η Moody's χαρακτηρίζει ως ανθεκτική την οικονομία και βελτιωμένα τα θεμελιώδη των τραπεζών, ενώ αναβάθμισε στην επενδυτική βαθμίδα τις Εθνική και Eurobank για τις καταθέσεις. Ο οίκος δίνει θετικές προοπτικές για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Eurobank, Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς) και τις δύο μη συστημικές (Attica Bank, Παγκρήτια), επισημαίνοντας ότι αναμένει περαιτέρω βελτίωση στο πιστωτικό προφίλ τους, έως το τέλος του 2024. Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η αξιολόγηση από τον οίκο Fitch, ο οποίος αναβάθμισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των Eurobank, Εθνική, Alpha Bank και Πειραιώς.

Όταν οι δύο κορυφαίοι Αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης στάζουν... μέλι για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, τότε, οι επενδυτές είναι πεπεισμένοι ότι η Ελλάδα έχει αλλάξει... πίστα. Μάλιστα, αν διαβάσουμε... ανάποδα την πίεση στο Χρηματιστήριο Αθηνών και ειδικά στους τραπεζικούς τίτλους, μπορούμε να πούμε ότι ανοίγει ο δρόμος για την τοποθέτηση "ώριμων" χαρτοφυλακίων, τα οποία τοποθετούν τα κεφάλαια τους σε αξιόχρεες οικονομίες. "Κλειδί" για τις εξελίξεις θα είναι η αναβάθμιση της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο Standard & Poor's στις 20 Οκτωβρίου. Κι αυτό γιατί οι αγορές έχοντας δύο οίκους που έχουν κατατάξει την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα, θα αρχίσουν να βάζουν τα Ελληνικά ομόλογα και τις Ελληνικές μετοχές στο... ραντάρ τους. Η συνέχεια αναμένεται να είναι συναρπαστική...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...