Τρίτη
14 Μαΐου 2024

Λιγότεροι φόροι, πολλές επενδύσεις και περισσότερες δουλειές

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου και όσα έχουν εξελιχθεί έως σήμερα, σε συνδυασμό με τις δημοσκοπήσεις, δείχνουν ότι την Τρίτη θα ορκιστεί ο νέος πρωθυπουργός, την Τετάρτη το νέο υπουργικό συμβούλιο και από Πέμπτη φουλ δουλειά!

Με την ελπίδα ότι δεν θα μας βρει καμιά άλλη... πανδημία, ότι δεν θα μετατοπιστεί ο... άξονας της γης, ότι δεν θα πέσουν... μετεωρίτες και δεν θα... ξεκολλήσει η Ευρώπη για να πάει προς τον... Βόρειο Πόλο, η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να τρέξει πάρα πολύ γρήγορα, αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του σήμερα και του αύριο.

Χθες, το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία για την Ημέρα Φορολογικής Ελευθερίας. Φέτος, δουλέψαμε 14 μέρες λιγότερες για την Εφορία και αυτό αποτελεί μια πολύ μεγάλη παρακαταθήκη για τη συνέχεια. Είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι, το οποίο σχετίζεται με τα μέτρα φορολογικής ελάφρυνσης που ελήφθησαν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια.

Οι επόμενες κινήσεις στη φορολογία είναι συνυφασμένες με την πορεία των δημοσιονομικών. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας αποτελεί το σημείο καμπής, προκειμένου η Ελλάδα να επιστρέψει στην κανονικότητα και να χρηματοδοτεί απρόσκοπτα και με χαμηλότερο κόστος το χρέος της αλλά και τις επιχειρήσεις, μέσω του τραπεζικού συστήματος. Η ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας θα φέρει πρόσθετα έσοδα στο Δημόσιο (Εφορία και ΕΦΚΑ) ενισχύοντας τα πλεονάσματα, ώστε στη συνέχεια να χρηματοδοτηθούν οι μειώσεις φόρων και το κοινωνικό κράτος.

Υπερ-υψηλές ταχύτητες

Η οικονομία θέλει ακόμη πολλή δουλειά για να μπει στις ράγες και να "τρέξει" με υπερ-υψηλές ταχύτητες.

Οι επενδύσεις θα φέρουν περισσότερες θέσεις εργασίας και θα συμβάλλουν στην υποχώρηση του δείκτη της ανεργίας σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 15 χρόνια. Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη πρέπει να είναι μια πρόκληση για να "τρέξουν" όλα τα μεγάλα στοιχήματα και να τα κερδίσουμε μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι δυνάμεις της καθυστέρησης και του αναχρονισμού πρέπει να συντριβούν και η κοινωνία πρέπει να πειστεί ότι αυτό που γίνεται είναι αυτό που επιβάλλουν οι περιστάσεις.

Το 2027 η Ελλάδα πρέπει να έχει κερδίσει όλα τα στοιχήματα. Πρέπει να είναι μια χώρα με αξιόχρεο κατηγορίας Α, να έχει δημόσιο χρέος κάτω από το 100% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος, να έχει θέσει στην τελική ευθεία την υλοποίηση κρίσιμων υποδομών, να έχει πολύ υψηλό βαθμό ενεργειακής αυτάρκειας και αυτονομίας, να έχει αλλάξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Επιπλέον, πρέπει να έχει εδραιωθεί το αίσθημα ασφάλειας στους πολίτες, να έχουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό εκπαιδευτικό σύστημα, να έχουμε ισχυρές δομές κοινωνικής συνοχής, αξιόπιστο και αξιοπρεπές σύστημα κοινωνικής πρόνοιας. Πάνω απ΄ όλα προέχουν η εθνική ασφάλεια και η ισχυροποίηση της άμυνας μας έναντι κάθε... ενοχλητικού γείτονα.

Όλα αυτά πρέπει να περάσουν σε πρακτικό επίπεδο και δεν μπορούν να είναι απλές θεωρίες. Ο τρόπος εξαρτάται από τον Μητσοτάκη και τα μέλη της κυβέρνησης του. Αυτοί είναι υποχρεωμένοι να ξέρουν...

Κυβέρνηση... κομάντος!

Ο Μητσοτάκης πρέπει να συγκροτήσει μια κυβέρνηση... κομάντος, η οποία θα λειτουργεί με βάση το δόγμα της άμεσης και σαρωτικής επιβολής.

Μπορεί ο ίδιος και η Νέα Δημοκρατία να είναι κυρίαρχοι του πολιτικού παιχνιδιού, ωστόσο, ο χρόνος θα είναι αμείλικτος και η πίεση για άμεσα αποτελέσματα, κάτι παραπάνω από αισθητή. Το δικαίωμα στο λάθος είναι ανθρώπινο και θεμιτό, αρκεί να μην είναι επαναλαμβανόμενο. Αυτό που δεν συγχωρείται είναι οι χοντράδες! Οι προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή θα δώσουν το στίγμα των προθέσεων και των κινήσεων.

Οι πρώτες 100 ημέρες θα είναι ενδεικτικές του momentum που θα διαμορφωθεί. Ο πρώτος χρόνος της νέας θητείας θα είναι κατατοπιστικός σχετικά με την εξέλιξη των πραγμάτων. Το τέλος της τετραετίας θα είναι το πλήρωμα του χρόνου, όπου εκεί θα κριθούν οι πάντες και τα πάντα. Εφόσον, το τεστ είναι θετικό, τότε θα χρειαστούν και άλλα 4 χρόνια, έως το 2031 για να επιβεβαιωθεί πλήρως ότι όλα δουλεύουν... ρολόι και ότι δεν υπάρχει κίνδυνος να ανατραπούν όσα με τόσο κόπο χτίστηκαν.      Ελπίζουμε ότι όλες οι... λειτουργίες του Ελληνικού οικοδομήματος θα είναι αξιόπιστες και αποτελεσματικές. Δεν υπάρχει το δικαίωμα στην αποτυχία και η Ελληνική κοινωνία μετά τη δοκιμασία των μνημονιακών ετών και την απάτη και τον λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ, έχει εναποθέσει τις ελπίδες της για ένα καλύτερο αύριο στον ίδιο τον Μητσοτάκη. Η επιτυχία του σχεδίου του θα είναι το μεγαλύτερο success story σε ολόκληρο τον πλανήτη. Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, άλλαξαν την πορεία της χώρας, εν μέσω πρωτοφανών έκτακτων καταστάσεων που προέκυψαν από το εξωτερικό. Τα επόμενα τέσσερα χρόνια, η πορεία αυτή πρέπει να είναι σταθερή και συντεταγμένη. Αναμένουμε με ενδιαφέρον τα αποτελέσματα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Ποιο μέλλον για την ευρωπαϊκή οικονομία;

Ενώ οι Eυρωεκλογές πλησιάζουν, τα σοβαρά ευρωπαϊκά προβλήματα που θα έπρεπε να απασχολούν τους ψηφοφόρους θεωρούνται μάλλον περιττή… πολυτέλεια! Το έλλειμμα οικονομικού δυναμισμ...

Φόρτωση άρθρων...