Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Μεσανατολικό: Τα σενάρια για το πετρέλαιο και άλλες ιστορίες... τρόμου

Οι Ισραηλινοί, εδώ και λίγα εικοσιτετράωρα έκαναν... ποδαρικό στα εδάφη της Λωρίδας της Γάζας και ο Νετανιάχου δεν μπορεί να κάνει τίποτα λιγότερο από αυτό που έχει υποσχεθεί και του ζητούν από τη Δύση, δηλαδή τη συντριβή της Χαμάς.

Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, έτσι όπως έρχονται μπροστά στους δέκτες μας, παραπέμπουν σε... οικοπεδοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, ώστε να κλείσουν όλες οι διέξοδοι των τρομοκρατών της Χαμάς και να μην μπορούν να δουν... ήλιο. Η μαζική εκτόξευση πυραύλων σε ό,τι... εξέχει από την επιφάνεια του εδάφους, αποτελεί μονόδρομο για τους Ισραηλινούς, ώστε μέσα από την πλήρη ισοπέδωση, να γεμίσουν με... μπάζα όλες τις εξόδους διαφυγής των τρομοκρατών της Χαμάς από τα λαγούμια στα οποία είναι κρυμμένοι και να εγκλωβιστούν στα έγκατα της γης. Οι απλοί μαχητές πολεμούν αλλά δεν φαίνεται να έχουν την τύχη με το μέρος τους, σε αντίθεση με τους ηγέτες τους, οι οποίοι είναι κονομημένοι και διάγουν βίο πολυτελή σε μέρη εκτός Λωρίδας της Γάζας. Ο πλούτος που έχουν στα χέρια τους είναι τεράστιος και δεν είναι κορόιδα να μην τον χαρούν! Αλίμονο από αυτούς που δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή και ιδίως γι αυτούς που χάνουν ή θα χάσουν τη ζωή τους...

Μέσα σε αυτό το κλίμα, είναι τουλάχιστον... ύποπτη η ησυχία που επικρατεί από τις γύρω χώρες. Μπορεί να ισοδυναμεί είτε με αποδοχή τετελεσμένων είτε να υιοθετείται ως τακτική, ώστε να υπάρχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Το Ισραήλ έχει "λοκάρει" τα οπλικά του συστήματα προς όλες τις γειτονικές χώρες και ιδίως προς τον Λίβανο και τη Συρία, όπου υπάρχουν ισχυρές θέσεις της Χεσμπολάχ. Το Ιράν προς το παρόν δεν φαίνεται να πρωτοστατεί, αλλά ουδείς μπορεί να αποκλείσει εμπλοκή του. Αν οι μουλάδες της Τεχεράνης αποφασίσουν να κάνουν το επόμενο βήμα, τότε είναι προφανές ότι οι Αμερικανοί θα περιμένουν στη... γωνία.

Το Ισραήλ αυτή τη στιγμή διεξάγει έναν πόλεμο που θα αλλάξει τη φυσιογνωμία της περιοχής με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Όποιος επιχειρήσει να μπει στον πόλεμο από την πλευρά των μουσουλμανικών χωρών, γνωρίζει ότι θα έχει σοβαρό πρόβλημα. Όμως, από τη στιγμή που μπορεί να εμπλακούν σε αυτόν τον εφιάλτη το Ιράν ή άλλες χώρες, τότε τα πράγματα μόνο εύκολα δεν θα είναι για το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Τα ρίσκα είναι πολλαπλάσια από τις βεβαιότητες,. Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα δείξουν προς τα πού βαδίζουμε...

Πώς αντιδρούν οι αγορές

Η προέλαση των Ισραηλινών δια ξηράς ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί και χθες οι αγορές δεν έδωσαν και τόση... σημασία σε αυτά που συμβαίνουν στη Μέση Ανατολή.

Η υποχώρηση του πετρελαίου κατά 3% είναι μια εξέλιξη που παραξενεύει πολλούς, αν λάβουμε υπόψιν την κατάσταση στο μέτωπο του πολέμου στη Μέση Ανατολή, αλλά από την άλλη, μπορεί να αποτελεί και μια φυσιολογική εξέλιξη, για όσους πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία θα κατεβάσει ταχύτητες και ως εκ τούτου, θα μειωθεί η ζήτηση. Τα ομόλογα έπεσαν και ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο κατά 500 μονάδες, με την προσδοκία θετικών ειδήσεων από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα, η οποία συνεδριάζει αύριο και αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Μάλιστα, λόγω της κάμψης της παγκόσμιας οικονομίας, μπορεί να υπάρξει ακόμη και κίνηση αποκλιμάκωσης του κόστους του χρήματος, πριν  από τις αρχικές εκτιμήσεις, αν και είναι απόλυτα πρόωρο να συζητάμε ένα τέτοιο θέμα.    Ανοδική κίνηση είχαμε και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας, το οποίο με τη σειρά του τηρεί στάση αναμονής και συντηρεί με... αξιοπρέπεια τα κέρδη της προηγούμενης περιόδου. Βέβαια, τα πράγματα μπορεί να αλλάξουν προς το χειρότερο από τη μία μέρα στην άλλη. Γι αυτό άλλωστε, παραμένουν επίκαιρα όσο ποτέ τα "μαύρα" σενάρια για την πορεία του πετρελαίου και των συνεπειών που θα προκληθούν παγκοσμίως.

Φουλ ρευστό και σενάρια... τρόμου

Η Μέση Ανατολή μπορεί να εξελιχθεί σε πυριτιδαποθήκη ολόκληρου του πλανήτη και ως εκ τούτου, προσαρμόζεται αναλόγως η επενδυτική στρατηγική.

Η κατάσταση στο πεδίο των μαχών, αλλά και ο συνεχιζόμενος πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας, διαμορφώνουν συνθήκες αύξησης των μετρητών και προτίμησης των ασφαλών επενδυτικών καταφυγίων. Και αυτό είναι επιβεβλημένο από τη στιγμή που είναι στο τραπέζι ακόμη και τα πλέον τρομακτικά σενάρια. Ο Ελβετικός κολοσσός της UBS, ο οποίος πάντα αφήνει το στίγμα στις εξελίξεις με τις εκθέσεις του, δίνει το σήμα για ελεγχόμενες εξελίξεις, ενώ την ίδια στιγμή η Παγκόσμια Τράπεζα παραθέτει τα πιθανά σενάρια, με βάση τα έως τώρα δεδομένα. Εκφράζει την άποψη ότι το χειρότερο δυνατό σενάριο, δηλαδή η επέκταση της σύγκρουσης στη Μέση Αναστολή με την εμπλοκή και άλλων χωρών, θα αποφευχθεί, αν και αναγνωρίζει ότι η κατάσταση παραμένει ρευστή και η επενδυτική συμπεριφορά μπορεί να αλλάξει μέσα σε ένα... λεπτό! Για τον λόγο αυτό εκφράζει την προτίμηση της στον χρυσό ως ασφαλές καταφύγιο έναντι της βραχυπρόθεσμης μεταβλητότητας. Μάλιστα, κάτι τέτοιο δεν σχετίζεται μόνο με τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά και από τις επικρατούσες νομισματικές συνθήκες, λόγω των υψηλών επιτοκίων.

Η UBS επισημαίνει στην έκθεση της τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να επιτελέσει μια εμπλοκή του Ιράν στην κρίση, καθώς θα υπάρξει πρόβλημα στην προσφορά πετρελαίου και η τιμή του μπορεί να πάει... άνετα στα 120 δολάρια το βαρέλι. Σύμφωνα με την τράπεζα, αν μειωθεί η ημερήσια παραγωγή κατά 500.000 βαρέλια, τότε η τιμή θα φύγει προς τα 110 δολάρια, έναντι 89 που είναι σήμερα, έχοντας προοπτική ανόδου ακόμη και στα 120 δολ. το βαρέλι. Μάλιστα, τονίζει ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή γιατί οι χώρες του (κυρίως η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία) δεν είναι... κορόιδα να θέσουν σε κίνδυνο τη ζήτηση και να χάσουν πολύτιμους πόρους. Επιπλέον, οι εκτιμήσεις για επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας επιτρέπουν στη FED την εξέταση σεναρίων μείωσης των επιτοκίων, κάτι που αναμένεται να επιδράσει θετικά στην τιμή του χρυσού.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα σε σχέση με τις εξελίξεις είναι και η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, στην οποία αναλύονται τρία σενάρια. Ειδικότερα, το σενάριο της "μικρής αναταραχής", λαμβάνει υπόψιν το προηγούμενο του εμφυλίου στη Λιβύη, με τη μείωση της παραγωγής να διαμορφώνεται μεταξύ 500.000-2.000.000 βαρέλια ημερησίως και την τιμή του "μαύρου χρυσού" να κινείται στα 93-102 δολάρια το βαρέλι προς το τέλος του τρέχοντος έτους. Το σενάριο της "μέτριας αναταραχής" προβλέπει μια κατάσταση ανάλογη με αυτή που επικράτησε στο Ιράκ το 2003, με μείωση της παραγωγής κατά 3.000.000-5.000.000 βαρέλια ημερησίως και τιμές πετρελαίου μεταξύ 109-121 δολαρίων το βαρέλι. Τέλος, το σενάριο της "μεγάλης αναταραχής", θα θυμίζει το αραβικό εμπάργκο πετρελαίου του 1973 με μείωση της ημερήσιας παραγωγής κατά 6.000.000-8.000.000 βαρέλια και με την τιμή να κινείται στα 140-157 δολάρια! Η πορεία των πραγμάτων θα δείξει, τι πρόκειται να συμβεί απ΄ όλα τα παραπάνω...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...