Πέμπτη
25 Απριλίου 2024

Μια ανακάλυψη μεγατόνων από τις ΗΠΑ και μια αναβλητική Ευρώπη

Ένα τεράστιο επιστημονικό επίτευγμα στον τομέα της πυρηνικής σύντηξης που μπορεί να αλλάξει στο... παραπέντε τη μοίρα του πλανήτη, ανακοίνωσαν χθες Αμερικανοί επιστήμονες.

Πρόκειται για μια μέθοδο που θα φέρει την επανάσταση στην παραγωγή ενέργειας για τον πλανήτη καθώς από τη σύντηξη παράχθηκε περισσότερη ενέργεια απ΄ όση κατανάλωσαν τα λέιζερ. Οι ανακοινώσεις έγιναν από το εργαστήριο Lawrence Livermore National Laboratory (LLNL) της Καλιφόρνια το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ. Πρακτικά, ο πλανήτης μπορεί να σωθεί από την κλιματική αλλαγή φέρνοντας μια άλλου είδους ενέργεια μέσα στα σπίτια μας, μέσω της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με έναν τρόπο που θα είναι άκρως φιλικός προς το περιβάλλον.

Το πείραμα έγινε στις 5 Δεκεμβρίου και για πρώτη φορά οι επιστήμονες του εργαστηρίου πέτυχαν την παραγωγή καθαρού κέρδους ενέργειας από τη σύντηξη δύο ελαφρών ατόμων υδρογόνου σε ένα βαρύτερο. Τα πειράματα γίνονται εδώ και δεκαετίες και για πρώτη φορά ο πλανήτης μπορεί να είναι αισιόδοξος ότι βρήκε τον... μαγικό συνδυασμό για να έχει φτηνή και φιλική ενέργεια, αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Η βιομηχανία ηλεκτρικής ενέργειας χαιρέτισε επιφυλακτικά την πρόοδο αυτή, τονίζοντας όμως ότι για να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση η σύντηξη δεν θα πρέπει να επιβραδύνει τις προσπάθειες για την προώθηση άλλων εναλλακτικών λύσεων, όπως είναι η ηλιακή και η αιολική ενέργεια και η πυρηνική σχάση.

Οι μη αποφάσεις των Ευρωπαίων για το αέριο και η... Εύα

Ο πλανήτης μπορεί να κάνει άλματα μέσω ανακαλύψεων σαν αυτήν που προαναφέρθηκε, ωστόσο, η Ευρώπη, δεν μπορεί να μοιράσει δύο γαϊδάρων άχυρα στο θέμα του αερίου και κινδυνεύει να υποστεί βαθύ ρήγμα με αφορμή και την υπόθεση του Qatar-Gate.

Η κατάσταση με το πλαφόν στο φυσικό αέριο έχει φτάσει στο απροχώρητο και χθες δεν βγήκε... λευκός καπνός. Ωστόσο, εκφράζεται η αισιοδοξία ότι κάτι τέτοιο θα καταστεί εφικτό την προσεχή Δευτέρα, στη νέα συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας. Ο χρόνος κυλάει επικίνδυνα και η λήψη αποφάσεων τώρα θα αποτελέσει ανάχωμα σ΄ ένα νέο ρέλι σαν αυτό που σημειώθηκε το περασμένο καλοκαίρι, όταν οι αγορές τιμολόγησαν με απίστευτα υψηλές τιμές την πρόθεση των Ευρωπαίων να προμηθευτούν ρωσικό αέριο για να βγει ο χειμώνας, έως ότου το υποκαταστήσουν σταδιακά από άλλες μορφές ενέργειας, στο πλαίσιο της απεξάρτησης από τη Ρωσία.

Η έγκριση του πλαφόν την προσεχή Δευτέρα αποτελεί κυριολεκτικά και μεταφορικά ζήτημα τιμής για την Ευρώπη. Η εκδοχή της κυριολεξίας εδράζεται στην ανάγκη προστασίας των Ευρωπαίων πολιτών για τους επόμενους 3-4 μήνες, όπου ο χειμώνας αναμένεται να δείξει τα... δόντια του, ενώ παράλληλα σφίγγει ολοένα και περισσότερο η... θηλιά λόγω της ακρίβειας. Και είναι ζήτημα τιμής μεταφορικά, καθώς το χειρότερο σενάριο που θα μπορούσε να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι μια ανεξέλεγκτη κατάσταση στις τιμές της ενέργειας, ταυτόχρονα με τις αναδεύσεις από το σκάνδαλο του Qatar-Gate.

Η υπόθεση της Καϊλή αποτελεί την κορυφή του παγόβουνου και οι Ευρωπαίοι καλούνται να λάβουν δραστικά μέτρα, προκειμένου να μην απαξιωθούν στη συνείδηση των πολιτών ως... λαδιάρηδες που κοιτάζουν πώς θα γεμίσουν την τσέπη τους. Μια εμπεδωμένη άποψη διαφθοράς της Ευρώπης με ισοπεδωτικό τρόπο εν μέσω ασφυκτικής οικονομικής πίεσης των νοικοκυριών, θα αποτελούσε εξαιρετικά κακό νέο για το μέλλον της Ευρώπης και τη συμπεριφορά των πολιτών της. Αν οι Ευρωπαίοι δεν κλείσουν τα μέτωπα που έχουν ανοίξει και αν δεν θωρακίσουν το θεσμικό πλαίσιο της διαφάνειας, τότε κάθε τρεις και λίγο μπορεί να... σκάνε υποθέσεις όπου θα κρύβονται ευρωβουλευτές, λομπίστες πρώην ευρωβουλευτές, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και το... κακό συναπάντημα!

Αυτή τη στιγμή το κυβερνείο των Βρυξελλών βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και τα αντικρουόμενα συμφέροντα των χωρών στο θέμα της ενέργειας μπορεί να ανακατευτούν με τις... οσμές από πάσης φύσεως σκάνδαλα. Η περίπτωση της Εύας Καϊλή, του συντρόφου τους και των... λοιπών της παρέας, έχει ανοίξει πλέον έναν λογαριασμό. Τα αντανακλαστικά της Ευρώπης για το κλείσιμο των ανοικτών πληγών που δημιουργούνται λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, αλλά και του Qatar-Gate, πρέπει να είναι άμεσα. Οι Ευρωεκλογές του 2024 δεν είναι μακριά και αν η φτώχεια των Ευρωπαίων είναι βαθιά, τότε δεν αποκλείεται να δούμε εκπλήξεις που θα μας σοκάρουν. Και αυτό δεν πρέπει να συμβεί με κανέναν τρόπο, γιατί οι εχθροί της Ευρώπης, εντός και εκτός των... τειχών, θα τρίβουν τα χέρια τους. Ιδίως τώρα που έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες των πράξεων ενός χασάπη (Πούτιν), η ενότητα της Ευρώπης πρέπει να είναι αρραγής και οι αποφάσεις των ηγετών της ξεκάθαρες και χωρίς ίχνος αμφισβήτησης ή αμφιβολίας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Eάν ο Τσίπρας υποστηρίξει ενεργά τον Κασσελάκη στις Ευρωεκλογές, υπογράφει οριστικό διαζύγιο με όσους τον εμπιστεύθηκαν

Μέρα με τη μέρα ο άνθρωπος στον οποίο 75.000 ψηφοφόροι στις αρχαιρεσίες του ΣΥΡΙΖΑ- εμφανώς μιας χρήσης οι περισσότεροι- έδωσαν τη σφραγίδα του κόμματός τους, ξεφεύγει. Από την Αμ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...