Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ο Στέφανος Κασσελάκης… γουστάρει

Με μια λέξη, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνον τα είπε όλα, αλλά άνοιξε και πολλά χαρτιά του.

Η κυρία που στην Κρήτη τον ρώτησε αν θα «ξεδοντιάσει δικαστές και δημοσιογράφους», σίγουρα ήταν «μιλημένη» και με μια λέξη, «γουστάρω», ο Στέφανος Κασσελάκης τα είπε όλα. Της εξήγησε τι θα πράξει όταν βρεθεί στην ηγεσία του Σύριζα και από εκεί, όπως είναι ο στόχος του, στην πρωθυπουργία ως αντιΜητσοτάκης.  

Το πρώτο σκέλος του στόχου του επιτεύχθη. Τους μήνες που έρχονται θα μπει στη διαδικασία ο δεύτερος στόχος, με κρίσιμο τέστ, ως προς την επιτυχία του, τις ευρωεκλογές. Είναι δε πολύ πιθανόν οι τελευταίες να υποκρύπτουν μεγάλες εκπλήξεις για το πολιτικό τοπίο στη χώρα μας και το μέλλον της.

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν «κατέβηκε» τυχαία στην ελληνική πολιτική ζωή. Επελέγει και υποστηρίζεται από εγχώριες και εξωτερικές δυνάμεις, πολιτικές και οικονομικές, οι οποίες επιδιώκουν τη σταθεροποίηση της ελληνικής πολιτικής  στο νευραλγικό σημείο της Μεσογείου και των Βαλκανίων που βρίσκεται η Χώρα.

Υπό αυτή την έννοια, όπως θα μας δείξει η συνέχεια της προεδρίας του Στέφανου Κασσελάκη στον Σύριζα η ενδεχομένως σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό που θα προκύψει από τους κόλπους του, η κεντροαεριστερά θα αναπτύξει ένα νέο όραμα για την Ελλάδα και την κοινωνικο-οικονομική της οργάνωση. Άσχετο με απολιθώματα της αριστεράς.

Ο κ. Κασσελάκης και οι σύμβουλοί του, γνωρίζουν πολύ καλά ποια ήταν τα μεγάλα ατού της Ν.Δ. που της εξασφάλισαν τη διπλή εκλογική νίκη του 2023. Γνωρίζουν επίσης στην περίπτωση του Σύριζα, το «όραμα» αποφυγής της διάλυσης του δεν παρέχει καμμιάν απολύτως δυνατότητα αποτελεσματικής αντιπολίτευσης. 

Η παρουσία του Σύριζα στην περίοδο των εκλογών του 2023 αποκάλυψε ένα κόμμα χωρίς αποτελεσματική ηγεσία και στρατηγική, αφού δεν είχε αποδεχτεί που βρισκόταν αλλά και δεν υπολόγισε σωστά που ήθελε και μπορούσε να φτάσει. Επίσης όλοι γίναμε κοινωνοί διαρροών και έλλειψης σύμπνοιας ανάμεσα σε στελέχη του κόμματος, το οποίο το 2015 ευκαιριακά είχε βρεθεί στην εξουσία.

Στο επίπεδο αυτό, ο Στέφανος Κασσελάκης, από τα λεγόμενά του, δείχνει να γνωρίζει απολύτως ότι η  αποτελεσματική ηγεσία παίζει ζωτικό ρόλο στην πλοήγηση για αλλαγή. Οι ορατοί και και μη συμβουλοί του, κάποιοι από τους οποίους  θήτευσαν στο Δημοκρατικό Κόμμα των ΗΠΑ,του επαναλαμβάνουν ότι οι  ηγέτες πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, επιδεικνύοντας τη δέσμευσή τους στην αλλαγή και εμπνέοντας άλλους να ακολουθήσουν το παράδειγμά τους. Θα πρέπει να παρέχουν σαφή κατεύθυνση, να επικοινωνούν με διαφάνεια και να εμπλέκουν ενεργά τα μέλη στη διαδικασία αλλαγής. Ενδυναμώνοντας και υποστηρίζοντας τις ομάδες τους, οι ηγέτες μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης, να μετριάσουν την αντίσταση και να εξασφαλίσουν μια ομαλή μετάβαση σε περιόδους αλλαγής.

Η Ν.Δ. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για μια περίοδο, υπηρέτησαν την κουλτούρα συνοχής και σύμπλευσης των μελών. Έχοντας απέναντί της έναν αντίπαλο που δεν κατάφερνε να ηγηθεί εμπνέοντας τα στελέχη του κόμματος και τους ψηφοφόρους, η Νέα Δημοκρατία έπαιζε στην ουσία χωρίς αντίπαλο.
Είναι δε πολύ πιθανόν, αυτή η αίσθηση της κατωτερότητας του αντιπάλου, να οδήγησε σήμερα τον  πρωθυπουργό σε κάποια λάθη διακυβέρνησης, αλλά και να τον φέρει μπροστά σε σοβαρές εκπλήξεις με την έλευση Κασσελάκη στο πολιτικό προσκήνιο.

Το ίδιο δε ισχύει και με τον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ κ. Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος διατρέχει σοβαρό κίνδυνο να δει το κόμμα του να καταρρέει.

Ο Στέφανος Κασσελάκης που «γουστάρει» να «ξεδοντιάσει δικαστές και δημοσιογράφους», αποτελεί ένα νέο πολιτικό φαινόμενο της ψηφιακής εποχής, που όσοι δεν το αποτιμήσουν όπως πρέπει και όσο θα έπρεπε, θα κληθούν να καταβάλλουν υψηλό κόστος.    

Τέλος, ας μην εκπλαγούμε σύντομα ενόψει ευρωεκλογών, ο Στέφανος Κασσελάκης να αποτελέσει και ευρωπαϊκό στόρυ επιτυχίας. Με ότι αυτό θα σημαίνει και για την ευρωπαϊκή του στρατηγική.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...