Πέμπτη
28 Μαρτίου 2024

Ο τουρκικός μπελάς και το σήριαλ Ανδρουλάκη

    Οι Τούρκοι πήραν αέρα από τις συμφωνίες που έχουν κάνει με τον Πούτιν και ετοιμάζονται για να δοκιμάσουν τα νεύρα της Ελλάδας και των συμμάχων στη Μεσόγειο.  

    Η πορεία του ερευνητικού σκάφους από σήμερα σε... άγνωστα χωρικά ύδατα, ανάβει... φωτιές σε μια περίοδο που το σήριαλ Ανδρουλάκη, προσλαμβάνει μεγάλες διαστάσεις. Χθες, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε συγγνώμη, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν γνώριζε ότι υπήρχε εισαγγελική εντολή παρακολούθησης. Προανήγγειλε δε, αλλαγές στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών, αλλά τόνισε με ιδιαίτερη έμφαση ότι "ξένα κέντρα απεργάζονται σενάρια αποσταθεροποίησης". Η αναφορά αυτή δεν ανακαλεί στη μνήμη, μόνο την Τουρκία, αλλά και κάποιον άλλον, που αυτήν την περίοδο, προσπαθεί να δημιουργήσει ρήγματα στην Ευρώπη....
    Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι οι Τούρκοι θα επιχειρήσουν να δοκιμάσουν τη... δοκιμαζόμενη κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ίδια στιγμή, που κάποιοι εντός των τειχών... ονειρεύονται ότι μπορούν να ξανάρθουν στην εξουσία. Φαίνεται όμως ότι κάτι τέτοιο είναι και σεναριακά και πρακτικά δύσκολο... Η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί θεαματικά στον ευρωπαϊκό και παγκόσμιο γεωπολιτικό χάρτη, μέσα από τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης. Χθεσινοί αδίστακτοι τυχοδιώκτες και αγράμματοι "μαθητευόμενοι μάγοι", δεν μπορούν να παίξουν ρόλο, σ΄ έναν κόσμο που έχει αλλάξει και αλλάζει ραγδαία, εδώ και αρκετούς μήνες. Το γεωπολιτικό παίγνιο, λόγω της Ρωσίας, έχει περάσει σε άλλο επίπεδο και η Ελλάδα αποτελεί αυτή τη στιγμή, έναν πυλώνα σταθερότητας και ταυτόχρονα, καλείται να αποτελέσει έναν ενεργειακό κόμβο, μεταξύ Αφρικής, Ασίας και Ευρώπης. Αν νομίζουν κάποιοι ότι ένα τέτοιο κεφάλαιο, μπορεί εύκολα να... καταργηθεί, ας αλλάξουν πλευρό!

    Η πίεση που δέχεται η κυβέρνηση λόγω των εξελίξεων στην υπόθεση Ανδρουλάκη, θα μεταφέρει το παιχνίδι στο μέτωπο της οικονομίας, όπου ο τουρισμός και η αυξημένη ιδιωτική κατανάλωση με "πλαστικό χρήμα", οδηγούν σε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα τις εισπράξεις του Κράτους. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται συνεχώς τα περιθώρια παροχών, έτσι ώστε να περιοριστεί η πίεση στα οικονομικά των νοικοκυριών. Μια πρώτη γεύση για τις ευεργετικές επιδράσεις των κυβερνητικών μέτρων δίνουν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό Ιουλίου, ο ο οποίος "έτρεχε" με 11,6%, έναντι 12,1% τον Ιούνιο. Η κάμψη του ρυθμού ανόδου οφείλεται στις επιδοτήσεις που έδωσε η κυβέρνηση τον περασμένο μήνα για τους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. 
    Ο τουρισμός γνωρίζει πιένες και θα στηρίξει, τουλάχιστον έως το τέλος Οκτωβρίου, τα μεγέθη του προϋπολογισμού, κάτι που σημαίνει ότι ο προσεχής δύσκολος χειμώνας θα έχει πολλές παροχές. Αυτό μετράει για τον κόσμο, ο οποίος, τώρα βλέπει ότι παίρνει μικρές ανάσες από τη μείωση των επιβαρύνσεων στο ρεύμα, αλλά και από την αποκλιμάκωση των τιμών των καυσίμων. 
    Ο βαθμός ενεργειακής δυσκολίας του προσεχούς χειμώνα, λόγω πιθανού νέου κύκλου αναταραχής που θα προκαλέσει η Ρωσία, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και η τοξικότητα στο πολιτικό σκηνικό, θα διαμορφώσουν το πλαίσιο μετάβασης στις εκλογές του προσεχούς Μαίου. Οι εκλογές αυτή τη στιγμή, θα ήταν ένα μεγάλο ρίσκο λόγω Τουρκίας, καθώς η χώρα δεν έχει την πολυτέλεια της ακυβερνησίας ούτε για μία ώρα. Όλα στην ώρα τους... 

Οι ΗΠΑ οργανώνονται... 
    Στις διεθνείς εξελίξεις, οι αγορές παρακολουθούν τις κινήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης, η οποία με ένα νομοσχέδιο-"σκούπα" που ψηφίστηκε από τη Γερουσία, επιχειρεί να βάλει τις βάσεις μείωσης του πληθωρισμού και του ελλείμματος, με την πάροδο του χρόνου. 
    Ο κορυφαίος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης Moody's, διατύπωσε χθες την άποψη ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, με τα μέτρα που ψηφίστηκαν, η οικονομία θα επανέλθει στον... ίσιο δρόμο. Βέβαια, όπως τονίζει ο οίκος, τα μέτρα δεν θα μειώσουν τον πληθωρισμό σε ένα μήνα ή σ΄ ένα χρόνο, αλλά θα λειτουργήσουν σταδιακά και σε βάθος χρόνου. Σημειώνεται ότι η Αμερικανική Γερουσία ενέκρινε πρόσθετο πακέτο, ύψους 43 δισεκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο, πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και στη συνέχεια να υπογραφεί από τον Αμερικανό Πρόεδρο. 
    Γενικά, οι αγορές χθες αντέδρασαν σταθεροποιητικά με ήπιες ανοδικές τάσεις, γεγονός που παραπέμπει σε συνέχιση της σχετικής ηρεμίας των τελευταίων εβδομάδων. Έχουμε δει τα χαμηλά στην τρέχουσα συγκυρία και σιγά σιγά θα σηκώσουμε κεφάλι; Είναι όλα αυτά που συμβαίνουν μια "μαγική εικόνα" και επίκειται... τυφώνας, όπως έχουν προειδοποιήσει κάποια κορυφαίοι αμερικανικοί οίκοι; Τις απαντήσεις θα τις λάβουμε τους προσεχείς μήνες... 

Deal... υδρογόνου 
    Μέσα στο κλίμα που έχει διαμορφωθεί, πρέπει να κατανοήσουμε σε μια πολύ μεγαλύτερη διάσταση, τη συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την Advent Technologies, για την υλοποίηση και ανάπτυξη έργων "πράσινου υδρογόνου". 
    Η συμφωνία μεταξύ των δύο εταιρειών ξεπερνάει τα κλασσικά επιχειρηματικά όρια, προσλαμβάνει εξόχως γεωπολιτικές διαστάσεις και δείχνει τον δρόμο για τις ενεργειακές εξελίξεις, στο άμεσο και απώτερο μέλλον. Η Advent Technologies Holdings αποτελεί τον ηγέτη στον χώρο της τεχνολογίας κυψελών καυσίμου και υδρογόνου και η  ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως κύριος εισαγωγέας φυσικού αερίου αγωγών και υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στην Ελλάδα, εγκαινιάζουν τη στρατηγική συνεργασία τους στο "καύσιμο του μέλλοντος". 
    Το στίγμα της σπουδαίας αυτής συμφωνίας, έδωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κωνσταντίνος Ξιφαράς, ο οποίος επεσήμανε ότι, η συμφωνία εισάγει την εταιρεία σε μια νέα εποχή και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό ορόσημο στην ανάπτυξη των τεχνολογιών υδρογόνου στη χώρα μας. Η ΔΕΠΑ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και προωθεί ενεργά την ανάπτυξη του τομέα του υδρογόνου στην Ελλάδα, ενώ η Advent διαθέτει προηγμένη τεχνογνωσία στην ηλεκτροχημεία, εμπειρία στον τομέα της μηχανικής καθώς και δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα. Το δημιουργικό αυτό "πάντρεμα", μέσα και από τη συνεργασία των ομάδων ειδικών της Advent, θα συμβάλει τόσο στη διαφοροποίηση του εθνικού ενεργειακού μείγματος και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού, όσο και στην ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ευθύνη – Ποινική – Πολιτική

Ι. Ποινική ευθύνη υπάρχει όταν ωρισμένη πράξη είχε ά μ ε σ ο εγκληματικό αποτέλεσμα. ● Πολιτική ευθύνη γεννάται από την εν γένει κακή λειτουργία του κράτους. Άρα και...

Φόρτωση άρθρων...