Τρίτη
21 Μαΐου 2024

Οι αγορές ψηφίζουν... Μητσοτάκη και ο Γουάτσα της Fairfax τον Μυτιληναίο

Ο γαλλικός τραπεζικός κολοσσός της Societe Generale έριξε χθες την... πιστολιά σχετικά με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από την Ελλάδα.

Ποντάρει (κάποιες πληροφορίες παραπάνω θα έχει...) στην ανακοίνωση του... χαρμόσυνου γεγονότος στις 21 Απριλίου (δεν χάλασε ο κόσμος να γινόταν η ανακοίνωση μία μέρα νωρίτερα ή έστω μία μέρα αργότερα...). Αν όντως εξελιχθούν έτσι τα πράγματα, θα πρόκειται για ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης προς την Ελληνική κυβέρνηση, αλλά ταυτόχρονα και ένα μήνυμα προς τους ψηφοφόρους, ότι θα υπάρξει πισωγύρισμα, αν δεν γίνει η σωστή επιλογή.

Η SG δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελληνική οικονομία και προτρέπει σε αγορές Ελληνικών ομολόγων ακόμη και έναντι των Ιταλικών, αξιολογώντας τα επιτεύγματα της κυβέρνησης και τις προοπτικές της χώρας. Εμφανίζει κατά κάποιο τρόπο τη βεβαιότητα ότι αυτή θα συνεχίσει να ασκεί τη διακυβέρνηση και την επόμενη τετραετία, έστω και αν μεσολαβήσει μια μικρή... ταλαιπωρία. Εξυπακούεται ότι αν υπάρξουν θεαματικές ανατροπές, ακόμη και αν το αξιόχρεο της Ελλάδας αναβαθμιστεί στις 21 Απριλίου, τότε οι ξένοι οίκοι δεν το έχουν σε τίποτα, να μας ξαναγυρίσουν πάλι σε... μη επενδυτική βαθμίδα. Για να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται για τις θετικές προοπτικές της Ελληνικής οικονομίας, αν στην κυβέρνηση δεν βρίσκεται η Νέα Δημοκρατία και στον πρωθυπουργικό θώκο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Για όσους ξέρουν να διαβάζουν εκθέσεις και για όσους παρατηρούν τις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις, αυτό είναι το τελικό συμπέρασμα. Είτε... αρέσει στους ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας, είτε δεν αρέσει στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των λοιπών πολιτικών κομμάτων.

Φανταστείτε ότι τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρωζώνη, ετοιμάζονται για ύφεση, ενώ η Morgan Stanley προειδοποιεί με βουτιά της Wall Street ακόμη και έως 20%. Σίγουρα, η επικράτηση αρνητικών τάσεων στις αγορές, θα επηρεάσουν και την Ελλάδα. Ωστόσο, υπάρχουν φωνές που βλέπουν ότι στη βάση ενός μέτριου και ολίγον... κακού σεναρίου, η Ελλάδα θα μπορούσε να διαφοροποιηθεί σημαντικά. Ως βασικός παράγοντας μιας τέτοιας διαφοροποίησης εμφανίζεται η επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος στις εκλογές και η μη επιδείνωση της κατάστασης στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο, η οποία θα μπορούσε να επιφέρει νέες ανατροπές στις τιμές της ενέργειας και στον πληθωρισμό.

-Όλοι οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές και τα τμήματα ανάλυσης των χρηματοοικονομικών κολοσσών, δεν βρίσκουν να πουν μια... κακή λέξη για την Ελλάδα, πλην όμως, αφήνουν αιχμές στην περίπτωση που υπάρξει ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών.

Επισημαίνουν με... διπλωματικούς και πλάγιους τρόπους, ότι η χώρα θα συνεχίσει προς νέα υψηλά με Μητσοτάκη και θα μπει σε περιπέτειες... χωρίς Μητσοτάκη. Το βλέπουμε άλλωστε και στο Χρηματιστήριο Αθηνών αυτό κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς το 2023 μπήκε με το δεξί. Βλέπουμε νέα συγκέντρωση κεφαλαίων από ξένους θεσμικούς κυρίως σε Ελληνικούς τραπεζικούς τίτλους, έστω και με σχετικά περιορισμένα κεφάλαια. Είδαμε χθες τον Γενικό Δείκτη να κλείνει με νέα άνοδο 1,20% και να φτάνει στις 962 μονάδες, έχοντας ανοικτό ορίζοντα προς τις 1.000 μονάδες. Βέβαια, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι όλα αυτά αφορούν την ανάλυση των υπαρχόντων δεδομένων και όχι τις "προφητείες" του... Νοστράδαμου!

-Ενδεικτικό της... μη ανησυχίας των ξένων για τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις είναι η νέα ενίσχυση της θέσης του fund Fairfax, του δισεκατομμυριούχου Πρεμ Γουάτσα, στη μετοχή της Mytilineos. Χθες, το επενδυτικό fund "σκούπισε" μέσω του Χ.Α. επιπλέον 1,9% των μετοχών του ισχυρού ομίλου που έχει δημιουργήσει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Η συνεχής ενίσχυση της μετοχικής παρουσίας του Fairfax αποτελεί απόδειξη για τις εξαιρετικές προοπτικές της Mytilineos, αλλά όταν ο Πρεμ Γουάτσα "ψηφίζει" Ευάγγελο Μυτιληναίο, αυτομάτως... ψηφίζει και Κυριάκο Μητσοτάκη! Και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Fairfax είναι ο βασικός μέτοχος της Eurobank.

Υπενθυμίζουμε στους... κακεντρεχείς που θα μιλήσουν για "πετσωμένα ΜΜΕ" και άλλες τέτοιες ανοησίες, ότι ο Καναδός δισεκατομμυριούχος σε άρθρο του προ εβδομάδων, χαρακτήρισε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως τον καλύτερο πρωθυπουργό της Ευρώπης! Και καλά, ο Γουάτσα, μπορεί να πει κάποιος "πετσωμένος", και να τα έχει κάνει... πλακάκια με τον Μητσοτάκη. Έλα ντε που έρχεται προ ημερών η βράβευση του Χρήστου Σταϊκούρα από το περιοδικό "The Banker" των "Financial Times", ως καλύτερου υπουργού Οικονομικών της Ευρώπης! Ε, καλά. Και αυτοί... πετσωμένοι είναι!

-Ο ίδιος ο Γουάτσα στο άρθρο του είχε επισημάνει χαρακτηριστικά το εξής: "Θα εκπλαγείτε από αυτό που θα συμβεί στην Ελλάδα τα επόμενα 5 χρόνια. Η επενδυτική κοινότητα και στις δυο πλευρές του Ατλαντικού είναι έτοιμη να ποντάρει στο ελληνικό στοίχημα". Άρα, ο Μητσοτάκης, σύμφωνα με τον Γουάτσα είναι ο καλύτερος πρωθυπουργός της Ευρώπης και τα επόμενα 5 χρόνια θα γίνει πάρτι στην Ελλάδα. Προφανώς, σε καμία περίπτωση, ο "γκουρού" των επενδύσεων, όταν έγραφε το άρθρο, δεν είχε στο μυαλό του τον Τσίπρα! Γιατί, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά "αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα επί Σαμαρά, αλλά το 2015 έπαθα σοκ". Τι να πει ο άνθρωπος; Τα έχει δει όλα σ΄ αυτήν τη χώρα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι φτωχοί της Ευρώπης

Η Ελλάδα πρέπει να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της οικονομίας της που αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Του Γιάννου Παπαντωνίου Η ιστορική χαμηλή θέση που σημε...

Το πολιτικό τοπίο στις ΗΠΑ

Πυκνώνουν όλο και περισσότερο οι αναλύσεις, οι προβλέψεις και βέβαια οι έρευνες της κοινής γνώμης σχετικά με τις επερχόμενες, αργότερα μέσα στο χρόνο, προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. ...

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Φόρτωση άρθρων...