Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Οι ισχυροί της Ευρωζώνης λυγίζουν

Η νέα άνοδος των επιτοκίων του ευρώ είναι ιστορική, καθώς από συστάσεως της Ευρωζώνης δεν έχουμε δει το κόστος του χρήματος να βρίσκεται στο 4%, ως αποτέλεσμα του υψηλού πληθωρισμού, τον οποίο πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Οι προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμού είναι δυσοίωνες και το συμβούλιο της ΕΚΤ βλέπει ότι η διατήρηση του βασικού επιτοκίου στο 4% θα αποτελέσει σοβαρό "ανάχωμα" στον πληθωρισμό, εφόσον διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτό είναι ένα καλό αντιπληθωριστικό νέο, αλλά ταυτόχρονα συνιστά και ένα κακό μακροοικονομικό και αναπτυξιακό βαρίδι.

Την ίδια στιγμή, στη Γερμανία και στην Ολλανδία πνίγονται κυριολεκτικά αλλά και... οικονομικά. Οι Γερμανοί βλέπουν τον πληθωρισμό να έχει εκτιναχθεί στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 70 ετών, ενώ στην Ολλανδία (δοκιμάζεται από ισχυρότατες καταιγίδες και πλημμύρες) καταγράφεται η μεγαλύτερη μείωση αγοραστικής δύναμης τα τελευταία 40 χρόνια! Η Γερμανία είναι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης και συνθέτει μαζί με την ανταγωνιστική Ολλανδία τον "βόρειο άξονα" των... κακών, οι οποίοι, βάζουν φρένο στις ορέξεις των Ευρωπαίων του Νότου!

Στη Γερμανία από τότε που έφυγε η Μέρκελ (μετά από 16 χρόνια διακυβέρνησης) όλα πάνε από το κακό στο χειρότερο. Το ίδιο και στην Ολλανδία, όπου ο Μαρκ Ρούτε... βαρέθηκε μετά από 16 χρόνια πρωθυπουργίας. Στη Γαλλία ο Μακρόν αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και βλέπει τη γαλλική οικονομία να λυγίζει, στην Ισπανία υπάρχει ακυβερνησία και μεγάλη οικονομική... πρέσα, στην Ιταλία ψάχνονται με το Μεταναστευτικό και το δημοσιονομικό. Για να το κάνουμε φραγκοδίφραγκα, οι πέντε μεγαλύτερες δυνάμεις της Ευρωζώνης βρίσκονται σε βέρτιγκο. Αν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Ολλανδία λυγίζουν, τότε ίσως αυτά που περνάμε εμείς να είναι αναλογικά λιγότερο επώδυνα και επίπονα...

Ο Κυριάκος και οι... λάσπες!

Οι φωτιές του καλοκαιριού και η θεομηνία στη Θεσσαλία έχουν τραυματίσει την εικόνα της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού.

Ωστόσο, τηρουμένων των αναλογιών, αν και η κυβέρνηση έχει περάσει κυριολεκτικά δια πυρός και... πλημμύρας ,το 32% της θετικής γνώμης των ψηφοφόρων (σύμφωνα με δημοσκόπηση της Metron Analysis), μάλλον είναι ποσοστό για πανηγύρια! Ναι μεν υπάρχει φθορά για την κυβέρνηση, αλλά πολιτικά, το πρόβλημα το έχουν οι άλλοι. Γράφαμε και χθες ότι η κυβέρνηση πρέπει να δώσει μια σκληρή μάχη με τον χρόνο και τις... λάσπες. Δεν έχει αντίπαλο σε πολιτικό επίπεδο, αλλά έχει ως μόνιμο "αντίπαλο" τα προβλήματα της κοινωνίας. Η ταχύτητα καταβολής των αποζημιώσεων σε δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι υπέστησαν ζημιές ή ολική καταστροφή από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές, αποτελεί το πλέον κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση. Δεν υπάρχουν αναλύσεις, θεωρείς, απαρέμφατα και... ανώμαλα ρήματα. Πάμε παρακάτω...

Ο ίδιος ο Μητσοτάκης πρέπει να συστήσει μια task force, η οποία από το πρωί μέχρι το βράδυ θα... γκαζώνει την ελληνική γραφειοκρατία, η οποία αυτή τη στιγμή αποτελεί τον εχθρό του δοκιμαζόμενου πολίτη και γενικά των Ελλήνων πολιτών. Οι διακηρύξεις για αλλαγές, ανατροπές και μεταρρυθμίσεις, αποτελούν κρίσιμα ζητούμενα. Πιστεύουμε ότι με την παρουσία του Μητσοτάκη στη ΔΕΘ και τις ανακοινώσεις του, θα διαμορφωθεί μια νέα αφετηρία για την οικονομία, την οποία τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα, μετά τα τελευταία γεγονότα.

Η καταστροφή στη Θεσσαλία είναι πρωτοφανής σε οικονομικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό επίπεδο, αλλά οι διαπιστώσεις έχουν ήδη περάσει στην... Ιστορία και τώρα συζητάμε μόνο για την ανασυγκρότηση που πρέπει να λάβει χώρα την επόμενη μέρα. Το Μαξίμου και οι συναρμόδιοι υπουργοί πρέπει "να φάνε σίδερα", καλούνται να βάλουν τα κορμιά τους μέσα στις... λάσπες και να βρουν άμεσες λύσεις για να ανακουφιστεί ο κόσμος. Πρέπει να δοθούν ενισχύσεις, πρέπει να υπάρξει προοπτική για όλους αυτούς τους ανθρώπους και πρέπει να δημιουργηθούν ισχυρά αναχώματα για να έχουμε μικρότερες απώλειες σε επόμενες συμφορές. Όλα αυτά φυσικά έχουν ως απαραίτητη προϋπόθεση το δημοσιονομικό μέτρο, καθώς μετά από χρόνια μνημονιακών περιορισμών, δεν έχουμε το... δικαίωμα επανάληψης των ίδιων λαθών.

Πάντως, περιγράφοντας τη σημερινή κατάσταση στη χώρα με αθλητικούς όρους, θα λέγαμε ότι η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται 20 βαθμούς μπροστά στη βαθμολογία και... πουλάει παιχνίδια, ενώ αυτοί που την ακολουθούν από μεγάλη απόσταση δεν μπορούν να κερδίσουν παιχνίδια! Είναι στο χέρι του Μητσοτάκη να αναλάβει πλήρως την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αφήσει τα υπόλοιπα κόμματα να σκορπούν άφθονο... γέλιο στο εκλογικό σώμα.

Το καλό για τον Μητσοτάκη είναι ότι όλα τα... φάλτσα και οι... χοντροατυχίες του έχουν πέσει στην αρχή της νέας τετραετίας. Ωστόσο, έχουμε μπροστά μας τη σημαντική εκλογική μάχη για τις Περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους της χώρας, που θα αποτελέσουν ένα γερό crash test για τον ίδιο αλλά και για όλα τα κόμματα. Όσο για τις αποφάσεις του, αυτές δρομολογούνται μετά και τον β΄ γύρο των εκλογών, δηλαδή μετά τις 15 Οκτωβρίου. Σημειολογικά, θα μπορούσαν να ανακοινωθούν στις 18 Οκτωβρίου, ημερομηνία γέννησης του πατέρα του αλλά και επέτειος της νίκης του ΠΑΣΟΚ το 1981! Θα έχει ξεκαθαρίσει επίσης το τοπίο στον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε, οι εξελίξεις θα "τρέξουν" σε όλα τα επίπεδα. Πάντως, ο Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν δείχνουν να ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ, πέραν του τυπικού της... υποθέσεως!

Το... πανηγύρι του ΣΥΡΙΖΑ

Στον ΣΥΡΙΖΑ η δίψα του Κασσελάκη να γίνει αρχηγός ενός κόμματος που δεν έχει πυξίδα, εξελίσσεται σε κομεντί, αφού οι σύντροφοι του δεν προλαβαίνουν να κάνουν στροφές... 360 μοιρών!

Σύμφωνα με τη Metron Analysis ο ομογενής Στέφανος δίνει μάχη με την Αχτσιόγλου για την πρωτιά, ενώ Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας μοιάζουν με θαμώνες νυχτερινού κέντρου που έχουν αράξει στα πίσω τραπέζια, δίπλα στην... τουαλέτα! Στον πρώτο γύρο είναι πιθανή η επικράτηση Κασσελάκη, κάτι που στον δεύτερο γύρο μάλλον θα λειτουργήσει υπέρ της Αχτσιόγλου, συσπειρώνοντας τους "Αντι-Κασσελακικούς", που αποτελούν πλειοψηφία. Ο Τσίπρας θέλει να πάρει εκδίκηση από την Έφη, γιατί δεν του... ξηγήθηκε ωραία τα τελευταία χρόνια. Βέβαια, εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι δεν ήταν στραβός ο γιαλός (Αχτσιόγλου), αλλά αρμένιζαν στραβά (Τσίπρας, Πολάκης και... σία).

Ο υποψήφιος από το... Αμέρικα ενσαρκώνει όλα αυτά που -θεωρητικά- είναι αντίθετα στο Συριζαίικο DNA. Σπούδασε στην πλέον καπιταλιστική χώρα του πλανήτη σε ιδιωτικό πανεπιστήμιο, κάνει "μπίζνες" και βγάζει γερό "κασέρι" και τώρα πιστεύει ότι με "αμερικανιές" σε επικοινωνιακό χαρακτήρα και ψευτοαριστεροσύνες (επίσκεψη στη Μακρόνησο), αποτελεί το νέο. Λέει ότι μιλάει καλύτερα Αγγλικά από τον Μητσοτάκη, ότι ξέρει να αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά μάλλον, πρέπει κάποιος να τον προσγειώσει, γιατί σκέφτεται σαν... 15άρης! Πάντως, είτε με Αχτσιόγλου, είτε με Κασσελάκη, ο ΣΥΡΙΖΑ πάει για νέα χαμηλότερα ποσοστά και οδεύει προς διάσπαση. Τα ίδια του τα στελέχη βλέπουν ως ισχυρό ένα τέτοιο ενδεχόμενο (Γεροβασίλη, Αποστολάκης). Άλλωστε, όλοι γνωρίζουμε ότι οι πλέον "αιματηρές" διασπάσεις αποτελούσαν "προνόμιο" των κομμουνιστογενών κομμάτων.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...