Παρασκευή
03 Μαΐου 2024

Οι καταστροφικές πυρκαγιές και ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: φωτιές

Οι απώλειες ανθρώπινων ζωών, ο καπνός και η μαυρίλα από τις πυρκαγιές, δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για καλή διάθεση σε μια συγκυρία, όπου θα μιλούσαμε για τα νέα ρεκόρ στον τουρισμό, τις εξαιρετικές επιδόσεις στα δημοσιονομικά, την προσέλκυση επενδύσεων και γενικά για ολόκληρο το "πακέτο" ενός ελληνικού success story.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνάντηση του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ανέφερε ξεκάθαρα ότι το ανθρώπινο χέρι ευθύνεται για τις πυρκαγιές και "ο πέλεκυς της Δικαιοσύνης θα είναι αμείλικτος". Η αναφορά αυτή εκτιμούμε ότι αποτελεί προάγγελο θεαματικών εξελίξεων. Αν οι πυρκαγιές του 2021 ήταν... σφαλιάρες, αυτό που βιώνουμε τώρα είναι ένα σοκ, με ευρύτερες διαστάσεις. Θεωρούμε σίγουρο, αυτονόητο και αδιαπραγμάτευτο ότι η κυβέρνηση θα διαμορφώσει νέο επιχειρησιακό πλάνο με γενναία θεσμικά μέτρα και πολιτικές ενισχυμένης πρόληψης και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων.

Θεωρούμε αδιανόητο να μην γεμίσει μία πτέρυγα φυλακών με κρατούμενους για εγκλήματα εμπρησμού. Οι αμελείς πρέπει να υποστούν το σοκ της κράτησης, της οικονομικής επιβάρυνσης και ενδεχομένως της κοινωνικής εργασίας. Για τους εγκληματίες εμπρηστές που θέλουν νεκρούς και καμένες περιουσίες ή... ηδονίζονται από τις σειρήνες των πυροσβεστικών οχημάτων και τον θόρυβο των εναέριων μέσων πυρόσβεσης, μόνο τα ισόβια δεσμά σε συνδυασμό με συμμετοχή τους σε δενδροφυτεύσεις, αποτελούν μια πρώτη εκδοχή και απαίτηση της κοινωνίας.

Θα υπάρχουν... εκπτώσεις στις ποινές, μόνο γι αυτούς που θα ματώσουν, φυτεύοντας δέντρα στο πλαίσιο διαφόρων δράσεων που θα αναλαμβάνει η επίσημη πολιτεία. Δεν πάει άλλο και δεν μπορεί να πάμε έτσι παραπέρα. Ζούγκλα με... ανθρωποφάγους δεν πρέπει να γίνουμε, αλλά ανοχή σε αυτούς που προκαλούν πόνο στην υπόλοιπη κοινωνία, δεν μπορεί να υπάρξει.

Ο κ. Μητσοτάκης, όχι εν θερμώ, αλλά αφού τελειώσουμε με τη φετινή... πύρινη σαιζόν, πρέπει να καταθέσει ένα νέο σχέδιο που θα ξεκινά από το μηδέν. Θα ορίζει ποινές, θα μοιράζει υποχρεώσεις και θα προβλέπει στο μέτρο του δυνατού τη λειτουργία νέων μοντέλων για να αντιμετωπιστούν με καλύτερο τρόπο στο μέλλον και άλλες καταστροφές που είναι σίγουρο ότι θα έρθουν. Η πυρκαγιά δεν πιάνεται "φίλη" και μαζί με τον "στρατηγό άνεμο" συγκροτούν ένα πανίσχυρο δίδυμο καταστροφής, αφανίζοντας ανθρώπινες ζωές, περιουσίες, φυτικό και ζωικό κεφάλαιο. Τα πράγματα έχουν φτάσει στο σημείο μηδέν και η κυβέρνηση δεν έχει περιθώριο για παλινωδίες, καθώς η κοινωνία είναι σοκαρισμένη και ζητάει λύσεις.

Ελπίζουμε ότι μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας των φετινών αυτοδιοικητικών εκλογών, θα υπάρχει όλο το θεσμικό πλαίσιο, για να γνωρίζουν και οι αυτοδιοικητικοί στη νέα πενταετή θητεία τους, τι πρέπει να κάνουν και πώς να το κάνουν. Ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξουν ανατροπές και σε επίπεδο κοινωνίας, κάτι που επισημαίνουμε συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, ξεκινώντας από το αυτονόητο: κανένα περιουσιακό στοιχείο, δημόσιο ή ιδιωτικό δεν μπορεί να είναι ανασφάλιστο. Τελεία και παύλα...

Η οικονομική και κοινωνική ζωή με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να επανέλθουν σε κανονικό ρυθμό, γιατί το... μαύρο είναι κάτι που δεν ταιριάζει στο σημερινό αφήγημα της Ελλάδας. Η χώρα περιμένει την αναβάθμιση του αξιόχρεου και την ίδια στιγμή, τα αποτελέσματα και οι ειδήσεις από τις επιχειρήσεις κινούνται καθαρά προς θετική κατεύθυνση. Η νέα αύξηση των επιτοκίων χθες από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν προεξοφλημένη, ενώ την ίδια στιγμή που στην Ευρώπη, υπάρχουν ενδείξεις στασιμότητας ή και ύφεσης, η Ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις συνεχίζουν σ' ένα θετικό momentum, δημιουργώντας αισιοδοξία για τη συνέχεια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...