Παρασκευή
21 Ιουνίου 2024

Οι κίνδυνοι πάντα παραμονεύουν

Στον ταχύτατα μεταβαλλόμενο κόσμο που ζούμε οι παρατηρητές των δημοσίων εξελίξεων αναγκάζονται να ψάξουν σε ιστορικά πρότυπα η να αναπτύξουν καινούργιες θεωρίες για να ερμηνεύσουν γεγονότα η για να προβλέψουν μελλοντικά φαινόμενα. Ενας ξεχωριστός μελετητής ανάμεσά τους είναι ο Φαρίντ Ζακαρία, που με το βιβλίο του "Εποχή των Επαναστάσεων" (Age of Revolutions) ξεδιπλώνει την δυτική ιστορία αναζητώντας στις αναταραχές, στις συγκρούσεις, στις ανατροπές και στα επιτεύγματα την ανάδειξη του σύγχρονου Δυτικού Φιλελευθερισμού. Και μέσα από εκεί ψάχνει να βρει ερμηνείες που να μπορούν να εξηγήσουν και τις σημερινές εξελίξεις.

Εχοντας γράψει και στο παρελθόν για την "ανελεύθερη δημοκρατία", ο Ζακαρία έχει γνώση για τα προβλήματα που δημιουργούνται και για τις παλινδρομήσεις από την επιτυχία στο αδιέξοδο. Ετσι και τώρα, ξεκινώντας από τα επιτεύγματα της Ολλανδίας και της Αγγλίας από τον 17ο αιώνα μέχρι τους τεχνολογικούς και αναπτυξιακούς θριάμβους των ΗΠΑ και την σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, περιγράφει τα σκαμπανεβάσματα των εξελίξεων με προσοχή και λεπτομέρεια.

Κατά τον Ζακαρία, οι κοινωνίες που υιοθετούν φιλελεύθερες αντιλήψεις όσον αφορά τις εμπορικές τους σχέσεις, τις κοινωνικές και πολιτικές τους συνήθειες και την ελευθερία της σκέψης όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες στα χρόνια μετά τους πολέμους του 20ου αιώνα, γίνονται πιο καινοτόμες και ισχυρές. Εν τούτοις, οι ανελεύθερες δυνάμεις, που αγωνίζονται για να διατηρηθεί το παρελθόν και να μην αλλάξει τίποτα, δεν εξαφανίζονται. Περιμένουν και παραμονεύουν.

Η προσπάθεια του Ζακαρία είναι να δείξει τις μεγάλες επαναστάσεις του παρελθόντος, να αναδείξει τα επιτεύγματά τους και να περιγράψει τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν πολεμώντας τους υπονομευτές και τους αντιπάλους τους. Με τον τρόπο αυτό θέλει να επισημάνει πως ουσιαστικά η ιστορία επαναλαμβάνεται. Και στην σημερινή τεχνολογικά προηγμένη εποχή μας, με τα αφάνταστα τεχνολογικά επιτεύγματα και την διάχυτη ευημερία, τα προβλήματα δεν εξαφανίζονται. Οι ανελεύθερες δυνάμεις παραμονεύουν και συχνά η οπισθοδρόμηση καραδοκεί. Η πρόοδος και η δημοκρατία δεν πρέπει ποτέ να να ξενοιάσουν και να πάψουν να να προσέχουν για εχθρούς και υπονομευτές.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Γιατί η Γαλλία αποτελεί συστημικό κίνδυνο για την Ευρωζώνη - Οι κρίσιμες Εκλογές

Οι Γάλλοι με τους ακροδεξιούς από τη μία και τους αριστερούς από την άλλη, φαίνεται ότι έχουν βαλθεί να κάνουν... χαμαιτυπείο την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, βάζοντας σε περι...

Φόρτωση άρθρων...