Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Οι περιοχές - κλειδιά για τους εκλογικούς στόχους της Νέας Δημοκρατίας

Η εκλογική αναμέτρηση της 21ης Μαΐου αποτελεί για τη Νέα Δημοκρατία μια μεγάλη πρόκληση, προκειμένου όχι μόνο να πάρει την πρώτη θέση, αλλά και να βάλει τις στέρεες βάσεις για να πετύχει το κεντρικό εκλογικό της στόχο, δηλαδή την αυτοδυναμία.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αντιλαμβάνονται ότι το εγχείρημα αυτό είναι δύσκολο, καθώς σε σχέση με το 2019 έχουν αλλάξει τα δεδομένα και κυρίως έχουν προηγηθεί τέσσερα χρόνια με επιτεύγματα, αλλά και κακές στιγμές. Τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας, αλλά ο δρόμος μέχρι οι πολίτες να δώσουν ισχυρή λαϊκή εντολή στις δεύτερες εκλογές με την ενισχυμένη αναλογική είναι ακόμα μακρύς.

Η κυβερνητική παράταξη ζητά μια δεύτερη ευκαιρία διακυβέρνησης για να ολοκληρώσει το έργο της, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι της κοινωνίας στέκεται σε απόσταση, πέριξ της δεξαμενής των αναποφάσιστων. Η αλήθεια είναι ότι η εκλογική συμπεριφορά όσων μέχρι σήμερα δεν εκφράζουν κομματική προτίμηση θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό το χαρακτήρα της επόμενης Κυβέρνησης.

Στην Πειραιώς επιχειρούν αφενός να διατηρήσουν το πλεονέκτημα στο κεντρώο χώρο, αλλά ταυτόχρονα να αποτρέψουν τις διαρροές προς τα δεξιά. Η Μακεδονία συνιστά μια περιοχή, όπου η Νέα Δημοκρατία πρέπει να διατηρήσει τα ποσοστά της, ενώ ένα μέρος των παραδοσιακών δεξιών ψηφοφόρων λοξοκοιτάζει προς άλλους όμορους πολιτικούς σχηματισμούς.

Στην Κρήτη, κατέγραψε αξιοσημείωτα ποσοστά τον Ιούλιο του 2019, ενώ στην παρούσα φάση πέρα από την κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ, αντιμετωπίζει την επιρροή του ντόπιου Νίκου Ανδρουλάκη που θα παίξει τα ρέστα του για να αυξήσει τα ποσοστά του ΠΑΣΟΚ στην γενέτειρα του.

Στο Λεκανοπέδιο, κρίσιμες για τους γαλάζιους στόχους είναι η Α' Αθηνών και η Α' Πειραιώς, όπου το 2019 είχε καταγραφεί διψήφια διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. Άλλες πολυπληθείς περιοχές, όπως η Αχαΐα και τα Γιάννενα φαίνεται ότι θα δώσουν το προβάδισμα στο κόμμα του κ. Τσίπρα, ενώ μεγάλη μάχη θα γίνει στην Α' Θεσσαλονίκης, με δεδομένη και την απουσία του πρώην Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Η επικράτηση στις μονοεδρικές περιφέρειες είναι μονόδρομος για το επιτελείο του Κυριάκου Μητσοτάκη, ενώ αναμένεται σκληρή κόντρα στη Λευκάδα και την Κεφαλονιά. Η Θεσσαλία αποτελεί μια ακόμη περιοχή-βαρόμετρο για την τελική έκβαση της εκλογικής μάχης.

Η μικρή ανάπαυλα του Πάσχα ολοκληρώθηκε και πλέον η χώρα μπαίνει στην ευθεία προς μια εκλογική αναμέτρηση για δυνατά νεύρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...