Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Οι προεκτάσεις του πυραυλικού... ατυχήματος στην Πολωνία και οι προκλήσεις

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο πλανήτης... πάγωσε προχθές, καθώς οι δύο νεκροί Πολωνοί πολίτες από την πτώση πυραύλου, σήμαναν παγκόσμιο συναγερμό και "φούντωσαν" μέχρι και τα σενάρια για έναρξη του... Γ΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

Από το πρωί της Τρίτης ο Πούτιν εξαπέλυε πυραυλικές επιθέσεις κατά του Κιέβου και άλλων περιοχών της Ουκρανίας, οπότε, όταν έγινε γνωστό, ότι ένας πύραυλος έπεσε σε ένα πολωνικό χωριό στα σύνορα με την Ουκρανία, αμέσως το μυαλό όλων πήγε εκεί που κανείς δεν θα ήθελε να... πάει. Οι συσκέψεις έδωσαν και πήραν στους κόλπους του ΝΑΤΟ και οι συζητήσεις περιστρέφονταν γύρω από το ενδεχόμενο της ενεργοποίησης του άρθρου 4 της Συμμαχίας για την προστασία συμμαχικής χώρας, η οποία δέχεται επίθεση. Πολωνοί, Ουκρανοί και πάρα πολλοί ακόμη χωρίς πολλούς ενδοιασμούς εμφανίστηκαν σχεδόν σίγουροι ότι ο πύραυλος έπεσε από τους Ρώσους, οπότε, θα πηγαίναμε σε κλιμάκωση της έντασης με απροσδιόριστες συνέπειες.

Ωστόσο, οι Αμερικανοί, οι οποίοι από την αρχή ήταν προσεκτικοί στις εκτιμήσεις τους, κατόπιν επεξεργασίας όλων των στοιχείων, έβγαλαν τα συμπέρασμα, ότι ο πύραυλος ήταν ουκρανικός και έπεσε κατά λάθος σε πολωνικό έδαφος. Οπότε οι ΗΠΑ σήμαναν επί της ουσίας τη λήξη του... συναγερμού, προκαλώντας μια βαθιά ανακούφιση. Αν μη τι άλλο, έτσι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ο Πούτιν και οι λοιποί της ρωσικής συμμορίας, είχαν κάθε λόγο να ζητάνε και τα... ρέστα. Ωστόσο, φαίνεται ότι μέσα από ένα τέτοιο... ατύχημα, ότι μπορεί να βγει κάτι θετικό, δηλαδή, ακόμη και να τελειώσει ο πόλεμος! Το σενάριο αυτό όμως πρέπει να δουλευτεί πολύ καλά για να έχει θετικά αποτελέσματα, ιδίως, από τις δύο μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη...

Ρυθμιστές ΗΠΑ και Κίνα

Το ατύχημα με τον ουκρανικό πύραυλο προκάλεσε σοκ στις αγορές και το αρνητικό κλίμα επηρέασε χθες καταλυτικά την εικόνα των χρηματιστηρίων, τα οποία έκλεισαν με πτώση.

Ακόμη και μετά το λύσιμο της... παρεξήγησης, οι αγορές εμιφανίστηκαν εξαιρετικά επιφυλακτικές και συνεχίζουν να φοβούνται ένα... ατύχημα με ρωσικό πύραυλο που μπορεί να πέσει... κατά λάθος σε χώρα του ΝΑΤΟ και τότε να αρχίσει το μεγάλο... πανηγύρι. Ο Ζελένσκι κερδίζει σημαντικό έδαφος στο μέτωπο των πολεμικών επιχειρήσεων και όπως είχαμε προβλέψει, ο Πούτιν, δεν θα έμενε... αδιάφορος, μπροστά στις εξελίξεις αυτές. Η ιστορία του πολέμου πλέον έχει αρχίσει και κουράζει και όλοι περιμένουν την κινητοποίηση των ΗΠΑ για να... μαζέψει τον Ζελένσκι, αλλά και της Κίνας για να... μαζέψει τον Πούτιν!

Ο φόβος ενός τρομακτικά δύσκολου χειμώνα στην Ευρώπη, ο οποίος μπορεί να φέρει περικοπές στην ενέργεια, νέα ακρίβεια, ακόμη και... εξεγέρσεις, δεν αφήνει αδιάφορη τη Δύση. Οι Γερμανοί και οι Γάλλοι βλέπουν ότι μέρα με τη μέρα το πράγμα... ξεχειλώνει στις οικονομίες τους και ως εκ τούτου, έχουν κάθε λόγο να πιέσουν τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να σταματήσει την αντεπίθεση για την ανάκτηση εδαφών, αποδεχόμενος ούτως ή άλλως την απώλεια αρκετών εξ αυτών. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα κινδυνεύει να πληγεί σε μεγάλο βαθμό από μια ύφεση στην παγκόσμια οικονομία και ως εκ τούτου, έχει κάθε συμφέρον να πείσει τον Πούτιν, ότι πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις και να περιοριστεί στις δύο αυτόνομες "δημοκρατίες" στα ανατολικά της Ουκρανίας. Το στοίχημα των αμοιβαίων υποχωρήσεων μοιάζει με σκληρό "μπρα ντε φερ", το οποίο όμως, έχει και χαρακτηριστικά... ρωσικής ρουλέτας για τους πρωταγωνιστές του.

Την ίδια στιγμή, οι επαφές στελεχών των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ και της Ρωσίας επί τουρκικού εδάφους, παραπέμπουν σε κάποιο "ψήσιμο" συμφωνίας, όπου ο Πούτιν θα βγει... κερδισμένος αφού όμως, θα έχει χάσει πολλά στο πεδίο της μάχης, ενώ από την άλλη πλευρά και ο Ζελένσκι θα... κερδίσει μέσα από την κατάπαυση του πυρός, από την πλευρά της Ρωσίας. Κάτι τέτοιο είναι δύσκολο για τον Ζελένσκι, από τη στιγμή που έχει ανεβάσει ψηλά τον πήχυ των διεκδικήσεων, οι οποίες ωστόσο, είναι αδύνατο να ικανοποιηθούν. Εν ολίγοις ο Πούτιν έχει χάσει πολλά, αλλά... πρέπει να κερδίσει κάτι και από την άλλη, οι Ουκρανοί έχουν χάσει αρκετά, αλλά μπορεί να χάσουν πολλά περισσότερα, αν συνεχίσουν να... διώχνουν τους Ρώσους, προκαλώντας και την κλιμάκωση της αντίδρασης τους. Το... μπέρδεμα είναι αναμφίβολα πολύ μεγάλο...

Αυτό το γεωπολιτικό παίγνιο έχει αρχίσει και κερδίζει πόντους, καθώς ο Μπάιντεν μετά τη... μη ήττα του στις Ενδιάμεσες Εκλογές, μπορεί να ρίξει γέφυρες προς τη Ρωσία είτε απευθείας, είτε μέσω και της Κίνας, με την οποία οι ΗΠΑ έχουν μια σχέση που αδικεί τους δύο λαούς, όπως αναγνώρισε ο Αμερικανός Πρόεδρος στη συνάντηση με τον Κινέζο ομόλογο του Σι Τζινπινγκ, κατά τις εργασίες της συνόδου του G-20 στην Ινδονησία. Το μόνο σίγουρο είναι ότι ένας βαρύς ενεργειακός και οικονομικός χειμώνας για την Ευρώπη, μπορεί να εξελιχθεί σε πρόβλημα τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τη Ρωσία και την Κίνα.

Η μεσολάβηση των ΗΠΑ για να... μαζευτεί το πράγμα με τον Ζελένσκι, θα αναδείξει ακόμη περισσότερο τον ενισχυμένο ρόλο των Αμερικανών στις εξελίξεις, ενώ το ίδιο ισχύει και για τους Κινέζους, οι οποίοι έχουν να κερδίσουν πολλά, εφόσον... πείσουν τον Πούτιν να προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός. Η συνέχεια αναμένεται εξαιρετικά συναρπαστική. και η λύση θα δοθεί μόνο όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι συνειδητοποιήσουν ότι το κόστος είναι δεδομένο για όλους...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...