Σαββάτο
04 Μαΐου 2024

Οι πρόσφατες μετρήσεις και η διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού

Είκοσι τέσσερις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και τα επιτελεία των κομμάτων αποκωδικοποιούν τα αποτελέσματα και τα ποιοτικά στοιχεία των τελευταίων μετρήσεων. 

Πρόκειται για μια αναγκαία διαδικασία, ώστε να βγάλουν ασφαλή συμπεράσματα για το ποιο είναι το πραγματικό κλίμα στην κοινή γνώμη, πως κινείται ο ανταγωνισμός και τι περιθώρια ελιγμών υπάρχουν, ώστε να μπουν στην τελική ευθεία με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. 

Τα παρακάτω ευρήματα συνθέτουν το πολιτικό σκηνικό, ενώ κορυφώνεται ο προεκλογικός αγώνας. Η Νέα Δημοκρατία δείχνει να ξεπερνά τη δημοσκοπική καθίζηση και το μούδιασμα μετά την τραγωδία των Τεμπών και ανακάμπτει, διευρύνοντας τη διαφορά με το ΣΥΡΙΖΑ. 

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση τουλάχιστον αριθμητικά δεν φαίνεται να αναπτύσσει κάποια δυναμική που θα της επέτρεπε να αισιοδοξεί για κάποια ανατροπή το επόμενο διάστημα μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ δίνει μάχη να καταγράψει διψήφιο ποσοστό, ενώ φαίνεται να διαθέτει περισσότερα ερείσματα στην περιφέρεια, παρά στο Λεκανοπέδιο που και ο κ. Τσίπρας υπερέχει στο χώρο της κεντροαριστεράς και η Νέα Δημοκρατία διατηρεί το προβάδισμα στις περισσότερες εκλογικές περιφέρειες. 

Όσον αφορά στα λεγόμενα μικρά κόμματα, δεξιά και αριστερά του πολιτικού φάσματος, η απλή αναλογική έχει ανοίξει την όρεξη τους για μεγαλύτερη εκπροσώπηση στην επόμενη Βουλή. ΚΚΕ Μέρα25 και Ελληνική Λύση δείχνουν ενισχυμένοι, ενώ και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί θα διεκδικήσουν μερίδιο της εκλογικής πίτας ακόμα και αν δεν καταφέρουν να μπουν στην επόμενη Βουλή. 

Μέσα σε όλα αυτά, πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια πιθανή μεγάλη συμμετοχή των νέων συνιστά κίνδυνο για τη Νέα Δημοκρατία, αφού μπορεί να μετατραπεί σε ευρεία αντικυβερνητική ψήφο. Σε κάθε περίπτωση, η συμμετοχή των νέων και κυρίως εκείνων που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά αναμένεται να επηρεάσει σε ένα βαθμό το τελικό αποτέλεσμα. 

Επιπλέον, οι υπεύθυνοι του στρατηγικού σχεδιασμού κυρίως στη Νέα Δημοκρατία και στο ΣΥΡΙΖΑ αναλύουν τη λεγόμενη «γκρίζα ζώνη» στην πρόθεση ψήφου, αφού παραμένει ψηλά και σίγουρα πάνω από το 10%. Κι όλα αυτά αποτυπώνονται στις αναλύσεις για τις μετρήσεις και σε θεωρητικό επίπεδο. Διότι η εκλογική συμπεριφορά των Ελλήνων και των Ελληνίδων το βράδυ της 21 Μαΐου θα καθορίσει τα πάντα, αλλά και το χαρακτήρα της επόμενης κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...