Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Ψήφος εμπιστοσύνης της S&P στις ελληνικές τράπεζες

Πάλι επανέρχονται στο προσκήνιο οι φόβοι για το αμερικανικό σύστημα των ΗΠΑ, ενώ οι αγορές ανησυχούν σχετικά με το πλαφόν για το δημόσιο χρέος της μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Μέσα σ΄ ένα τέτοιο περιβάλλον, είχαμε χθες μεγάλες πιέσεις στις αγορές, με τον δείκτη Dow Jones να χάνει πάνω από 300 μονάδες (έκλεισε στις 33.530 μονάδες), τον δείκτη NASDAQ να υποχωρεί 2%, στις 11.799 μονάδες και τον S&P με απώλειες 1,58%, στις 4.071 μονάδες.  Οι επενδυτές προχώρησαν σε μείωση των θέσεων τους στις τραπεζικές μετοχές, καθώς τα αποτελέσματα της First Republic Bank εγείρουν φόβους για νέα περιδίνηση στις περιφερειακές τράπεζες και όχι μόνο. Ο ισολογισμός α΄ τριμήνου της FRB δείχνει μαζικές εκροές καταθέσεων, άνω των 70 δισ. δολαρίων τον περασμένο Μάρτιο, όταν σημειώθηκε κορύφωση της τραπεζικής κρίσης στις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν και η FED έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα αφήσουν απροστάτευτους τους καταθέτες, ωστόσο, τη... νύφη θα πληρώσουν οι μέτοχοι. Γι αυτόν τον λόγο άλλωστε μειώνουν τις θέσεις τους σε τραπεζικές μετοχές, καθώς όσοι κατέχουν μετοχές και ομολογιακούς τίτλους, θα χάσουν τα πάντα, αν υπάρξει κατάρρευση. Είναι ενδεικτικό ότι η μετοχή της τράπεζας υποχώρησε χθες κατά 50%, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη συμπεριφορά των μετόχων τις προσεχείς ημέρες. Άλλωστε, όπως είχε δηλώσει ο Μπάιντεν, αυτός είναι ο καπιταλισμός!

Γενικά, η χθεσινή Τρίτη ήταν... μαύρη για όλες τις περιφερειακές τράπεζες και πλέον ακόμη και οι καταθέτες, οι οποίοι υποτίθεται ότι πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς, εντούτοις αποσύρουν τις αποταμιεύσεις τους για να τις διοχετεύσουν σε μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους, υπό τον φόβο κατάρρευσης. Ακόμη και αν υπάρχει εγγύηση καταθέσεων σε μεγάλο ύψος στις ΗΠΑ, εντούτοις οι καταθέτες δεν πείθονται και συνεπώς αποσύρουν τις οικονομίες τους. Και όσο θα αποσύρουν χρήματα από τις περιφερειακές τράπεζες, τόσο θα μεγαλώνει ο φόβος των χρεοκοπιών, οι οποίες θα πλήξουν ευθέως τους μετόχους και τους ομολογιούχους. Όσα συμβαίνουν στις ΗΠΑ βάζουν... τρικλοποδιά στην τραπεζική κανονικότητα, η οποία θα αργήσει να έρθει και ίσως έχει και πολύ... αίμα ακόμη!

Έτσι, επέστρεψαν και οι φόβοι για πιθανή ύφεση μέσα στους προσεχείς μήνες, με αποτέλεσμα να σημειωθεί σημαντική υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου, το οποίο, επέστρεψε και πάλι στο χαμηλό των 80 δολαρίων το βαρέλι. Το μεγάλο ζητούμενο είναι το κόστος του χρήματος και οι επόμενες κινήσεις της FED, μετά από 12 μήνες πολύ επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια. Με βάση τα προαναφερόμενα, θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αυριανή ανακοίνωση για την πορεία του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος το α΄ τρίμηνο, ενώ την Παρασκευή ανακοινώνονται τα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό. Επιπλέον, επιβαρυντικό στοιχείο για τη χθεσινή συνεδρίαση αποτέλεσε η υποχώρηση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις 101,3 μονάδες, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Ιούνιο, ενώ οι αναλυτές περίμεναν ότι θα παραμείνει αμετάβλητος στις 104 μονάδες.

Χθες δεν ήταν καλή μέρα για τα χρηματιστήρια και αυτό φάνηκε και στη συνεδρίαση στη Λεωφόρο Αθηνών, όπου φαίνεται ότι θα πλησιάζουμε προς τις εκλογές, οι επενδυτές θα μειώνουν τις θέσεις τους, υπό τον φόβο να προκύψει κάποια "προοδευτική"... τερατογένεση. Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχασε χθες 1,35% και έκλεισε στις 1.090 μονάδες, ενώ όσο βαδίζουμε προς τις εκλογές, το πιθανότερο σενάριο συγκλίνει προς την κατεύθυνση νέας υποχώρησης. Και όλα αυτά υπό την προϋπόθεση ότι το διεθνές περιβάλλον δεν θα επιβαρυνθεί περαιτέρω...

Ψήφος εμπιστοσύνης της S&P στις ελληνικές τράπεζες

Μετά την αναβάθμιση των προοπτικών της Ελληνικής οικονομίας από σταθερές σε θετικές, την περασμένη Παρασκευή, χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, προχώρησε στην αναμενόμενη αναβάθμιση των εγχώριων τραπεζών.

Είμαστε μισό σκαλοπάτι πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, προκειμένου να εμπεδωθεί κλίμα εμπιστοσύνης και να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την κυβέρνηση της νέας τετραετίας. Η έκθεση της S&P για τις Ελληνικές τράπεζες αποτελεί μια αξονική τομογραφία του κλάδου και τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά θετικά, με βάση τα σημερινά δεδομένα. Αν αλλάξουν τα πράγματα προς το χειρότερο είναι προφανές, ότι δεν θα πανηγυρίζουμε, αλλά θα είμαστε έτοιμοι για να βάλουμε μαύρες... πλερέζες.

Ο αμερικανικός οίκος επισημαίνει ότι μετά από μια δεκαετία σοβαρών προβλημάτων, τα αποτελέσματα της περυσινής χρονιάς δείχνουν ότι το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει φτάσει σε σημαντικό σημείο καμπής. Τα αυξημένα κέρδη της περυσινής χρονιάς, το μονοψήφιο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων και η μεγάλη ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας, σύμφωνα με την S&P, έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Ωστόσο, στέλνει το μήνυμα ότι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, όπως και αυτό της Κύπρου, παρουσιάζουν ειδικά χαρακτηριστικά και έτσι είναι πιο ευπαθή σε μια παγκόσμια ύφεση. Και οι δύο χώρες επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις Κατασκευές, στα Ακίνητα και στον Τουρισμό. Γι αυτό η Ελλάδα και η Κύπρος, σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, έχουν σχετικά μεγαλύτερο ρίσκο κόστους, σε σχέση με το αντίστοιχο στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η S&P επισημαίνει ότι οι αυξήσεις των επιτοκίων θα διευκολύνουν περαιτέρω την ανάκαμψη των κερδών, ενώ αποτέλεσαν τον βασικό παράγοντα για την ενίσχυση της περυσινής κερδοφορίας, η οποία έχει βελτιωθεί σημαντικά, μετά από χρόνια ζημιών. Επιπλέον, ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει στο 65%-70% από το επίπεδο του 174% το 2015.

Ανά τράπεζα, η έκθεση της S&P αναφέρει τα εξής:

  1. Η Εθνική με αξιολόγηση ΒΒ- από Β+ πριν με θετική αξιολόγηση προοπτικών αντανακλά την επιτυχημένη αναδιάρθρωση του ισολογισμού της. Επιπλέον, βελτιώνονται το προφίλ κινδύνου και η λειτουργική απόδοση, ενώ σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η τράπεζα διαθέτει τον καλύτερο δείκτη κάλυψης προβλέψεων έναντι ζημιών από δάνεια με 87% και κεφαλαιακό δείκτη 15,7%.
  2. Για την Τράπεζα Πειραιώς, η νέα αξιολόγηση είναι Β+ από Β με θετικές προοπτικές, αντανακλώντας την επιτυχημένη αναδιάρθρωση του ισολογισμού, αλλά και την άμβλυνση των κινδύνων χρηματοδότησης σε όλο το Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Επισημαίνει ότι η τράπεζα μείωσε τον δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κάτω από το 10% και οι προοπτικές για τους επόμενους 12 μήνες είναι θετικές, περιλαμβάνοντας τη μείωση του δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων κάτω από το 6%.
  3. Για τη Eurobank, η νέα βαθμίδα είναι 'BB-' από 'B+' με θετικές προοπτικές, καθώς η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της και η γενικότερη πορεία της Ελλάδας έχει σημειώσει θεαματική βελτίωση. Επισημαίνεται ότι η Eurobank ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που προχώρησε σε μεγάλες τιτλοποιήσεις, έχοντας ισχυρό δείκτη κάλυψης στο 74,6% με δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 15,2%. Πέτυχε δε το 2022 τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 5,2% και φέτος αναμένεται περαιτέρω υποχώρηση μεταξύ 4,5-5,0%.
  4. Για την Αlpha Bank, η νέα αξιολόγηση είναι 'BB-' από 'B+' πριν, με σταθερές προοπτικές. Ο αμερικανικός οίκος αναφέρει ότι και αυτή η τράπεζα έχει αναδιαρθρώσει επιτυχώς τον ισολογισμό της, ενώ ευνοείται και από άμβλυνση των κινδύνων χρηματοδότησης στο Ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Οι σταθερές προοπτικές για την Alpha Βank τους επόμενους 12 μήνες αντικατοπτρίζουν την προσδοκία για βελτίωση στα κέρδη, την ποιότητα του ενεργητικού και την κεφαλαιοποίησή, αν και με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα τελευταία χρόνια, λόγω των λιγότερο σταθερών μακροοικονομικών συνθηκών.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...