Κυριακή
05 Μαΐου 2024

Οι χρησμοί της Goldman Sachs και το νέο deal της Μytilineos

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Goldman Sachs θεωρείται ως ένας χρηματοοικονομικός οίκος-ορόσημο για την παγκόσμια οικονομία, αλλά και για τον καθορισμό της στρατηγικό από τους επενδυτές.

Πάντα, οι αναλύσεις του αμερικανικού οίκου έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδίως στους δύσκολους αλλά κια... πονηρούς καιρούς στους οποίους βρισκόμαστε. Χθες, η GS πραγματοποίησε μια εντυπωσιακή στροφή σε σχέση με τις οικονομικές προβλέψεις, καθώς δεν... βλέπει πλέον τον κίνδυνο ύφεσης στην Ευρωζώνη, αφού τα πράγματα εξελίσσονται πολύ καλύτερα στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης. Θεωρεί πλέον ότι θα υπάρξει έστω και αδύναμη ανάπτυξη, διαπιστώνοντας ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αντοχές. Όπως έγραψε η στήλη, η καλοκαιρία έχει αποδυναμώσει το σχέδιο του Πούτιν να προκαλέσει ενεργειακό σοκ στην Ευρώπη, ποντάροντας στην έκρηξη του πληθωρισμού και στην πρόκληση αναταραχής και πολιτικών ανατροπών.

Ο καιρός είναι... θαυμάσιος, τα αποθέματα φυσικού αερίου βρίσκονται σε πολύ υψηλές πληρότητες, οι ανάγκες του προσεχούς διαστήματος είναι περιορισμένες, ενώ οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν μπει πιο δυναμικά στο ενεργειακό μείγμα. Συνεπώς, η Ευρωζώνη γλιτώνει πολλούς πόντους στο σκέλος του πληθωρισμού και παίρνει μπόνους έστω και κάτι... δέκατα στο σκέλος της ανάπτυξης. Η μεγάλη μείωση των τιμών του φυσικού αερίου και τοι άνοιγμα της Κίνας στον... κανονικό κόσμο, αποτελούν τα μυστικά για να μπορέσει η Ευρωζώνη να σταθεί όρθια και τελικώς να πληρώσει μικρότερο τίμημα σε σχέση με τις συνέπειες που προκαλεί η ρωσο-ουκρανική πολεμική σύρραξη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Goldman Sachs βλέπει να αλλάζουν τα... κόζια στην Ευρωζώνη, καθώς από το ανακάτεμα της τράπουλας των προβλέψεων, δημιουργούνται θέματα για τις μεγαλύτερες οικονομίες της. Για παράδειγμα, η GS βλέπει δυσκολίες στην αναπτυξιακή διαδικασία της Γερμανίας αλλά και της Ιταλίας, ενώ στη Γαλλία υπάρχει το μεγάλο στοίχημα του Μακρόν για τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης και γενικά στις προοπτικές του ασφαλιστικού συστήματος.

Από κει και πέρα, ο αμερικανικός οίκος βάζει στο μόνιτορ τις πολιτικές εξελίξεις σε Ισπανία και Ελλάδα, λόγω των εκλογικών αναμετρήσεων. Εμμέσως, στέλνει το μήνυμα, ότι η υπάρχουσα πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες, θα ήταν καλό να έχει και συνέχεια. Δηλαδή Σάντσεθ στην Ισπανία και Μητσοτάκης στην Ελλάδα, με "όπλα" τους αυξημένους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον, θεωρεί ότι τα αποτελέσματα των γαλλικών και ιταλικών εκλογών έδιωξαν τα υψηλά ρίσκα στην Ευρωζώνη. Εμείς απλά θα κρατήσουμε το γεγονός ότι η Goldman Sachs, δεν πέφτει σχεδόν ποτέ έξω στις προβλέψεις της, ενώ ήδη ενισχύονται οι θετικές προσδοκίες για συγκράτηση του πληθωρισμού και εκτόνωση της ανοδικής κίνησης του βασικού επιτοκίου του ευρώ στο 3,25%, τον προσεχή Μάιο.

Το νέο deal της Μytilineos στην Ιταλία

Μία ακόμη σημαντική συμφωνία εκτός συνόρων έκλεισε ο κραταιός όμιλος Mytilineos, καθώς υπέγραψε σύμβαση πώλησης ρεύματος που παράγεται από τέσσερα φωτοβολταϊκά πάρκα της Statkraft στην Ιταλία. Η δυναμικότητα τους ανέρχεται σε 63 μεγαβάτ, ενώ όλα τα έργα έχουν αναπτυχθεί και βρίσκονται σε φάση κατασκευής από την Mytilineos. Η έναρξη εμπορικής εκμετάλλευσης για κάθε ένα από τα έργα, αναμένεται σταδιακά κατά τη διάρκεια ολόκληρου του 2023 και εντός του α΄ τριμήνου του 2024.

Όμως, τι σηματοδοτεί και ποιο μήνυμα εκπέμπει αυτή η συμφωνία; Η Statkraft είναι ένας από τους κορυφαίους αγοραστές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη και ενισχύει τον στρατηγικό στόχο της Mytilineos να συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση στη γειτονική χώρα. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν, η "πράσινη" ενέργεια θα παράγει περισσότερες από 105,8 γιγαβατώρες, περιορίζοντας περισσότερους από 56.000 τόνους εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, (95.000 λιγότερα αυτοκίνητα στους δρόμους) υποστηρίζοντας τις δεσμεύσεις της Ιταλίας για καθαρή ενέργεια και συμβάλλοντας επίσης στην ενεργειακή ανεξαρτησία και ασφάλεια της χώρας. Η Statkraft θα χρησιμοποιήσει την  ενέργεια αυτή για να προσφέρει σε βιομηχανικές και εμπορικές εταιρείες εξατομικευμένες "πράσινες" λύσεις. Τέτοια deals ενισχύουν ακόμη περισσότερο το όνομα και τη φήμη της Mytilineos, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Statkraft είναι νορβηγική κρατική εταιρεία που προσφέρει λύσεις παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ανανεώσιμων πηγών. Επιπλέον, αναπτύσσει, λειτουργεί και εμπορεύεται υδροηλεκτρικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά πάρκα και αιολικά πάρκα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες

Η Mytilineos έχει ήδη καθιερωθεί στην Ιταλία, καθώς θεωρείται στρατηγικής σημασίας για την εταιρεία, τόσο για τα έργα παραγωγής ηλιακής ενέργειας, όσο και για έργα αποθήκευσης. Σήμερα κατασκευάζει 156 μεγαβάτ στην Ιταλία, εκ των οποίων τα 127 μεγαβάτ αφορούν σε έργα ηλιακής ενέργειας και τα 31 μεγαβάτ αντιστοιχούν σε έργα αποθήκευσης. Η Mytilineos θεωρείται στρατηγικής σημασίας εταιρείας, τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ιταλία, καθώς συμβάλλει στην απολιγνιτοποίηση των δύο χωρών με τρέχουσες και μελλοντικές επενδύσεις, ιδίως τώρα που οι τιμές της ενέργειας βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Φόρτωση άρθρων...