Κυριακή
05 Μαΐου 2024

«Πάρτι» σε ακίνητα και Χρηματιστήριο

Η αύξηση των εισοδημάτων για μισθωτούς και συνταξιούχους και οι περισσότερες δουλειές είναι στοιχεία που ευνοούν τη Νέα Δημοκρατία, ασχέτως αν η ακρίβεια "τρώει" πολιτικά ένα μεγάλο μέρος του οφέλους.

Όμως, από την άλλη πλευρά, το εκλογικό σώμα δεν αγνόησε στις 21 Μαΐου και δεν πρόκειται να αγνοήσει την προσεχή Κυριακή, την ισχυρή δυναμική ανόδου που έχουν τα περιουσιακά του στοιχεία. Δεν υπάρχει ακίνητο, το οποίο κατά τα τελευταία 4 χρόνια να μην έχει αυξήσει την αξία του, ενώ όσοι πούλησαν το έχουν βιώσει και με πραγματικούς όρους. Τα χθεσινά στοιχεία της Τραπέζης Ελλάδος σχετικά με τις τιμές των διαμερισμάτων είναι όντως εντυπωσιακά και δεν γίνεται να τα αγνοήσει το εκλογικό σώμα. Το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η άνοδος των τιμών είναι μεγαλύτερο από το σύνολο του 2022! Μάλιστα, στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, η αύξηση των τιμών των ακινήτων σε γενικό επίπεδο διαμορφώθηκε το α΄ τρίμηνο στο 16,5% και 16,1% αντίστοιχα. Οι τιμές των διαμερισμάτων στην Αθήνα βρίσκονται μόλις 8% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2007 και είναι θέμα μερικών μηνών για να καταγραφεί νέα ιστορικά υψηλή τιμή ως προς το γενικό μέσο όρο! Διψήφια ήταν τα ποσοστά ανόδου που σημειώθηκαν και στις άλλες πόλεις της επικράτειας, ενώ αναλογικά το... κάτι τις παραπάνω έχουν πάρει και τα σπίτια που βρίσκονται στο τελευταίο... ρέμα και στην πιο απότομη... ραχούλα!

Το "Κόμμα των Ιδιοκτητών Ακινήτων" βλέπει πόσο αυξήθηκε η αξία της περιουσία του, αν και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει γκρίνια για τα γραφειοκρατικά εμπόδια που σχετίζονται με την κτηματογράφηση, την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, τα δικαιολογητικά για τις μεταβιβάσεις κ.ά. Ο ΕΝΦΙΑ είναι μειωμένος και αυτό είναι κάτι πραγματικό, αλλάζοντας την ψυχολογία όλων. Μην ξεχνάμε ότι ο ΕΝΦΙΑ ήταν η... χαριστική βολή της πτώσης της κυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ το 2015. Έστω και αν ο φόρος αυξήθηκε για όσους έχουν ακίνητα όπου οι αντικειμενικές αξίες ήταν της... ντροπής, η γενική αίσθηση είναι ότι καταγράφεται ένα σημαντικό όφελος, το οποίο φτάνει το 35%.

Από την άλλη πλευρά, η εκτίναξη των ενοικίων αφορά σημαντικό μέρος του εκλογικού σώματος και αποτελεί ένα πρόβλημα, αλλά αν υπάρχουν δουλειές και εισοδήματα, ας πάει και το... παλιάμπελο! Το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν όσοι είναι άνεργοι ή έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και ζουν στο ενοίκιο. Ωστόσο και οι δύο αυτές τάσεις έχουν... τιμολογηθεί στις εκλογές της 21ης Μαΐου. Και μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα όπου κυριαρχεί η ιδιοκτησία. Γιατί ακόμη και αυτός που ζει στο ενοίκιο ή ενοικιάζει ένα ακίνητο για επαγγελματική χρήση, έχει στην ιδιοκτησία του κάποιο ή κάποια άλλα ακίνητα που έχουν πάρει αξία.

Η ανοδική πορεία των τιμών των ακινήτων, παρά την έκρηξη των επιτοκίων, αναμένεται να συνεχιστεί, καθώς το πρόγραμμα των προηγούμενων 4 ετών, αλλά και αυτά που σχεδιάζει η Νέα Δημοκρατία, εφόσον εκλεγεί αυτοδύναμη για την επόμενη τετραετία, είναι υπέρ των επενδύσεων, της οικονομίας και των... ιδιοκτητών. Η φορολογία και η αύξηση των εισοδημάτων μετά από πολλά χρόνια είναι δύο δυνατά "χαρτιά" για τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τα οποία δεν μπορούν να αγνοήσουν όσοι ψήφισαν υπέρ της στις 21 Μαίου και τώρα θα επέλεγαν την... παραλία. Καλή η παραλία, αλλά αφού επιβεβαιωθεί η θετική ψήφος στην κάλπη!

Οι επενδυτές "παρτάρουν" στο Χρηματιστήριο και βλέπουν συνέχεια στο ράλι

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, οι τραπεζικές μετοχές, οι τίτλοι των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, αλλά και οι μικρομεσαίοι του ταμπλό, τιμολογούν ευθέως μια ισχυρή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας την προσεχή Κυριακή.

Η εγχώρια κεφαλαιαγορά δεν έκανε... λάθος κατά το χρονικό διάστημα πριν τις εκλογές του Μαΐου, ενώ αμέσως μετά το αποτέλεσμα οι επενδυτές πήραν και πάλι... φόρα, περιμένοντας τα καλύτερα! Και όταν μιλάμε για άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, δεν μιλάμε για μια διαδικασία που εξελίσσεται στα... τυφλά, καθώς υπάρχει πληροφόρηση από το μέτωπο των δημοσκοπήσεων και μάλιστα, οι ξένοι χρηματοοικονομικοί όμιλοι είναι και πιο... μπασμένοι σε τέτοια... κόλπα! Έτσι, εκτιμάται ότι το Χ.Α. θα συνεχίσει να καλπάζει σαν... ασυγκράτητος "ταύρος", έστω και αν πρόσκαιρα υπάρξει κάποια διόρθωση, η οποία είναι και επιβεβλημένη, αλλά και τεχνικά απαραίτητη, στη βάση του γνωστού ρητού "αγόρασε στη φήμη και πούλα στο γεγονός". Η άνοδος χωρίς ανάσα δεν είναι πάντα καλή, γιατί πρέπει να υπάρχουν και οι ευκαιρίες για νέες τοποθετήσεις και "κλείδωμα" κερδών.

Το ξεκαθάρισμα του τοπίου με την αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα ανοίξει τον δρόμο για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, μετά τις διακοπές του Αυγούστου, ενώ οι ισχυρές επιδόσεις της οικονομίας αποτελούν "καύσιμο" για τη διαμόρφωση της επενδυτικής στρατηγικής προσεχώς. Μέσα σε όλα αυτά, δεν γίνεται να μην ξεχωρίσουμε τη θετική εικόνα στην αγορά των ομολόγων, όπου οι Ελληνικοί τίτλοι παραπέμπουν σε χώρα του... G7! Είναι ενδεικτικό ότι το Ελληνικό δεκαετές βρίσκεται στο 3,80% και είναι πολύ κοντά με το Αμερικανικό, ενώ το Ιταλικό διαπραγματεύεται στο 4,10% και το Βρετανικό στο 5% για πρώτη φορά μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008!

Τα παραπάνω είναι αρκετά για να αναδείξουν το success story που παίζεται αυτή τη στιγμή στη χώρα μας από τους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους. Ας σκεφτούμε δε, ότι παρά το ράλι ανόδου σε όλα τα περιουσιακά στοιχεία της χώρας, δημόσια και ιδιωτικά, ακόμη θεωρούμαστε πολύ φθηνοί! Φανταστείτε τι έχει να γίνει στο άμεσο και απώτερο μέλλον, καθώς η χώρα έχει αφήσει πίσω τα "πέτρινα" χρόνια των μνημονίων, αλλά και τη ζημιά και την τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Επιπλέον, με εφαλτήριο την τετραετία 2019-2023 και παρά τις έκτακτες διεθνείς συνθήκες (πανδημία, εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, ενεργειακή κρίση, πληθωρισμός κλπ.), η νέα τετραετία Μητσοτάκη, μπορεί να γράψει την Ελλάδα με χρυσά γράμματα στη... λίστα των πολύ μεγάλων πρωταγωνιστών!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Δικαιοσύνη, ο μεγάλος ασθενής

Μεταξύ των προϋποθέσεων για να αποτολμήσει ένας επενδυτής να σχεδιάσει και να πραγματοποιήσει μια επένδυση, που θα αρχίσει να αποδίδει μετά από ένα Χ χρονικό διάστημα υπάρχουν και ...

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...