Παρασκευή
08 Δεκεμβρίου 2023

Πιο ισχυρή βγήκε η Ελλάδα μετά το ταξίδι του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Ο απολογισμός του πρόσφατου ταξιδιού του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον είναι κάτι παραπάνω από θετικός. Η συνολική παρουσία του Πρωθυπουργού κατέδειξε πως η Ελλάδα πέτυχε να χτίσει το προφίλ μιας χώρας με υψηλή ανθεκτικότητα και κύρος που πρωταγωνιστεί στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της ανατολικής Μεσογείου. 

Στη γεωπολιτική σκακιέρα διεκδίκησε με πείσμα μια νέα θέση και το πέτυχε με σχέδιο, διορατικότητα και επιμονή. Επέστρεψε δυναμικά στο διεθνές status quo, αναβαθμίζοντας τη θέση της στο ευρωπαϊκό στερέωμα και ενισχύοντας τις σχέσεις εμπιστοσύνης με τον αμερικανικό παράγοντα, ανοίγοντας ουσιαστικά μια νέα σελίδα. 

Η πολυσχιδής εξωτερική πολιτική, η στήριξη του αφηγήματος του δυτικού κόσμου, αλλά και η δυναμική παρουσία της χώρας στις τρέχουσες εξελίξεις δημιουργούν ισχυρές βάσεις ασφάλειας και σταθερότητας για το μέλλον. 

Το μήνυμα που εξέπεμψε ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο για την Τουρκία υπήρξε σαφές, ότι δηλαδή δεν θα επιτρέψει την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων από κανένα «ταραξία» της γειτονιάς. 

Αξίζει κανείς να σταθεί στο γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός θέλησε και πέτυχε να τοποθετηθεί ως εκπρόσωπος του Ελληνισμού και όχι του ελλαδικού χώρου, θέτοντας με ξεκάθαρο τρόπο την αναγκαιότητα επίλυσης του Κυπριακού, απορρίπτοντας διαρρήδην σχέδια που προβλέπουν δύο ξεχωριστά κράτη στο νησί. 

Την ίδια ώρα εξέπεμψε σαφή μηνύματα στην ομογένεια που διαδραματίζει το δικό της ξεχωριστό ρόλο στα πολιτικά πράγματα της Αμερικής,ενώ οι Έλληνες του εξωτερικού ετοιμάζονται για πρώτη φορά να συμμετάσχουν στις ελληνικές εθνικές εκλογές.

Τα παρατεταμένα χειροκροτήματα των Αμερικανών υψηλόβαθμων και μελών του Κογκρέσου, οι εγκωμιαστικές αναφορές στο πρόσωπο του Πρωθυπουργού και από τον Αμερικανό Πρόεδρο και το γενικότερο κλίμα στη διάρκεια του προηγούμενου σαρανταοκταώρου αποδεικνύουν  πως οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον τη χώρα μας ως έναν στενό σύμμαχο και αξιόπιστο συνομιλητή  που μοιράζεται τις ίδιες αρχές και αξίες και μπορεί να συνδράμει στη σταθερότητα και στην ειρήνη. 

Ο απόηχος της επίσκεψης Μητσοτάκη έφτασε μέχρι την Άγκυρα, όπου η αντίδραση του τουρκικού τύπου οδηγεί στο συμπέρασμα πως κάτι πήγε καλά για την Ελλάδα. Στο εσωτερικό οι μουδιασμένες αντιδράσεις του Σύριζα και η ατεκμηρίωτη κριτική των στελεχών του μάλλον δείχνουν πως ο Πρωθυπουργός πέτυχε το στόχο του. 

Η Ελλάδα προχωρά πλέον με περισσότερη αυτοπεποίθηση και στοχευμένες κινήσεις, με στήριξη της άμυνας της και αξιοποίηση των συγκριτικών της πλεονεκτημάτων στη νέα εποχή, δημιουργώντας ένα ισχυρό δείκτη προστασίας για τους πολίτες της, την ώρα που οι διεθνείς αναταράξεις από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνεχίζονται και η παγκόσμια κοινότητα είναι αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.     

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ένα μύθο θα σας πω…

Ο μύθος αυτός είναι παλαιός. Πριν από 40 ακριβώς χρόνια, στο βιβλίο μου ‘’Ελεύθερη Οικονομία: Γιατί’’ (εκδ. ΚΠΕΕ, 1984), στο κεφάλαιο με τίτλο: ‘’Πληθωρισμός και Ανεργία: Μύθοι και...

Γάμος Ομοφυλοφίλων

Ι. Ορισμένοι περιθωριακοί, κυρίως, τύποι επιμένουν, φανατικά στην νομοθέτηση γάμου ομοφυλοφίλων. ΙΙ. Όμως, κυρίως, δεν είναι ζήτημα αν θέλει, αλλά εάν το δύναται η Κυβέρνηση. ...

Η μεγάλη ευκαιρία των «11» και ο Τσίπρας

Ένα δίκιο η κυρία Αυγέρη το έχει όταν δηλώνει πως «οι «11» έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή έχασαν στις εκλογές το κόμμα από τον Στέφανο Κασσελάκη». Αυτό συνέβη, τα υπόλοιπα που σήμερα...

Φόρτωση άρθρων...