Τετάρτη
15 Μαΐου 2024

Πλήρης πολιτική κυριαρχία Μητσοτάκη με απαίτηση για περισσότερο έργο και με μηδενική ανοχή στο λάθος

Η Νέα Δημοκρατία, όπως πρόβλεπαν οι δημοσκοπήσεις «καθάρισε» τις χθεσινές εκλογές, από τις οποίες ωστόσο, προέκυψαν πολλά και σημαντικά μηνύματα, τα οποία πρέπει να αναλυθούν εις βάθος...

Κατ΄ αρχάς το κόμμα μετράει την απώλεια σχεδόν 300.000 ψήφων σε σχέση με τις εκλογές του Μαΐου, καθώς αρκετοί προτίμησαν τις... παραλίες ή δεν μετακινήθηκαν λόγω οικονομικής δυσκολίας, ενώ κάποιοι είπαν να ψηφίσουν... χαλαρά άλλα κόμματα προς τα δεξιά. 

Η Νέα Δημοκρατία εκλέγει ακριβώς τον ίδιο αριθμό βουλευτών με το 2019, ήτοι 158. Ωστόσο, η Βουλή έγινε οκτακομματική και μπήκαν νέοι...μουσαφίρηδες, όπως οι «Σπαρτιάτες», η «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας».  

Όμως, σχεδόν 250.000 ψήφους έχασε και ο ΣΥΡΙΖΑ, άλλες 60.000 το ΠΑΣΟΚ, καμιά 30αριά χιλιάδες το ΚΚΕ και μερικές δεκάδες χιλιάδες ακόμη ο Βελόπουλος και ο Βαρουφάκης, ο οποίος... πλήρωσε τις «Δήμητρες», τις ανοησίες του και το καταστροφικό έργο του το 2015. 
Μοναδικοί κερδισμένοι ήταν οι «Σπαρτιάτες» και η «Νίκη», ενώ ακόμη και η «Πλεύση Ελευθερίας» εισέρχεται αυτή τη φορά στη Βουλή, αλλά με λιγότερες ψήφους.

Πρακτικά το αποτέλεσμα δίνει μια νέα και άνετη θητεία στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά οι εύκολες απώλειες ψήφων για διάφορους λόγους, καθώς και η ενίσχυση κάποιων νέων... μαγαζιών, δείχνουν και τη ρευστότητα που υπάρχει στο πολιτικό σύστημα. Σήμερα, όποιος διανοηθεί και εξαπατήσει το εκλογικό σώμα, δεν τη βγάζει... καθαρή! 

Η περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ και του Τσίπρα, είναι η πλέον χαρακτηριστική, για να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας. Αρκεί να αναφερθεί ότι σε σχέση με το 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ καταγράφει μείωση του αριθμού των ψηφοφόρων του κατά 1.300.000 άτομα!!! Έτσι, η «οροφή» του 36% του 2015 έχει γίνει μάλλον... ενδιάμεσο ποσοστό 18%, πριν μια προδιαγεγραμμένη πορεία σε ποσοστά... ΚΚΕ! 

Όπως δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών κλείνει τον κύκλο της τοξικότητας. Η διαφορά είναι τεράστια, αλλά τα λάθη δεν συγχωρούνται από το εκλογικό σώμα. Όσο εύκολα μπορεί να πετύχει κάποιος μεγάλες διαφορές, άλλο τόσο εύκολο είναι να τις χάσει και να βλέπει την... πλάτη του άλλου!

Η Νέα Δημοκρατία με διαφορά σχεδόν 23 εκατοστιαίων μονάδων θα παίξε άνετη... μπάλα τη νέα τετραετία, αλλά θα είναι καταστροφικό αν αυτή η νέα πραγματικότητα, συνοδευτεί από διαχείριση με χαρακτηριστικά αλαζονείας. Ο αριθμός των 158 βουλευτών που εκλέγονται με τη Νέα Δημοκρατία, μετά από έναν τέτοιο θρίαμβο έναντι του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (πρωτοφανές γεγονός στα μεταπολιτευτικά χρονικά), αφήνει μια ολίγον... πικρή γεύση. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι αν δεν έμπαιναν στη Βουλή οι «Σπαρτιάτες», η «Νίκη» και η «Πλεύση Ελευθερίας», η Νέα Δημοκρατία θα είχε σχεδόν 170 έδρες. στη νέα Βουλή.

Σκεφτείτε μόνο ότι αν οι Εκλογές του Μαΐου είχαν διεξαχθεί με την ενισχυμένη αναλογική, η Νέα Δημοκρατία θα είχε εκλέξει 171 βουλευτές! Ακόμη και η κατάκτηση 160 εδρών θα είχε άλλο σημειολογικό χαρακτήρα για τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ωστόσο, η άνετη πλειοψηφία των 158 βουλευτών μάλλον θα λειτουργήσει ως στοιχείο συστολής και ταυτόχρονα ως αφετηρία πιο έντονης μεταρρυθμιστικής προσπάθειας. Ο καιρός θα δείξει...

Σκληρή και αποτελεσματική δουλειά χωρίς... παρατράγουδα!

Το χθεσινό αποτέλεσμα των εκλογών αποτελεί ένα ηχηρό μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να αντιμετωπίσει μείζονα ζητήματα που αφορούν τη Διοίκηση και το Κοινωνικό Κράτος.

Το νέο κυβερνητικό σχήμα μετά την απίστευτη εναλλαγή προσώπων (rotation) δεν θα έχει καμία ανοχή σε σχέση με τα ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπίσει. Η ακρίβεια και η Υγεία βρίσκονται σε πρώτο πλάνο, ενώ ζητούμενο αποτελεί η διατήρηση της αναπτυξιακής δυναμικής της οικονομίας, ώστε να ενισχυθεί η απασχόληση και να υποχωρήσει περαιτέρω ο δείκτης της ανεργίας. Μεγάλο στοίχημα του προσεχούς διαστήματος είναι αναμφίβολα η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, στις εξωτερικές σχέσεις της χώρας έχουμε μια νέα κυβέρνηση, η οποία πρέπει να βρει... άκρη με τη "νέα" κυβέρνηση της Τουρκίας και μέσα από τις αλλαγές στα πρόσωπα που θα πρωταγωνιστούν στις συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιπλέον, η προσέλκυση κεφαλαίων στην Ενέργεια, η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού του εκπαιδευτικού συστήματος, οι τακτοποιήσεις σημαντικών εκκρεμοτήτων σε ζητήματα επενδύσεων και ακίνητης περιουσίας, αλλά και η μείωση των φόρων και των εισφορών, αποτελούν μεγάλες προκλήσεις για το νέο σχήμα. Ταυτόχρονα, η βελτίωση των μισθών και των εισοδημάτων είναι συνάρτηση και των περιθωρίων που θα έχει η νέα κυβέρνηση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν μας βρουν νέα... δεινά, όπως συνέβη με την πανδημία και την ενεργειακή κρίσης.

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, μετά την αναβάπτιση της δεν θα έχει περιθώρια για λάθη και επιπλέον οι... συγγνώμες για όσα έγιναν τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, θα είναι λιγότερο... αποδεκτές από τον λαό. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποσχέθηκε σκληρή δουλειά χωρίς αλαζονεία και χωρίς προσωπικές στρατηγικές. Τα πάντα πρέπει να γίνονται γρήγορα και με απόλυτη ακρίβεια. Τα μηνύματα Μητσοτάκη προς τις αγορές ήταν ξεκάθαρα και από την προηγούμενη θητεία, ενώ και οι αγορές έχουν στείλει τα δικά τους ευδιάκριτα και ξεκάθαρα μηνύματα.

Η Ελλάδα έχει μπροστά της μια μεγάλη ευκαιρία για να δημιουργήσει ένα σπουδαίο success story, με παγκόσμιες διαστάσεις. Η επιτυχία αυτή θα έρθει με μεθοδική και αποτελεσματική δουλειά και φυσικά χωρίς παλινωδίες και... παρατράγουδα. Η νέα τετραετία αρχίζει με τους καλύτερους οιωνούς για τη νέα κυβέρνηση και είναι στο χέρι της να μετατρέψει αυτή τη δεύτερη ευκαιρία σε πραγματικό θρίαμβο για τη χώρα. Και φυσικά, εφόσον όλα εξελιχθούν θετικά, τότε η χθεσινή νίκη του Μητσοτάκη, ουσιαστικά θα είναι νίκη όχι του 2023, αλλά του... 2027! 

Ο Μητσοτάκης παίζει πλέον μόνος του στο γήπεδο, χωρίς αντίπαλο. Αυτό το τελευταίο είναι καθοριστικό στοιχείο, το οποίο πρέπει να ληφθεί πολύ σοβαρά υπόψιν, προκειμένου να μην σημειωθούν... μοιραία αυτογκόλ!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Όργιο αντισημιτισμού στη Γαλλία

Σοβαρές καταγγελίες του Πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Αττάλ, που βλέπει η άνοδος του ισλαμο-ναζισμού σε γαλλικά σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, να υπονομεύει τη Γαλλική Δημοκρα...

Μεγαλώνει το χάσμα ΕΕ – ΗΠΑ

Καθώς επίκεινται οι εκλογές για ανάδειξη του νέου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τα πρόσφατα στοιχεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου απεικονίζουν το χάσμα που διαρκώς επεκτείνεται μετα...

Προτεραιότητα στα βασικά: Ανταγωνιστικότητα οικονομίας, απονομή δικαιοσύνης

Κάθε καλός μάνατζερ γνωρίζει την σημασία του να επικεντρώνει τις δραστηριότητές του στην επίτευξη ορισμένων σημαντικών στόχων και να μην ασχολείται με δευτερεύοντα ή ασήμαντα πράγμ...

Φόρτωση άρθρων...