Σαββάτο
27 Ιουλίου 2024

Ποια είναι τα …βαρέα όπλα που χρησιμοποιεί ο Μητσοτάκης ενόψει κάλπης

Η δημοσιοποίηση της επιστολής του Μητσοτάκη προς την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν σχετικά με τα "παιχνίδια" των πολυεθνικών στην Ελλάδα ως προς την τιμολόγηση των προϊόντων, δείχνει ότι η κυβέρνηση στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές, θα καταβάλει προσπάθεια να πείσει το εκλογικό σώμα, ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπίσει καλύτερα το φλέγον θέμα της ακρίβειας.

Του Λουκά Γεωργιάδη

Βρισκόμαστε 21 μέρες πριν τις Ευρωεκλογές και στο μέτωπο των τιμών υπάρχουν ισχυρές αντιστάσεις, οι οποίες θολώνουν το αφήγημα της κυβέρνησης για το ελληνικό success story. Η κίνηση Μητσοτάκη να ανοίξει το θέμα του τρόπου τιμολόγησης των προϊόντων των πολυεθνικών σε ολόκληρη την Ευρώπη, δείχνει αν μη τι άλλο το αυξημένο ενδιαφέρον του για το θέμα, σε θεσμικό πάντα επίπεδο. Είναι μια καλή ευκαιρία να μάθουμε πώς μας τιμολογούν οι πολυεθνικές, γιατί μας τιμολογούν με τον τρόπο που μας τιμολογούν και πώς τιμολογούν άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Παράλληλα, η απήχηση που έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός στην Ευρώπη αποτελεί προάγγελο σημαντικών παρεμβάσεων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο συγκεκριμένο θέμα. Ο Μητσοτάκης δεν άνοιξε το θέμα μόνος του, αλλά προφανώς σε συνεννόηση με τις ευρωπαϊκές αρχές σε κορυφαίο επίπεδο. Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν εκτός από την προσωπική σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης που έχει με τον Έλληνα πρωθυπουργό, έχει αποδείξει στην πράξη ότι ενστερνίζεται τις θέσεις της Ελλάδας. Φυσικά, αυτό αποτελεί απόρροια της θεαματικής βελτίωσης της θέσης μας στο διεθνές στερέωμα.

Η Ελλάδα δεν αποτελεί ένα... απροσάρμοστο παιδί μέσα στην τάξη, αλλά πλέον αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση σε σχέση με τη δημοσιονομική προσαρμογή. Το ελληνικό success story διατηρεί τη λάμψη του στο εξωτερικό, ωστόσο, στο εσωτερικό, το μεγάλο ζητούμενο είναι να ανακοπεί η μείωση της αγοραστικής δύναμης των πολιτών, ιδίως λίγο πριν τις Ευρωεκλογές, οι οποίες δεν κρίνουν την εκλογή Κυβέρνησης, αλλά κρίνουν τον τρόπο με τον οποίο βλέπουν οι πολίτες την κυβέρνηση.

Το μείζον πρόβλημα που υπερτερεί όλων είναι η ακρίβεια και αυτό είναι κάτι που μπορεί να αποτελέσει αστάθμητο παράγοντα στις Ευρωεκλογές, αν μάλιστα συνδυαστεί με την αυξημένη... σιγουριά πολλών Νεοδημοκρατών, οι οποίοι θα προτιμήσουν τις παραλίες, έχοντας ως δεδομένη μια... πανηγυρική επικράτηση της στις Ευρωεκλογές. Απλά να θυμίσουμε ότι το ίδιο συνέβη και στις περυσινές εθνικές εκλογές του Ιουνίου, με αποτέλεσμα, να μπουν στη Βουλή περισσότερα κόμματα σε σχέση με τον Μάιο (η σχετική διαδικασία διεξήχθη με το σύστημα της απλής αναλογικής στον πρώτο γύρο) "κόβοντας" κοινοβουλευτική δύναμη από το κυβερνών κόμμα. Επιπλέον, το ίδιο συνέβη με πιο εμφατικό τρόπο στον β΄ γύρο των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Οκτωβρίου και αποτυπώθηκε στο αποτέλεσμα που είχε η Νέα Δημοκρατία στους δήμους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, αλλά και στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Πιθανή χαλάρωση του μηχανισμού της Νέας Δημοκρατίας σε συνδυασμό με μια... ανυπόφορη ζέστη, θα μπορούσε να οδηγήσει την εκλογική δύναμη του κόμματος κάτω από το 30%. Στη βάση ενός τέτοιου σεναρίου, ακόμη και αν το δεύτερο κόμμα λάβει 16%, τότε θα υπάρχει πρόβλημα για την κυβέρνηση. Δεν τίθεται θέμα προσφυγής στις κάλπες, αλλά προφανώς θα υπάρχει θέμα ψυχολογίας στην κυβερνητική ομάδα, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε καθυστερήσεις και αρρυθμίες στην παραγωγή έργου. Βέβαια, οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027, αλλά σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης δεν πρόκειται να αφήσει περιθώρια αμφισβήτησης της κυριαρχίας του. Φυσικά, κάτι τέτοιο πρέπει να καταγραφεί στην κάλπη...

Τα... βαρέα "όπλα" κινητοποιεί ο Μητσοτάκης ενόψει κάλπης

Οι περιοδείες Μητσοτάκη είχαν και θα έχουν "άρωμα" από το ελληνικό success story, με την προσδοκία ότι το μεταπασχαλινό κλίμα μπορεί να βελτιωθεί περαιτέρω και παρά τον βραχνά της ακρίβειας, να γείρει περισσότερο προς την πλευρά της κυβέρνησης.

Η κινητοποίηση πρωτοκλασάτων υπουργών και στελεχών, η καλύτερη ψυχολογία λόγω καλοκαιριού, οι προσδοκίες για νέο ρεκόρ στην τουριστική κίνηση, αλλά και κάποιες κυβερνητικές εξαγγελίες, όπως για παράδειγμα η εξίσωση των τρίτεκνων με τους πολύτεκνους, εκτιμάται ότι μπορούν να αντισταθμίσουν τις απώλειες όταν γίνεται το... ζύγισμα. Γιατί στα αρνητικά που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση είναι η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, τα Τέμπη και ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών. Το θέμα που έχει προκύψει με τη νέα κυβέρνηση στη Βόρεια Μακεδονία είναι κάτι που δεν έχει μετρηθεί στην παρούσα φάση και δεν γνωρίζουμε πόσοι από αυτούς που δήλωναν ότι θα ψήφιζαν διαφορετικό κόμμα από τη Νέα Δημοκρατία θα μείνουν τελικώς στο... μαντρί!

Σε κάθε περίπτωση, ο Μητσοτάκης εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να βγει μπροστά είτε σε πόλεις και χωριά είτε στο... TikTok. Έχοντας χτίσει μια ισχυρή προσωπικότητα που τυγχάνει μεγάλου σεβασμού στην Ευρώπη και έχοντας ως "παράσημο" την αλλαγή του κλίματος στην οικονομία, περνώντας δια πυρός και σιδήρου, αναμφίβολα έχει τον τρόπο να πείσει την κοινή γνώμη. Άλλωστε, στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία και εν γένει τα ποσοτικά και ποιοτικά χαρακτηριστικά υπερτερεί έναντι των αντιπάλων του, καθώς η σύγκριση είναι σαν τη μέρα με τη νύχτα! Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προφανώς θα υπενθυμίσει στο κοινό κάποιων "ευαίσθητων" περιοχών της χώρας την αντιμετώπιση της πανδημίας, τα μέτρα στήριξης λόγω της ενεργειακής κρίσης και της έκρηξης του πληθωρισμού, αλλά και τη γενναία και αποφασιστική στάση στις εξωτερικές απειλές, όπως συνέβη το 2020 στον Έβρο και πέρυσι στο Αιγαίο με την Τουρκία.

Αν δεν υπήρχε το θέμα της ακρίβειας, αλλά και η έκρηξη των ενοικίων που πλήττει τους αδύναμους, τότε η κυβέρνηση θα είχε μια καλύτερη αφετηρία και θα παρουσίαζε ένα σαφώς πιο λαμπερό story προς το εκλογικό σώμα. Το Χρηματιστήριο Αθηνών κινείται στις 1.500 μονάδες, δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών και οι τιμές των ακινήτων βρίσκονται στα ύψη, με ό,τι συνεπάγεται κάτι τέτοιο για τους ιδιοκτήτες που βλέπουν την αξία των περιουσιακών τους στοιχείων να αυξάνεται. Έστω και αν το Χρηματιστήριο είναι μόνο για λίγους, η αξία των ακινήτων αφορά σχεδόν τους πάντες.

Ο Μητσοτάκης θα πάρει πάνω του τις προσεχείς ημέρες ολόκληρη την προεκλογική εκστρατεία, έχοντας ως στόχο να υπενθυμίσει στους πολίτες τα αποτελέσματα της υπεύθυνης και αξιόπιστης πολιτικής, έστω και αν το θέμα της ακρίβειας λειτουργεί ως παραμορφωτικός φακός στη συνολική εικόνα των επιτυχιών της κυβέρνησης τα τελευταία χρόνια. Η καθημερινότητα των πολιτών βρίσκεται σε πρώτο πλάνο, αλλά ταυτόχρονα είναι δεδομένο ότι ακόμη και αυτοί που δεν ψηφίζουν Νέα Δημοκρατία, θεωρούν ότι δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης. Σε κάθε περίπτωση, την πρωτοβουλία των κινήσεων την έχει ο πρωθυπουργός. Το τι θα προκύψει την επόμενη μέρα θα το δείξει η κάλπη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι αγορές αποτίμησαν θετικά την απόσυρση του Τζο Μπάιντεν από την προεδρική κούρσα

Ο Τζο Μπάιντεν αποσύρθηκε τελικά από τις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου και σε συνέχεια της ανεπιτυχούς απόπειρας δολοφονίας κατά του Τραμπ που είχε προηγηθεί, μεταβλήθηκε πάλι το πολι...

Φόρτωση άρθρων...