Τρίτη
30 Απριλίου 2024

Ποια είναι τα «χαρτιά» του Μητσοτάκη και τι περιμένει έως τις Ευρωεκλογές

Σε εκλογική εγρήγορση βρίσκεται από την Παρασκευή η κυβέρνηση, ενώ σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης γίνεται 56 ετών και φιλοδοξεί να είναι πρωθυπουργός, βάζοντας μπροστά το ψηφίο 6!

Οι δημοσκοπήσεις δίνουν με την αναγωγή ποσοστά ακόμη και έως 36% στις Ευρωεκλογές, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο... απλά. Η κυβέρνηση σήκωσε μεγάλο "φορτίο" τον Φεβρουάριο με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και τις αγροτικές κινητοποιήσεις, ενώ οι δημοσκόποι θέλουν να ψάξουν πιο αναλυτικά τη συμπεριφορά του εκλογικού σώματος, με αφορμή και τη συμπλήρωση ενός έτους από τη θλιβερή επέτειο της τραγωδίας των Τεμπών. Δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα είναι το κλίμα την ημέρα της κάλπης, αλλά υπάρχει γενικά μια αίσθηση ότι η ψήφος θα είναι χαλαρή και σε κάποιο βαθμό... τιμωρητική

Έτσι όπως έχουν διαμορφωθεί σήμερα τα δεδομένα, ο Μητσοταίκης θα παλέψει και θα αγωνιστεί σκληρά για να γράψει η Νέα Δημοκρατία, το ψηφίο Ίσως φαίνεται φιλόδοξος ο στόχος, καθώς υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα ψηφοφόρων της Νέας Δημοκρατίας που είναι δυσαρεστημένο. Για παράδειγμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα, δεν είναι τόσο... ζεστοί όπως ήταν στις περυσινές εθνικές εκλογές. Επιπλέον, η κυβέρνηση έχει πάρει μια πρώτη γεύση της δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος και από τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές, ειδικά στον β΄ γύρο. είναι προφανές ότι το "παιχνίδι" θα το πάρει πάνω του ο Μητσοτάκης και σίγουρα δεν θα έχει να πει μόνο... λόγια σε σχέση με την κρισιμότητα της ευρω-ψήφου για τη χώρα μας αλλά και την Ευρώπη, αλλά θα προχωρήσει και σε πράξεις...

Οι κινήσεις Μητσοτάκη στην πολιτική σκακιέρα

Η Κυβέρνηση, ήδη από την περασμένη Παρασκευή, έβαλε τις βάσεις για να δημιουργήσει μια διαφορετική ατζέντα, αναδεικνύοντας την οικονομία και ποντάροντας σε απτά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της ακρίβεια, γιατί αυτή βασανίζει τους καταναλωτές.

Η ακρίβεια είναι το υπ΄ αριθμό ένα ζήτημα, το οποίο θα καθορίσει εν πολλοίς και τη συμπεριφορά των πολιτών στην ευρω-κάλπη. Ήδη από την περασμένη Παρασκευή φαίνονται κάποιες μικρές έως και σημαντικές διαφορές στις τιμές, σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα του Φεβρουαρίου, ενώ, έως τον Μάιο, όλοι θα δούμε (και κυρίως θα... χωνέψουμε) τις νέες χαμηλότερες τιμές τουλάχιστον σε 3.000 προϊόντα, με την προοπτική να φτάσουν ακόμη και τους 4.000 κωδικούς! Οι 6 στους 10 πολίτες θεωρούν ως πρόβλημα την ακρίβεια και κατά σειρά ιεράρχησης ακολουθούν η Υγεία και η εγκληματικότητα.

Ειδικά στο μέτωπο της εγκληματικότητας, την τελευταία περίοδο παρατηρείται μια "επιδημία" επιτυχιών από την Ελληνική Αστυνομία, με καίρια χτυπήματα στο σκληρό έγκλημα και την τρομοκρατία. Ταυτόχρονα, έρχεται η εφαρμογή των δρακόντειων νόμων του νέου ποινικού κώδικα, όπου οι πολίτες θα δουν σημαντικές διαφορές λίαν προσεχώς. Για παράδειγμα, οι λεγόμενοι "γκαζοφονιάδες", όταν θα έρθει η ώρα να στερηθούν το αυτοκίνητο τους και να περάσουν ένα χρονικό διάστημα σε κάποια φυλακή, τότε ο κόσμος θα δει διαφορετικά την προσπάθεια της κυβέρνησης. Θέλει να δει κάτι να γίνεται, απέναντι στην αλητεία που κυκλοφορεί έξω και δυστυχώς "κλείνει" ή πρόκειται να... κλείσει σπίτια.

Το ίδιο θα ισχύει και για πολλές άλλες περιπτώσεις, όπως των πλημμελημάτων όπου στο εξής, ανάλογα με το παράπτωμα, θα υπάρχει... κλάμα! Η κοινωνία ζητάει τιμωρία σε όλα τα επίπεδα και αυτό θα φανεί από την εφαρμογή του νέου νόμου. Μερικοί, αν δεν μπουν μερικές εβδομάδες σε ένα κλουβί ή δεν παράσχουν κοινωνική εργασία, θα κλιμακώνουν τη ζημιά εις βάρος της κοινωνίας και το σύστημα θα δείχνει ξεχαρβαλωμένο. 

Αρκεί να σημειωθεί ότι μόνο το περασμένο Σάββατο ξημερώματα, έγιναν 400 συλλήψεις για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας σε ολόκληρη την επικράτεια! Όλοι καταλαβαίνουμε ότι το μεθύσι από αλκοόλ, οι κόντρες στους δρόμους και η υπερβολική ταχύτητα, δεν είναι απλά πλημμελήματα, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζονται πολύ αυστηρά...

Από την άλλη πλευρά, η ισχυρή δυναμική στον κλάδο του τουρισμού αλλά και η νέα αύξηση των μισθών, σε συνδυασμό με την ανακοίνωση χιλιάδων προσλήψεων, μορφοποιούν το... ψηφιδωτό των δράσεων της κυβέρνησης στο μέτωπο της οικονομίας. Παράλληλα, αν δεν προκύψει κάτι εξαιρετικά αρνητικό από το εξωτερικό (φοβούνται πολλοί τη... στραβή λίγο πριν τις Ευρωεκλογές), θα υπάρξει περαιτέρω ενίσχυση του οικονομικού κλίματος με μεγάλες συμφωνίες, καθώς στο παρασκήνιο μιλάνε πολλοί με πολλούς, όχι για να πούνε την ιστορία της ζωής τους, αλλά για να κάνουν... μπίζνες!

Το επιχειρηματικό περιβάλλον με την ισχυρή κερδοφορία των επιχειρήσεων, φαίνεται να συμβάλλει σε εξαιρετικό βαθμό στην καλλιέργεια θετικότατων προσδοκιών και μάλιστα σε μια χρονιά, όπου θα παραδοθούν κάποια μεγάλα και μεσαία έργα, ενώ θα ωριμάσουν και θα ξεκινήσουν πολλά άλλα. Ο Μητσοτάκης θα φτάσει έως τις εκλογές με καθαρή ατζέντα οικονομίας, ενώ όσο τα δημοσιονομικά μεγέθη θα δείχνουν ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει τους φετινούς στόχους, τόσο περισσότερο θα ανοίγει το... πουγκί των παροχών. 

Η εξαγγελία για την αύξηση του φοιτητικού επιδόματος στα 2.500 ευρώ από τον ίδιο τον πρωθυπουργό την περασμένη εβδομάδα στο συνέδριο της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προϊδεάζει για αρκετά πλούσια ατζέντα παροχών πριν το Πάσχα, καθώς και στην τελική ευθεία προς τις Ευρωεκλογές, χωρίς όμως να διακυβεύεται ή να διαπραγματεύεται η δημοσιονομική σταθερότητα. Έχουμε πάθει και έχουμε μάθει. Τουλάχιστον αυτοί που θέλουν να διδαχθούν, γιατί οι περισσότεροι συμπεριφέρονται σαν να είχαν πάθει... άνοια κατά την περίοδο 2010-2019!

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Σύνταγμα 1975

Ι. Κυκλοφόρησε βιβλίο ενδιαφέρον: «Μ Ε Τ Α Π Ο Λ Ι Τ Ε Υ Σ Η» Αναφέρεται (και) στο Σύνταγμα του 1975. ΙΙ. Είναι προσθετέα και τα εξής: ...

Φόρτωση άρθρων...