Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ποιοι παράγοντες θα επηρεάσουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα

Η χώρα πορεύεται πλέον με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς τις κάλπες της 21ης Μαΐου και τα επιτελεία των κομμάτων κορυφώνουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες. Στην Πειραιώς επικρατεί αισιοδοξία για την έκβαση της μάχης, με σύμμαχο τις μετρήσεις αλλά και , όπως οι ίδιοι αναφέρουν, το καλό κλίμα που βρίσκουν μέσα στην κοινωνία.

Στην αντίπερα όχθη στο Σύριζα ανεβάζουν στα ύψη τους τόνους της αντιπαράθεσης με συγκεκριμένα video στην τηλεόραση και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στοχεύοντας στην αποδόμηση του προφίλ του Πρωθυπουργού και στις "δύσκολες στιγμές" της Νέας Δημοκρατίας στη διάρκεια της διακυβέρνησης της.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, μπορεί κανείς να σταθεί σε κάποιους συγκεκριμένους παράγοντες που αναμένεται να καθορίσουν σε ένα μεγάλο βαθμό και τον πολιτικό χάρτη το βράδυ της επόμενης Κυριακής.

Το πρώτο στοιχείο είναι η συσπείρωση των γαλάζιων ψηφοφόρων. Όσο ψηλότερα καταγραφεί τόσο περισσότερες πιθανότητες θα έχει το κυβερνών κόμμα για να αγγίξει το επιθυμητό ποσοστό-βάση για την κατάκτηση της αυτοδυναμίας στη δεύτερη Κυριακή. Μπορεί η ανταπόκριση της βάσης να είναι μεγάλη στις δημόσιες εμφανίσεις του κ. Μητσοτάκη, αλλά κανείς δεν μπορεί να θεωρεί δεδομένη την απόλυτη συσπείρωση στο κεντρικό πυρήνα του κόμματος.

Το δεύτερο στοιχείο που θα επηρεάσει το αποτέλεσμα είναι η εκλογική συμπεριφορά των αναποφάσιστων. Τα ποσοστά τους κυμαίνονται ακόμη σε υψηλό επίπεδο, ενώ  έντονο ενδιαφέρον παρουσιάζει το αν η Νέα Δημοκρατία πετύχει τελικά να διεκδικήσει ένα μεγάλο κομμάτι από τη συγκεκριμένη δεξαμενή.

Στην περίπτωση που η πλειοψηφία εκείνων που τηρούν μέχρι σήμερα στάση αναμονής στρέψουν τελικά το τιμόνι τους προς τον Σύριζα, ενδέχεται τότε και τα δύο μεγάλα κόμματα να καταγράψουν ποσοστά πάνω από το 30%, δημιουργώντας μια εικόνα σκληρού δικομματισμού από την πρώτη φορά.

Το άλλο θέμα που πρέπει να απασχολήσει τα επιτελεία των δύο διεκδικητών της εξουσίας είναι η αποχή, αλλά και η στάση των ετεροδημοτών. Με δεδομένη τη διενέργεια των διπλών εκλογών, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό ενδεχόμενο πολλοί να επιλέξουν να μην κάνουν έξοδα στις 21 Μαΐου για να μετακινηθούν, αφού ούτως ή άλλως θα αναγκαστούν να ταξιδέψουν στις αρχές Ιουλίου. Αυτό μάλιστα κερδίζει ακόμα μεγαλύτερες πιθανότητες από τη στιγμή που η ακρίβεια και το περιορισμένο διαθέσιμο εισόδημα δεν αφήνει περιθώρια για πολλές μετακινήσεις.

Τέλος, τα φώτα πέφτουν πάνω στη νεολαία και κυρίως στους εκατοντάδες χιλιάδες  ψηφοφόρους που προσέρχονται για πρώτη φορά στις κάλπες. Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ψήφος τους στην πλειοψηφία θα είναι κατά πάσα πιθανότητα αντικυβερνητική, αλλά αυτό μένει να αποδειχθεί και στην κάλπη.

Μένουν πλέον έξι μέρες για τις κρίσιμες εκλογές και τα επόμενα εικοσιτετράωρα αναμένεται αναμφίβολα να κριθεί και ο χαρακτήρας της επόμενης κυβέρνησης.                           

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...