Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Πολύ... γκαζωμένη η ελληνική οικονομία

Η ελληνική οικονομία θα παραμείνει "λαμπερή" τη διετία 2024-2025, όπως αναφέρει σε έκθεση της η Morgan Stanley και φυσικά, δεν θέλουμε να το... ματιάσουμε το πράγμα, με όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας.

Όπως και να εξελιχθούν τα πράγματα, ο Αμερικανικός κολοσσός επισημαίνει ότι η Ελληνική οικονομία θα υπερ-αποδίδει σε σχέση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και βλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα υποχωρήσει το 2025 στο 148% του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Πάμε για ανάπτυξη 2,3% φέτος, και 2,4% το 2024 και 2025. Τονίζει δε ότι το 2025, τα πραγματικά εισοδήματα θα αυξηθούν λόγω της μείωσης του πληθωρισμού και της αύξησης των μισθών που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, οπότε θα ενισχυθεί η ιδιωτική κατανάλωση. Και δεν είναι μόνο η αύξηση των εισοδημάτων, αλλά και η αύξηση των επενδύσεων που αναμένεται τη διετία 2024-2025, χάρη στις άμεσες ξένες επενδύσεις και την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπονται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης.

Το "κερασάκι στην τούρτα" δεν είναι άλλο από τη βεβαιότητα της Morgan Stanley ότι η Ελλάδα θα πάρει την επενδυτική βαθμίδα από τη Fitch σε 18 μέρες (1η Δεκεμβρίου), αλλά και από τη Moody's, μέσα στο α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους. Όπως υπογραμμίζει, η επενδυτική βαθμίδα αναμένεται να ωφελήσει την Ελληνική οικονομία γενικότερα, καθώς θα μειώσει το κόστος δανεισμού και θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις. Με τέτοιες θετικές εκθέσεις το μόνο που σκεφτόμαστε είναι να κάνουμε τον σταυρό μας για να μην μας προκύψουν άλλες περιπέτειες και στο τέλος, μας μείνουν οι... αναμνήσεις από την ανάγνωση τέτοιων εκθέσεων. Οι προοπτικές για την Ελλάδα είναι πολύ θετικές, ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον καθορίζει την πορεία μας.

Στην τελική ευθεία η πλήρης έξοδος του ΤΧΣ από τις τράπεζες με στόχο την πλήρη αποκρατικοποίηση τους

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε χθες τη διάθεση του 20% των μετοχών της Εθνικής, με εύρος 5,00-5,44 ευρώ, ενώ στη συνέχεια ο κύκλος της απο-επένδυσης θα κλείσει με την Πειραιώς.

Η περίοδος της προσφοράς των μετοχών της Εθνικής αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται την Πέμπτη, οπότε πάει και αυτή η εκκρεμότητα. Εν τω μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε ότι η Unicredit θα εξαγοράσει το 9% του μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank που κατείχε το ΤΧΣ στην τιμή των 1,39 ευρώ ανά μετοχή, μετά τη νέα βελτιωμένη πρόταση του Ιταλικού κολοσσού. Το ύψος της συναλλαγής ανέρχεται τελικώς στα 293,5 εκατ. ευρώ. Τελειώνει η Εθνική, έρχεται η Πειραιώς στη συνέχεια και κλείνουμε τις εκκρεμότητες με το... παρελθόν.

Οι εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο έδωσαν ώθηση χθες στον Γενικό Δείκτη, ο οποίος κράτησε τις 1.200 μονάδες με μικρή άνοδο 0,21% και κλείσιμο στις 1.205 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος πάει... σφαίρα, αλλά την ίδια στιγμή, πολλοί απορούν γιατί το ΤΧΣ βιάστηκε ή βιάζεται να φύγει από τις συστημικές τράπεζες. Η χασούρα είναι πολύ μεγάλη, καθώς το αρχικό μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου ήταν 42,5 δισ. ευρώ και σήμερα εμφανίζει συσσωρευμένες ζημίες 38 δισ. ευρώ από τις ανακεφαλαιοποιήσεις! Αναμφίβολα, ο Τσίπρας με τον Βαρουφάκη τα έκαναν... θάλασσα το 2015, αλλά σήμερα οι συνθήκες είναι πολύ βελτιωμένες.

Πολλοί απορούν γιατί το ΤΧΣ πουλάει τώρα. Προφανώς, γιατί έτσι πρέπει να γίνει και το εγχώριο τραπεζικό σύστημα, πρέπει να επανέλθει στους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, χωρίς να έχει καμία σχέση με το Κράτος. Γιατί με τέτοια ζημιά, θα πρέπει να περιμένει πάρα πολλά χρόνια, για να φύγει με τις μισές ζημιές και πολλές δεκαετίες για να... ρεφάρει! Οπότε το γοργόν και χάριν έχει. Αφήστε δε, που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τι θα συμβεί αύριο το πρωί. Κάλλιο πέντε και στο χέρι με χασούρα, παρά δέκα και καρτέρι με μεγαλύτερη χασούρα...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

«Αλέξη, καληνύχτα και καλή τύχη»

Ο Τσίπρας στην «αυλή των θαυμάτων» του Κασσελάκη: Σοκ στη Δημοκρατική Παράταξη με την εμφάνισή του στην παρουσίαση του ευρωψηφοδελτίου.

Φόρτωση άρθρων...