Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Πολύτιμο στήριγμα οι ΑΠΕ για την Ελλάδα

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, σχετικά με την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2022, όταν σημειώθηκε το ιστορικής σημασίας γεγονός της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες εκπόνησαν και προώθησαν γενναία προγράμματα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, με παράλληλη ανάπτυξη της παραγωγής από την εκμετάλλευση και χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ουσιαστικά, η εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία "ξύπνησε" τους Ευρωπαίους και ειδικότερα τους Γερμανούς, από τον... λήθαργο τόσων δεκαετιών. Βέβαια, το φτηνό ρωσικό αέριο ήταν μια... πρόκληση, ιδίως για τους Γερμανούς, οι οποίοι το χρησιμοποίησαν για να δημιουργήσουν μια άκρως ανταγωνιστική και εξαγωγική οικονομία, η οποία όμως, "ξεγυμνώθηκε" μετά τα όσα συνέβησαν πριν ακριβώς από δύο χρόνια, την αποφράδα 24η Φεβρουαρίου του 2022.

Τη συγκεκριμένη χρονιά, η κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στην Ε.Ε., προήλθε κατά 41% από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ το 2021 ήταν στο 37,8%, καθώς το φθηνό ρωσικό αέριο παρέμενε η κύρια ενεργειακή πηγή για την ηλεκτρική ενέργεια. Το 2023, εκτιμάται ότι το ποσοστό αυτό ξεπέρασε το 45% και κάθε χρόνο θα πηγαίνουμε όλο και ψηλότερα, όλο και καλύτερα.

Η Ελλάδα ήταν πίσω στις ΑΠΕ σε σχέση με τις περισσότερες χώρες της Ευρωζώνης, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τα πάνω της. Το 2022 το 43% της ενέργειας που καταναλώθηκε προήλθε από τις ΑΠΕ. Άρα, η Ελλάδα κινήθηκε πάνω από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ διακηρυγμένος στόχος είναι να φτάσουμε το 80% στο τέλος της δεκαετίας. Η "βιομηχανία" χορήγησης αδειών για νέα φωτοβολταϊκά και αιολικά πάρκα, δείχνει ότι η Ελλάδα θα επιτύχει νωρίτερα τον στόχο για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω χρήσης ΑΠΕ σε ποσοστό 80% έως το 2030, που αποτελεί και τον επίσημα διακηρυγμένο κυβερνητικό στόχο.     

Από την άλλη πλευρά, έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε και πώς έχει η κατάσταση στην υπόλοιπη Ευρώπη, όπου προκύπτουν εντυπωσιακά στοιχεία. Για παράδειγμα, η Σουηδία το 2022 κατανάλωσε ηλεκτρική ενέργεια, η οποία σε ποσοστό 83% προέκυψε από υδροηλεκτρικά έργα και αιολικά πάρκα. Ακολούθησε η Δανία με 77,2% με ευρεία χρήση αιολικών πάρκων και στη συνέχεια η Αυστρία με 74,7% κυρίως με χρήση των υδροηλεκτρικών έργων.  Στην Πορτογαλία το 61% της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας στηρίχθηκε στις ΑΠΕ, στην Κροατία το 55,5%, στη Λετονία το 53,3% και στην Ισπανία στο 50,9%. Τα χαμηλότερα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές συναντούμε στη Μάλτα με 10,1%, την Ουγγαρία με 15,3% (παρέμεινε... πιστός στον Πούτιν ο Όρμπαν εισάγοντας φυσικό αέριο), ενώ σε Τσεχία και Λουξεμβούργο τα ποσοστά ήταν 15,5% και 15,9% αντίστοιχα.

Η αιολική και υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν τα 2/3 της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ, με ποσοστά 37,5% και 29,9%, αντίστοιχα. Το υπόλοιπο 1/3 της κατανάλωσης προήλθε από ηλιακή ενέργεια σε ποσοστό 18,2%, στερεά βιοκαύσιμα 6,9% και άλλες ανανεώσιμες πηγές 7,5%. Πάντως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η ηλιακή ενέργεια, η οποία αποτελεί την ταχύτερη αναπτυσσόμενη πηγή, η οποία πριν από 15 χρόνια αντιπροσώπευε μόλις το 1% της ενέργειας που καταναλώθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα παραπάνω αποτελούν μια απάντηση σε όλους αυτούς που "ψηφίζουν" Πούτιν, καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, εκτίναξε το φυσικό αέριο ακόμη και στα 330 ευρώ ανά μεγαβατώρα, "απογειώνοντας" στη συνέχεια και τη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος ακόμη και στα 800 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η κινητοποίηση των Ευρωπαίων με την προώθηση των ΑΠΕ, το πλαφόν που μπήκε στο φυσικό αέριο τον Σεπτέμβριο του 2022, αλλά και οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου από ΗΠΑ και αραβικές χώρες έβαλαν ταφόπλακα στα σχέδια του Πούτιν για να αφήσουν στο σκοτάδι και το κρύο την Ευρώπη. Δεν του πέρασε, αλλά σίγουρα η έκρηξη των τιμών της ενέργειας, ως συνέπεια του πολέμου, εκτίναξε τον πληθωρισμό, οδηγώντας στη συνέχεια στην άνοδο των επιτοκίων.

Από την άλλη, γνωρίζουμε με πόσο λυσσαλέο τρόπο πολέμησαν οι διάφοροι "ψεκασμένοι", αντιευρωπαϊστές, αναρχοαριστεροί, αριστεροί, κεντροαριστεροί και γενικώς αβανταδόροι του Πούτιν, την εγκατάσταση ΑΠΕ. Τα στοιχεία είναι συντριπτικά και ξέρουμε πλέον ότι η απεξάρτηση από ρωσικό φυσικό αέριο έχει αυξηθεί θεαματικά, καθώς υπάρχει η μία και μοναδική ενεργειακή λύση των ΑΠΕ για τη μείωση του κόστους παραγωγής και τη συγκράτηση των τιμών των προϊόντων. "Πυροβολούν" τα πόδια τους, αλλά ευτυχώς, σιγά σιγά μπαίνουν στο περιθώριο. Το παιχνίδι χάθηκε γι αυτούς, αλλά εν τέλει αυτοί που το κέρδισαν, το έχουν κερδίσει και για λογαριασμό τους. Γιατί στην Ελλάδα, όλοι ξέρουμε ότι η βλακεία είναι ανίκητη. Ευχόμαστε περαστικά στους εχθρούς της Ευρώπης και της Ελλάδας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...