Παρασκευή
26 Απριλίου 2024

Πως επηρεάζουν την ατζέντα Μητσοτάκη τα αποτελέσματα των μετρήσεων

Στο μικροσκόπιο των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου μπαίνουν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων με την ακρίβεια, τον πόλεμο στην Ουκρανία και την συνέχιση της πανδημίας να προκαλούν ανησυχία και αβεβαιότητα στην κοινή γνώμη.

Σε μία κρίσιμη συγκυρία με την Κυβέρνηση να θέτει σε πρώτο πλάνο την κατάκτηση της αυτοδυναμίας, ο Πρωθυπουργός αναζητά μία ολιστική απάντηση στην αντιμετώπιση των μεγάλων ανατιμήσεων όχι μόνο στην ενέργεια, αλλά και στις τιμές στα ράφια των super markets που πλήττουν το εισόδημα της μεσαίων στρωμάτων και των ευάλωτων νοικοκυριών.

Εκτός των μέτρων που ήδη έχουν ήδη ανακοινωθεί, το Μέγαρο Μαξίμου κρατά ένα δημοσιονομικό μαξιλάρι για πιθανές μελλοντικές παρεμβάσεις, ενώ το βάρος ρίχνεται στην αύξηση των ελέγχων από τα αρμόδια υπουργεία για την πάταξη της αισχροκέρδειας. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί πλέον εγρήγορση και όχι εφησυχασμός, καθώς στις δύο τελευταίες δημοσκοπήσεις η ψαλίδα μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και Σύριζα μειώθηκε, με το κυβερνών κόμμα να υπολείπεται δημοσκοπικά του αριθμητικού στόχου για να κερδηθεί η αυτοδυναμία.

Την ίδια ώρα, οι δυσμενείς εξελίξεις στην Ουκρανία εκτός από τις οικονομικές επιπτώσεις, προκαλεί έντονο αίσθημα ανασφάλειας στους πολίτες για το τι μέλλει γενέσθαι, γεγονός που αναμένεται να επηρεάσει τους δείκτες και σε άλλους τομείς στο άμεσο μέλλον, όπως στον Τουρισμό, ειδικά στην περίπτωση που οι εχθροπραξίες παραταθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Εκτός των άλλων, η Νέα Δημοκρατία θα επιχειρήσει να υπερασπιστεί την κυριαρχία της στο πολιτικό κέντρο, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει μείνει πίσω, αλλά με ένα ΚΙΝΑΛ που εμφανίζεται αποφασισμένο να επανακτήσει την πρωτοκαθεδρία στο δικό του φυσικό πολιτικό χώρο.

Το κέντρο μαζί με τη μεσαία τάξη θα αποτελέσουν τους κύριους στόχους του στρατηγικού σχεδιασμού της Πειραιώς, ενώ υπάρχουν ακόμη περιθώρια για την προσέλκυση νεότερων ακροατηρίων με πολιτικές που σχετίζονται με την αναβάθμιση των σπουδών, την αύξηση των μισθών, την πρόσβαση στην αγορά εργασίας με διαφανή και αξιοκρατικό τρόπο και τη δημιουργία χειροπιαστής ελπίδας.

Με τις εθνικές εκλογές να πηγαίνουν πίσω, την τροποποίηση του εκλογικού νόμου να μπαίνει δυνατά στο τραπέζι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται πλέον να λύσει ίσως τις πιο δύσκολες εξισώσεις στην πολιτική του σταδιοδρομία, προκειμένου να ανοίξει το δρόμο για τη σταθερότητα και την απρόσκοπτη συνέχιση του κυβερνητικού έργου για μία ακόμη τετραετία.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη
Φόρτωση άρθρων...