Πέμπτη
09 Μαΐου 2024

Πώς μπορεί να γίνει πυριτιδαποθήκη η Μέση Ανατολή

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: Ισραήλ

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου απειλεί ότι θα αλλάξει τη Μέση Ανατολή, την ίδια στιγμή που οι Ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ισοπεδώνουν ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στα παλαιστινιακά εδάφη και η Χαμάς προειδοποιεί με μαζικούς θανάτους ομήρων για κάθε επίθεση που θα δέχεται.

Χθες, αργά το βράδυ έγινε γνωστό ότι η Χαμάς είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις, ωστόσο, η επιστράτευση 300.000 εφέδρων από το Ισραήλ προϊδεάζει για το... προφανές. Άλλωστε, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ ενημέρωσε τον Αμερικανό Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ότι ετοιμάζει χερσαία επιχείρηση, για να ξεκαθαρίσει άπαξ και δια παντός την κατάσταση στην περιοχή. Το ενδιαφέρον πλέον εστιάζεται στην αντίδραση της Χαμάς, αλλά και άλλων χωρών στην ευρύτερη Μέση Ανατολή. Η παρουσία Αμερικανικού αεροπλανοφόρου στα ανοικτά του Ισραήλ, καθώς και το ισχυρό μπλοκ όλης της Δύσης υπέρ των Ισραηλινών, δείχνει ότι ανά πάσα στιγμή, η περιοχή θυμίζει πυριτιδαποθήκη και αρκεί μία σπίθα, για να συμβούν πρωτόγνωρα πράγματα, εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες. Ίσως όμως οι... διαρροές αυτού του τύπου, αποτελέσουν και μοχλό πίεσης για να μαζευτεί η κατάσταση και να βρεθεί διπλωματική λύση, αφού προηγουμένως τα όπλα θα έχουν διαμορφώσει το πλαίσιο αυτής.

Πάντως, η πρωτοφανής εισβολή της Χαμάς στο Ισραηλινό έδαφος, αλλάζει άρδην τους σχεδιασμούς για τη δημιουργία αγωγού, που θα μεταφέρει το Ισραηλινό φυσικό αέριο στην Ευρώπη, μέσω Τουρκίας. Οι τελευταίες εξελίξεις ενισχύουν την ισχυρή επιλογή του υποθαλάσσιου αγωγού, κάτι που ευνοεί τον άξονα Λευκωσίας-Αθήνας και φυσικό ολόκληρη την Ευρώπη. Βέβαια, τέτοιες συζητήσεις αυτή τη στιγμή μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα, καθώς το Ισραήλ έχει αποκτήσει το δικαίωμα στην αυτοάμυνα δια της επίθεσης στα παλαιστινιακά εδάφη. Ένα εξαιρετικά σκληρό "μπρα ντε φερ" βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι αισιόδοξοι θεωρούν ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν συνέπειες ανάλογες του Γιοπ Κιμπούρ το 1973, αλλά υπάρχουν και οι απαισιόδοξοι που φοβούνται πολύ χειρότερες εξελίξεις, καθώς όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοικτά...

Απογείωση των τιμών ενέργειας

Το ξέσπασμα της σύρραξης στο Ισραήλ το πρωί του περασμένου Σαββάτου ήταν φυσικό και επόμενο να πυροδοτήσει ισχυρή αντίδραση στις τιμές της ενέργειας.

Το πετρέλαιο, το οποίο μέχρι την περασμένη Παρασκευή το βράδυ κατέγραφε απώλειες 15% σε σχέση με τα υψηλά που είχε σημειώσει στο τέλος Σεπτεμβρίου, έκλεισε με σημαντικά κέρδη, τα οποία όμως, ήταν ελαφρώς περιορισμένα σε σχέση με το αρχικό άνοιγμα. Είναι ενδεικτικό ότι το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έφτασε κοντά στα 90 δολάρια το βαρέλι, ενώ την Παρασκευή είχε κλείσει στα 84 δολάρια. Τελικώς, η τιμή του διαμορφώθηκε κοντά στα 88 δολάρια, καθώς οι αγορές αναγνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει πρόβλημα προσφοράς πετρελαίου, αλλά κρατάνε και μια... πισινή, μήπως υπάρξει επέκταση της κρίσης προς το Ιράν, οπότε, θα αλλάξουν τα δεδομένα στη διακίνηση του. Πάντως, η επιστροφή στα 100 δολάρια το βαρέλι είναι ένα πάρα πολύ ισχυρό σενάριο.

Στοιχείο προβληματισμού αποτελεί και η έκρηξη της τιμής του φυσικού αερίου κατά 15%, φτάνοντας στα 44 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή των τελευταίων μηνών και όπως είναι φυσικό, οι Ευρωπαίοι έχουν αρχίσει και... τσιμπιούνται, καθώς οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή έχουν σχετική συνάφεια με τη συνεχιζόμενη σύρραξη μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας. Οι αγορές ενέργειας αναμένουν τα επόμενα βήματα των Ισρηαλινών, αλλά και την... απάντηση των υπολοίπων "παικτών" στην ευρύτερη περιοχή.

Έτσι όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση είναι φυσικό και επόμενο να εντείνονται οι ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον πληθωρισμό, από μια έκρηξη των τιμών της ενέργειας. Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να δείχνει τα... δόντια του και οι επενδυτές βλέπουν ότι η ορατότητα περιορίζεται συνεχώς. Τα υψηλά επιτόκια έχουν έρθει για να μείνουν και όσο οι πολεμικές συγκρούσεις σε Ισραήλ και Ουκρανία θα ρίχνουν "λάδι στη φωτιά", τόσο ο κίνδυνος στασιμότητας ή και ύφεσης της παγκόσμιας οικονομίας θα μεγαλώνει.

Η Ελλάδα δρομολογεί έρευνες για κοιτάσματα

Οι τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και η διακηρυγμένη θέση της Ελληνικής κυβέρνησης για την έρευνα υδρογονανθράκων, δρομολογούν εξελίξεις, μέσα στο 2024.

Χθες, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Helleniq Energy, Ανδρέας Σιάμισιης, μιλώντας στο συνέδριο που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών,, ανακοίνωσε ότι μέσα στους επόμενους 6-12 μήνες, θα ληφθεί απόφαση για την πραγματοποίηση ή μη, ερευνητικής γεώτρησης για κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Παράλληλα, χαρακτήρισε ως πρόωρες τις εκτιμήσεις για ύπαρξη σημαντικών κοιτασμάτων στον Ελληνικό χώρο, αλλά, εφόσον αυτό βρεθούν, τότε θα μιλάμε για τεράστια οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη της χώρας μας, ενώ θα ενισχυθεί και η ενεργειακή ασφάλεια. Επίσης, ανέφερε ότι αυτήν την περίοδο, βρίσκεται σε εξέλιξη η επεξεργασία των δεδομένων που προέκυψαν από τις σεισμικές έρευνες στο Ιόνιο και τις θαλάσσιες περιοχές της Κρήτης, οι οποίες έχουν παραχωρηθεί για έρευνα. Σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, ακόμη και οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις αναφέρουν ότι τα επόμενα 20-30 χρόνια το 40%-50% των ενεργειακών αναγκών, θα καλύπτεται από υδρογονάνθρακες.

Πίεση στις αγορές

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης φάνηκε πιο ψύχραιμο σε σχέση με τις Ευρωπαϊκές αγορές, ενώ συνεχίστηκε η πίεση στα ομόλογα.

Στους χαμένους της χθεσινής ημέρας ήταν αναμφίβολα και το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έκλεισε με ισχυρή πτώση 2,26% και διαμορφώθηκε στις 1.111 μονάδες. Οι ρουκέτες της Χαμάς και οι πύραυλοι του Ισραήλ "έπληξαν" και την εγχώρια κεφαλαιαγορά, η οποία δεν υπακούει σε επίπεδα στήριξης, προβληματίζοντας τους επενδυτές. Ωστόσο, πρέπει να επισημάνουμε ότι ο υψηλός τζίρος των 204 εκατ. ευρώ δεν πρέπει να μας ξεγελά, καθώς τα 93,7 εκατ. ευρώ αφορούσαν τη συναλλαγή για τη μεταβίβαση του 1,4% των μετοχών της Eurobank που βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Πάντως, αν συντηρηθεί αυτό το κλίμα για πολλές ημέρες ακόμη, είναι αμφίβολο εάν θα μπορέσουμε να κεφαλαιοποιήσουμε τα οφέλη από την αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελληνικής οικονομίας από την Standard & Poor's την άλλη Παρασκευή 20 Οκτωβρίου. Το κλίμα παραμένει αρνητικό και το Χρηματιστήριο Αθηνών εξακολουθεί να βρίσκεται σε πτωτική τροχιά.

Αν εξαιρέσουμε την αμετάβλητη τιμή της Coca Cola και την οριακή υποχώρηση κατά 0,7% της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, από κει και πέρα, οι μετοχές δέχθηκαν αξιοσημείωτες έως και ισχυρές πιέσεις στο ταμπλό. Η Cenergy "έφαγε ξύλο", καθώς υποχώρησε κατά 6,34%, ενώ ισχυρή ήταν η διόρθωση σε ΒΙΟΧΑΛΚΟ, Aegean, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Quest, Alpha Bank, Ελληνικά Χρηματιστήρια και ΤΙΤΑΝ. Άνω του 2% ήταν οι απώλειες για ΟΤΕ, Πειραιώς, Eurobank, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Lamda Developoment, Jumbo και Motor Oil, ενώ μεταξύ 1% και 2% κυμάνθηκαν οι απώλειες για Εθνική, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Μυτιληναίο, Autohellas, ΟΠΑΠ και Ελληνικά Πετρέλαια.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Φόρτωση άρθρων...