Πέμπτη
16 Μαΐου 2024

Πού μπορεί να οδηγήσει ο πόλεμος στο Ισραήλ

Η επίθεση της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς κατά του Ισραήλ και το πλήγμα στο γόητρο της πιο οργανωμένης χώρας από πλευράς ασφάλειας στη Μέση Ανατολή και εκ των πλέον ισχυρών στον πλανήτη, αποτελεί ένα εξαιρετικά κακό μήνυμα για τη... γειτονιά μας και από δω και πέρα καλούμαστε να μετρήσουμε τις επιπτώσεις σε γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο.

Το Ισραήλ μετά τον αιφνιδιασμό του Σαββάτου από τους εισβολείς της Χαμάς, δεν έχει άλλη επιλογή από τη συντριβή της. Οι εικόνες με τους δολοφονημένους και κακοποιημένους ανθρώπους κάθε εθνικότητας, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη δυτική αστική δημοκρατία και τους πολίτες της. Η Ισραηλινή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να μετατρέψει σε... οικόπεδο τη Λωρίδα της Γάζας και ήδη έχει καλέσει τον άμαχο πληθυσμό να την εγκαταλείψει. Αυτό σημαίνει γενικευμένο πόλεμο, ανάλογης έντασης με αυτήν του 1973, όταν ο πόλεμος του Γιοπ Κιμπούρ αποτέλεσε τη σπίθα για την αποσταθεροποίηση στη Μέση Ανατολή και την πρόκληση πετρελαϊκής κρίσης, η οποία με τη σειρά της οδήγησε σε έκρηξη των τιμών του πετρελαίου και του πληθωρισμού.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εμφανώς αναστατωμένος, αιφνιδιασμένος και εξοργισμένος από την ταυτόχρονη επίθεση της Χαμάς και τις κτηνωδίες που ακολούθησαν, αλλά και για το ξεγύμνωμα των μυστικών υπηρεσιών και των συστημάτων ασφαλείας της χώρας του, δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνείες. Είναι αποφασισμένος να τα ισοπεδώσει όλα και αυτό κάνει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση από χθες. Η ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων μέσα στη Λωρίδα της Γάζας ανοίγει τον "Ασκό του Αιόλου". Είναι δεδομένο ότι θα προκαλέσει την αντίδραση της Χεσμπολάχ, η οποία είναι καλύτερα οργανωμένη και επιχειρεί από τον Λίβανο.

Την ίδια στιγμή, η Αίγυπτος που υποτίθεται ότι βρισκόταν σε ανοικτή γραμμή με το Ισραήλ για κοινή δράση με το βλέμμα στραμμένο στους δρόμους της ενέργειας, θα βρεθεί απέναντι στο Ισραήλ. Η επίθεση από Αιγύπτιο φανατικό ισλαμιστή κατά λεωφορείου με αθώους τουρίστες από το Ισραήλ, είναι μια εικόνα που δεν γίνεται να μην ευαισθητοποιήσει τον δυτικό κόσμο, προκειμένου να λάβει από δω και πέρα τα μέτρα του, είτε σε επίπεδο πιο ενεργούς υποστήριξης του Ισραήλ, είτε σε επίπεδο προστασίας των πολιτών σε ΗΠΑ και Ευρώπη. Η επίθεση της Χαμάς ακυρώνει επί της ουσίας την προσέγγιση του Ισραήλ με τον Αραβικό κόσμο. Η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος αποτελούν δύο κρίσιμης σημασίας χώρας ως προς τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.

Εδώ και καιρό το Ισραήλ και η Σαουδική Αραβία οικοδομούσαν ένα σχέδιο ειρηνικής συνύπαρξης, το οποίο προφανώς, δεν άρεσε στους Παλαιστινίους και σε κύκλους φανατικών ισλαμιστών. Το ίδιο συνέβαινε και με την προσέγγιση του Ισραήλ με την Αίγυπτο. Τώρα, όλα αυτά, μοιάζουν με λέξεις γραμμένες πάνω στην άμμο! Από το πρωϊνό του περασμένου Σαββάτου, υπάρχει ένα σκηνικό ρήξης, το οποίο θα οδηγήσει σε αλυσιδωτές γεωπολιτικές συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, επηρεάζοντας και τις εύθραυστες ισορροπίες στην παγκόσμια οικονομία, λόγω του πετρελαίου.

Το Ιράν, το Κατάρ και το Κουβέιτ είναι προφανές ότι τάσσονται στο πλευρό της Χαμάς και βάζουν απέναντι τους το Ισραήλ. Οι ΗΠΑ, η Ευρώπη και γενικά ο δυτικός κόσμος είναι στο πλευρό του Ισραήλ και οι εικόνες ντροπής με τους πολίτες που δολοφονούνταν ή απάγονταν, είναι... μαχαιριά στο στομάχι. Είναι εικόνες που προφανώς θα επηρεάσουν ακόμη περισσότερο από δω και πέρα τη ματιά με την οποία βλέπουν οι Ευρωπαίοι τους φανατικούς ισλαμιστές και γενικά όλους όσους φεύγουν από την κόλαση των χωρών και έρχονται στην Ευρώπη για ένα καλύτερο μέλλον.

Μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ, τίποτα δεν είναι ίδιο και η συζήτηση περί μεταναστευτικού μπαίνει σε άλλη βάση. Αν δεν υπάρξουν δραστικές λύσεις, ο πόλεμος κάποια στιγμή θα έρθει μέσα στην Ευρώπη. Η ανεκτική Σουηδία, αναγκάστηκε προ ημερών να κατεβάσει στους δρόμους τον στρατό για να αντιμετωπίσει εγκληματικές οργανώσεις λαθραίων μεταναστών και ισλαμιστών! Συμβαίνουν γεγονότα που ξεπερνούν, όσα ξέραμε έως σήμερα.  Είναι δεδομένο ότι ο αμυνόμενος έχει την έγκριση της Δύσης να προχωρήσει και να τελειώσει τους Ισλαμιστές της Χαμάς. Η αιματοχυσία είναι δεδομένη και δεν μπορεί να αλλάξει η πορεία των πραγμάτων. Η Λωρίδα της Γάζας θα ισοπεδωθεί, με βάση τα λεγόμενα του Νετανιάχου, ενώ μέσα στην... αναμπουμπούλα έχουμε και τον Ερντογάν, ο οποίος επιθυμεί να παίξει διαμεσολαβητικό ρόλο, την ίδια στιγμή που οι φανατικοί μουσουλμάνοι στην Τουρκία, πανηγυρίζουν για τα εντυπωσιακά χτυπήματα της Χαμάς και την εισβολή στο Ισραηλινό έδαφος!

Η νέα πραγματικότητα είναι προφανές ότι έχει θέσει σε κατάσταση... πολέμου και τις αγορές. Σήμερα περιμένουμε να δούμε την αντίδραση της αγοράς πετρελαίου, ενώ το κλίμα στα ομόλογα και τα χρηματιστήρια θα μας δώσει εν πολλοίς τον οδικό χάρτη για την προσαρμογή του επενδυτικού ρίσκου στα νέα δεδομένα. Η ανησυχία είναι κάτι παραπάνω από έντονη σε ολόκληρη την Ευρώπη και ο φόβος επέκτασης της κρίσης και σε ξένο έδαφος είναι υπαρκτός. 

Είναι δεδομένο ότι βαδίζουμε πλέον σε αχαρτογράφητα ύδατα, με τρεις πολεμικές συγκρούσεις σε εξέλιξη, μερικές χιλιάδες χιλιόμετρα από την πόρτα μας. Η μία αφορά τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, η δεύτερη τον πόλεμο Ισραήλ-Παλαιστίνης και η τρίτη τον πόλεμο ανάμεσα στην Αρμενία και στο Αζεμπαϊτζάν για τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, όπου υπάρχει ξεριζωμός δεκάδων χιλιάδων Αρμενίων. 

Όλα αυτά τα γεγονότα είναι συνδεδεμένα άμεσα ή έμμεσα μεταξύ τους, καθώς οι δρόμοι της ενέργειας και ο έλεγχος ζωνών επιρροής, με τη Ρωσία στριμωγμένη και τη Δύση σε αδράνεια, διαμορφώνουν νέα δεδομένα. Ο Θεός να βάλει το χέρι του, γιατί το σύνθημα «Ο Αλλάχ είναι μεγάλος», μόνο ανατριχίλα μπορεί να προκαλέσει σε όλον τον πολιτισμένο κόσμο...
 

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι «Σαλώμες» του ΣΥΡΙΖΑ, το μίσος για τον Μητσοτάκη και οι νεόγεροι του Τσίπρα

Ενεοί και μονίμως απορούντες οι εναπομείναντες νεόγεροι της παλιάς σχολής Τσίπρα στον ΣΥΡΙΖΑ του Κασσελάκη παρακολουθούν την επέλαση κάθε είδους «Σαλώμης» στην Κουμουνδούρου και τη...

Πολύτροπος Ηγέτης: Το κλειδί της επιτυχίας

Η διαρκής επιτυχία των επιχειρήσεων, των οργανισμών αλλά και των κοινωνιών, εξαρτάται σχεδόν αποκλειστικά από την αποτελεσματική ηγεσία και το αποτελεσματικό μάνατζμεντ. Αυτό πρ...

Φόρτωση άρθρων...