Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα από την Ε.Ε.

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης
Tags: Eurogroup

Στο χθεσινό Eurogroup, όπου η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υπηρεσιακό υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Πελαγίδη, επιβεβαιώθηκε για ακόμη μία φορά η θετικότατη πορεία της οικονομίας, αποτελώντας την καλύτερη απάντηση στους λαϊκιστές του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και των υπολοίπων κομμάτων.

Επιπλέον, τα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνουν μεγάλη υπέρβαση έναντι του στόχου, καθώς στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου σχηματίστηκε πρωτογενές πλεόνασμα 2,29 δισ. ευρώ έναντι στόχου για έλλειμμα 1,384 δισ. ευρώ! Μιλάμε δηλαδή για μια διαφορά 3,7 δισ. ευρώ, την οποία βλέπουν και βαθμολογούν οι αγορές. Έτσι, όπως εξελίσσονται τα δημοσιονομικά, είναι σίγουρο ότι στο τέλος του έτους, η νέα κυβέρνηση της 25ης Ιουνίου θα είναι σε θέση να πετύχει απολύτως τους στόχους και να μοιράσει και λεφτά. Δεν ισχυριζόμαστε ότι θα φάμε με... χρυσά κουτάλια, αλλά βαδίζουμε σταθερά στο σωστό δρόμο. Η φορολογική συμμόρφωση των πολιτών ενισχύεται, η ανεργία υποχωρεί, οι κενές θέσεις εργασίας αυξάνονται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα πούμε ότι είμαστε... παράδεισος! Η ακρίβεια είναι εδώ, αλλά το μέσο επίπεδο και οι προσδοκίες των πολιτών βελτιώνονται συνεχώς. Άλλωστε, αν ίσχυε κάτι διαφορετικό, δεν θα έπαιρνε η Νέα Δημοκρατία ποσοστό 41% στις εκλογές της 21ης Μαΐου...

Ισχυρό story

Η Ελλάδα αποτελεί το μεγαλύτερο success story στην Ευρωζώνη, κάτι που προϋποθέτει υπευθυνότητα και αξιοπιστία στη χάραξη της οικονομικής πολιτικής.

Κυρίαρχος στόχος είναι η εξαφάνιση των ελλειμμάτων και η ραγδαία αποκλιμάκωση του δημοσίου χρέους, λόγω αύξησης του Ακαθαρίστου Εγχωρίου Προϊόντος. Από κει και πέρα, αρχίζουν να διαμορφώνονται οι προϋποθέσεις για να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή, να βελτιωθούν οι κρατικές δομές και υποδομές, να στηριχθούν οι αδύναμοι, να υπάρχουν δουλειές στην οικονομία, με παράλληλη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Το "μαγαζί" πρέπει να είναι... συμμαζεμένο. Να έχει λεφτά στο ταμείο, να είναι ρυθμισμένα τα χρέη του, να υπάρχει κανονικότητα στην πληρωμή τους και κυρίως να αβγατίζει η πελατεία του. Αν η οικονομία έχει θετική πορεία και συνεχή ανάπτυξη, τότε και τα οικονομικά μας θα μπουν σε μια πορεία βελτίωσης. Τόσο απλά είναι τα πράγματα.

Το πρώτο τετράμηνο, σημειώθηκε σημαντική υπέρβαση των φορολογικών εσόδων και εκτίναξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, αλλά σε κάθε περίπτωση, όπως μας... ψιθύρισε χθες το Eurogroup, πρέπει να μείνουμε σε τροχιά συνεχούς μείωσης των ελλειμμάτων, για να πάρουμε μεγαλύτερες ανάσες στο χρέος και φυσικά να ανακτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Συνεπώς, η αξιολόγηση της κατάστασης της Ελλάδας είναι θετική και αυτό πιστώνεται στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και τα πράγματα δείχνουν ότι μπορούν να πάνε καλύτερα τους επόμενους μήνες, αν λάβουμε υπόψιν μας ότι φέτος αναμένουμε ρεκόρ τουριστικών εισπράξεων. Συνεπώς, με αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, στο τέλος του έτους θα έχουμε καλύτερη αφετηρία εκκίνησης για το 2024 και ταυτόχρονα θα μοιραστεί ένα μέρισμα μέσω συμπληρωματικών ενισχύσεων στα εισοδήματα ευάλωτων πολιτών, αλλά θα χρηματοδοτηθούν και μειώσεις φόρων.

Η άσκηση της οικονομικής πολιτικής την προηγούμενη τετραετία αποτελεί case study ακόμη και για τις πλέον προηγμένες χώρες της Ευρώπης. Οι στόχοι που τίθενται είναι συντηρητικοί και η πραγματικότητα τους ξεπερνά! Αυτό άλλωστε αποτυπώνεται στη συγκράτηση των επιτοκίων των κρατικών τίτλων σε χαμηλά επίπεδα, τηρουμένων των αναλογιών και της συγκυρίας, ενώ "καθρέφτη" μας αποτελεί το Χρηματιστήριο Αθηνών. Απέναντι σε όλα τα παραπάνω που έχουν τη σφραγίδα του Eurogroup, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, των μεγάλων επενδυτικών οίκων του πλανήτη, σκεφτόμαστε τα... καραγκιοζιλίκια του ΣΥΡΙΖΑ με το... κοστολογημένο πρόγραμμα του! Τα μέτρα που εξαγγέλλουν δεν είναι τίποτα περισσότερο από τα συνθήματα που αναγράφουν στα πανό των διαδηλώσεων! Μέτρα χωρίς αναφορά σε κόστος και φυσικά χωρίς τις πηγές προέλευσης των χρημάτων.

Όταν λες ότι θα δαπανήσεις πρέπει να πείσεις από πού θα βρεις τα έσοδα. Ποσά δεν βλέπουμε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, παρά μόνο λόγια του... αέρα, τα οποία ωστόσο, έχουν κοστολογηθεί από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους από την προηγούμενη κυβέρνηση και ανέρχονται σε 82,9 δισ. ευρώ σε βάθος τετραετίας. Μιλάμε δηλαδή για αστειότητες, οι οποίες εκφράζονται από ένα κόμμα εξουσίας, το οποίο όμως, ποτέ δεν απέκτησε στόφα κυβερνητικού "παίκτη", καθώς εξακολουθεί να διαπνέεται από τη χρεοκοπημένη ιδεολογία του κομμουνισμού και των κίβδηλων συνθημάτων του.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...