Παρασκευή
19 Απριλίου 2024

Σταϊκούρας και Γεωργιάδης «μαγνήτισαν» τους Αμερικανούς

Μαθαίνουμε ότι οι επαφές του Σταϊκούρα και του Γεωργιάδη στις Ηνωμένες Πολιτείες τις προηγούμενες ημέρες, κυοφορούν ειδήσεις. Επιπλέον, ο υπουργός Οικονομικών έφυγε με τις καλύτερες εντυπώσεις και πολλές υποσχέσεις από το Λονδίνο, ενώ σήμερα θα συναντηθεί στο Παρίσι με τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ και με εκπροσώπους επενδυτικών και τραπεζικών ομίλων, όπως οι Societe Generale και η Lazard. Παράλληλα, θα συμμετάσχει στο Φόρουμ του Ελληνογαλλικού Εμπορικού και Βιομηχανικού. Και όλοι ξέρουμε τι σημαίνει πλέον η συμμαχία Ελλάδας-Γαλλίας σε όλα τα επίπεδα.

Ο Σταϊκούρας συνάντησε στο συνέδριο της Capital Link με θέμα την Ελλάδα, την αφρόκρεμα των αγορών. Ο Γεωργιάδης είχε επαφές με εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων και την ομογένεια και μάλιστα, έχουν δημιουργηθεί και προσδοκίες για την ανάκτηση επενδυτικής βαθμίδας πριν τις εκλογές. Βέβαια, μια τέτοια εξέλιξη συνδέεται με το γενικότερο κλίμα στην παγκόσμια οικονομία κατά το προσεχές εξάμηνο. Αυτό που έχει "χτίσει" η Ελλάδα με την έξοδο από τα μνημόνια, το ιστορικό υψηλό στις επενδύσεις, τις αξιοθαύμαστες επιδόσεις στις εξαγωγές και τον τουρισμό, αλλά και τον συνωστισμό κολοσσών της ενέργειας και της τεχνολογίας, δεν θα το αφήσουν οι ξένοι να γίνει... παιχνιδάκι στα χέρια μαθητευόμενων μάγων, οι οποίοι στο παρελθόν απέτυχαν και έχουν το θράσος να ζητούν μέσω της επιστροφής τους να μας στείλουν στον.., διάολο.

Τους προσεχείς μήνες θα έχουμε εκπλήξεις στην οικονομία. Ο κουμπαράς τον παροχών αβγατίζει. Ο κόσμος κοιτάζει αυτόν που του δίνει προοπτική και όχι αυτόν που μιλάει με ατάκες και μηνύματα. Οι σκεπτόμενοι βλέπουν ποιοι υποστηρίζουν τον ΣΥΡΙΖΑ και βγάζουν... φλύκταινες. Τα πισωγυρίσματα απαγορεύονται και η Ελλάδα, δεν μπορεί να κοιτάζει πίσω, παρά μόνο μπροστά. Τα μηνύματα που έρχονται από τις ΗΠΑ, την Ευρώπη και άλλες κρίσιμες χώρες για την Ελλάδα, είναι κάτι παραπάνω από ελπιδοφόρα.

Η Ελλάδα είναι... μαγαζί γωνία. Το μαγαζί για να δουλέψει και να βγάλει θετικό αποτέλεσμα θέλει ικανούς και δημιουργικούς ανθρώπους. Όχι πολιτικά σκύβαλα, ανίκανους, τεμπέληδες και... μπουρδολόγους που ποντάρουν στην ένταση και πιστεύουν ότι με τις ψήφους της παρασιτικής και προβληματικής μερίδας της κοινωνίας, θα έρθει η... πρόοδος. 

Η χώρα θα πάει μπροστά με αυτούς που ξέρουν να αντιμετωπίζουν κρίσεις και να εμπνέουν εμπιστοσύνη. Όχι με αυτούς που την Κυριακή το βράδυ υπόσχονται ανατροπές και τη Δευτέρα το μεσημέρι, βάζουν την ουρά στα σκέλια, αφού έχουν προκαλέσει ζημία τεραστίων διαστάσεων...

Εβδομάδα αύξησης επιτοκίων

Μετράμε τις τελευταίες μέρες του 2022 και προς το παρόν μπορεί να μην επιβεβαιώνονται τα πιο αρνητικά σενάρια για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, ωστόσο, έχουμε σημαντικά πρόδρομα μηνύματα που δεν πρέπει να αγνοήσουμε.

Οι ισχυρές χώρες του Ευρωπαϊκού Βορρά βλέπουν το θερμόμετρο να υποχωρεί και τους... τρώνε τα σημάδια για το πρώτο τρίμηνο του 2023. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό όχι μόνο για την Ευρώπη, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Ο κακός καιρός μπορεί να πυροδοτήσει νέα άνοδο των τιμών της ενέργειας, έστω και αν η αναζωπύρωση του πληθωρισμού μπορεί να μην έχει τη δυναμική των προηγούμενων μηνών. Η Ευρώπη έχει βρεθεί στη δίνη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λόγω του βαθμού εξάρτησης από το αέριο και το πετρέλαιο, ενώ η Κίνα με την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων μπορεί να βάλει... τρικλοποδιά στον εαυτό της και στην παγκόσμια οικονομία.

Αυτήν την εβδομάδα περιμένουμε από την Αμερικανική Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να αυξήσουν τα επιτόκια κατά 0,50%.

Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει τις επόμενες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών, καθώς ο πληθωρισμός δείχνει τάσεις αποκλιμάκωσης και αυτό λειτουργεί ευνοϊκά, ώστε να αντιμετωπιστεί ο πολύ επιθετικό ρυθμός αύξησης του κόστους χρήματος. Το 2022 φεύγει με τους καλύτερους οιωνούς σε σχέση με το χειρότερο σενάριο που θα περιμέναμε, ωστόσο, όποιος ξεγελαστεί και κάνει... ασκήσεις αισιοδοξίας, είναι εξαιρετικά πιθανό να διαψευστεί μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Στην Ουκρανία συνεχίζεται το δράμα και μάλιστα οι καιρικές συνθήκες έχουν γίνει πολύ άσχημες για τους δοκιμαζόμενους πολίτες λόγω του ψύχους. Η Ευρώπη προς το παρόν δεν κλονίζεται στη χρήση της ενέργειας, αλλά βρισκόμαστε σε μια οριακή φάση, όπου η αυξημένη ζήτηση για το αποθηκευμένο αέριο, μπορεί να εκτοξεύσει εκ νέου τις τιμές. Άλλωστε, τις προηγούμενες ημέρες είδαμε την εκτίναξη των τιμών τόσο του αερίου όσο και της ηλεκτρικής ενέργειας, οπότε, τα πράγματα φαίνεται ότι μάλλον έχουν (ξανα)μπει σε μια επικίνδυνη τροχιά.

Το μόνο παρήγορο είναι η πτώση της τιμής του πετρελαίου, κάτι που μεταφράζεται σε βεβαιότητα των επενδυτών για περιορισμό της ζήτησης, καθώς οι οικονομίες έχουν εισέλθει σε έναν κύκλο επιβραδυνόμενης ανάπτυξης ή -κυρίως- ύφεσης. Η τιμή του "μαύρου χρυσού" έχει υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 12 μηνών και η διαφορά είναι φανερή στην... αντλία. Αυτό που βλέπουμε στην αντλία δημιουργεί την αισιοδοξία ότι μπορεί να επιδράσει ανασχετικά στον ανοδικό κύκλο των τιμών των τροφίμων, συγκρατώντας εν μέρει το κόστος παραγωγής.

Στα χρηματιστήρια η προηγούμενη εβδομάδα δεν ήταν και η καλύτερη. Η Wall Street είχε τη χειρότερη εβδομάδα από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς οι επενδυτές κρατάνε... πισινή, ενόψει της ρητορικής της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας και του... προβληματικού 2023 που έρχεται σε μερικές ημέρες. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι Ευρωπαϊκές κεφαλαιαγορές, οι οποίες έκλεισαν την προηγούμενη εβδομάδα με απώλειες, μετά από ένα σερί 7 ανοδικών εβδομάδων. Η εβδομάδα που αρχίζει σήμερα φέρνει εξελίξεις λόγω FED και ΕΚΤ, ενώ σε σχέση με το Ελληνικό Χρηματιστήριο, κρίνεται η βραχυπρόθεσμη συσσώρευση γύρω από τις 900 μονάδες.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η φοροδιαφυγή και η λαθρεμπορία ένα βήμα μπροστά από τις φορολογικές αρχές

Ο νέος Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας αποτελεί ένα σημαντικό νομοσχέδιο, δεδομένου ότι με το παρόν ρυθμίζονται οι φορολογικές διαδικασίες σε ενιαίο Κώδικα που καλύπτει τους φόρους...

Το ηθικό της εταιρείας και τα μάτια σας

Η κρίση είναι εδώ και θα μείνει αρκετό καιρό. Σίγουρα δε, συνοδεύεται από αλλαγές και διαδικασίες αντιμετώπισης της που προκαλούν αβεβαιότητα. Συνεπώς, πέρα από τα οικονομικά προβλ...

Φόρτωση άρθρων...