Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τα απόνερα της AUKUS στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Τυγχάνει προφανές ότι η υπογραφή της AUKUS πραγματοποιήθηκε πίσω από την πλάτη των κρατών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ

Απόψεις Νίκος Παπαποστόλου
Tags: AUKUS

Τυγχάνει προφανές ότι η υπογραφή της AUKUS πραγματοποιήθηκε πίσω από την πλάτη των κρατών μελών της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Η Γαλλία ήταν αυτή που πόνεσε περισσότερο από κάθε άλλο κράτος, μέλος των δύο αυτών συνασπισμών. Παραγγελία υποβρυχίων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ ακυρώθηκε από την Αυστραλία που παράλληλα παρήγγειλε υποβρύχια με πυρηνική ενέργεια στις ΗΠΑ. Εξ’ ου και η ασυνήθιστα έντονη διαμαρτυρία και αντίδραση του Macron.

Μετά τις πρώτες αντιφατικές εισηγήσεις ως προς τον τρόπο συμπεριφοράς του Biden προς τον Macron, ωριμότερες σκέψεις έκριναν ότι δεν είναι δυνατόν να μην προσπαθήσουν να αποτρέψουν μία απότομη, ξερή διακοπή των μεταξύ τους σχέσεων. Ίσως θυμήθηκαν και τις θέσεις και αντιδράσεις του De Gaulle.

Αυτή τη στιγμή οι ΗΠΑ έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους στην Ανατολή. Προς τα εκεί έχουν «παρασύρει» την Αγγλία και Αυστραλία. Το ενδιαφέρον τους για τη Μεσόγειο δεν είναι πλέον μεγάλο, ενώ αντιθέτως μεγάλο είναι το ενδιαφέρον του Macron. Είναι το πρώτο δώρο του Biden προς τον Macron για εξευμενισμό, συμφωνούντος και του Johnson, που επίσης επέδειξε ενδιαφέρον να μη φτάσουν στα άκρα οι σχέσεις με τη Γαλλία.

Δεν είναι όμως μόνο η γεωγραφική/θαλάσσια κυριαρχία της Γαλλίας που της δόθηκε για τη Μεσόγειο ….κατέστη προφανές ότι και ο πόνος της Γαλλίας στον οικονομικό τομέα από την απώλεια των Αυστραλιανών υποβρυχίων πρέπει και αυτός να μετριαστεί. Και το μάτι για πωλήσεις όπλων δεν το έκλεισαν οι ΗΠΑ προς τον Macron μόνο, αλλά και προς τον Μητσοτάκη, ότι οι ΗΠΑ δεν ενδιαφέρονται πλέον για τις φρεγάτες κι ότι η Αθήνα μπορεί να παραγγείλει τις γαλλικές φρεγάτες Belharra, σαφής επιλογή της ηγεσίας του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού! Έτσι, στα απόνερα της AUKUS, δίδεται η δυνατότητα στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξοπλιστούν με τις πλέον σύγχρονες φρεγάτες, ενώ παράλληλα το κλείσιμο του ματιού προς Παρίσι και Αθήνα επέτρεψε στον Μητσοτάκη να υπογράψει την ελληνογαλλική αμυντική συμμαχία.

*Ο Νίκος Παπαποστόλου είναι επιχειρηματίας

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Η επικράτηση Κασσελάκη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ισοδυναμεί με το πολιτικό τέλος Τσίπρα

Πρόσωπο με ιδιαίτερη διαδρομή στην Αριστερά, την πολιτική και τη δημοσιογραφία, που υπολήπτεται ο υπογράφων, διαμαρτύρεται για την κριτική στην παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη εκδήλ...

Φόρτωση άρθρων...