Δευτέρα
06 Μαΐου 2024

Τα εγκώμια Γουάτσα για την Ελλάδα και οι προβλέψεις Ρουμπινί

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ο καιρός περνάει και οδεύουμε προς τις εκλογές, με κύριο ζητούμενο τη σταθερότητα στη χώρα και την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων, προκειμένου να συνεχιστεί το θετικό κλίμα που υπάρχει.

Το 8ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, μέσα από τις τοποθετήσεις κορυφαίων αξιωματούχων, επενδυτών αλλά και προσωπικοτήτων παγκοσμίου εμβέλειας, έβγαλε πολύ... ζουμί, τόσο για τις οικονομικές, όσο και τις γεωπολιτικές προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε είτε ως πλανήτης είτε ως χώρα. Όσα έχουν ακουστεί στο Φόρουμ (ολοκληρώνεται αύριο) απ΄ όλους τους προσκεκλημένους ήταν άκρως ενδιαφέροντα και σε κάθε περίπτωση θετικά για τη χώρα μας. Ωστόσο, κατά τη χθεσινή μέρα ξεχώρισαν οι παρεμβάσεις του δισεκατομμυριούχου μεγαλοεπενδυτή Prem Watsa, του fund Fairfax που έχει επενδύσει στη Eurobank και όχι μόνο.

Ο κ. Watsa έπλεξε το εγκώμιο της Ελληνικής οικονομίας εκθειάζοντας τις τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς βρίσκονται στην κορυφή και μάλιστα σε παγκόσμιο επίπεδο! «Η Ελλάδα βρίσκεται σε εξαιρετική θέση, έχει ξεπεράσει τις δυσκολίες κι έχει μπει σε έναν άρτιο κύκλο ανάπτυξης» δήλωσε ο κ. Watsa, υποστηρίζοντας ότι για τα επόμενα τέσσερα πέντε χρόνια οι προοπτικές είναι καλές αλλά χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και φιλική στάση απέναντι στην επιχειρηματικότητα. «Η Ελλάδα είναι αρκετά μικρή και έρχεται από πολύ χαμηλή βάση, γι’ αυτό είναι η καλύτερη χρηματιστηριακή αγορά του κόσμου» τόνισε χαρακτηριστικά. Αναφέρθηκε στην επενδυτική βαθμίδα σημειώνοντας ότι είναι σημαντική για την Ελλάδα κι εκτίμησε ότι λίγους μήνες μετά τις εκλογές η χώρα θα μπορεί να την κατακτήσει.

Ο κ. Γουάτσα σημείωσε πως η χώρα έχει καλή οικονομική θέση, το χρέος μειώθηκε και η κυβέρνηση διαθέτει ένα σημαντικό μαξιλάρι ρευστότητας. Η S&P έκανε λόγο για το καλύτερο προφίλ χρέους στην Ευρώπη, ενώ το χρέος προς τον ιδιωτικό τομέα είναι μικρό. Ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής, χαρακτήρισε ως τις καλύτερες τις Ελληνικές τράπεζες σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ το Χρηματιστήριο Αθηνών θεωρείται το καλύτερο από πλευράς αποδόσεων παγκοσμίως!

Σύμφωνα με τον "γκουρού" των επενδύσεων, οι ελληνικές τράπεζες είναι ισχυρές, ενώ ειδικά για τη Eurobank, στην οποία έχει επενδύσει, ανέφερε πως πέρυσι είχε κερδοφορία ενός δισ. ευρώ. «Δεν σκέφτομαι να πουλήσουμε ούτε μια μετοχή της Eurobank, πιστεύω ότι θα έχει εξαιρετικές επιδόσεις. Θα παραμείνουμε στην Ελλάδα για καιρό» είπε ο κ. Watsa, χωρίς πάντως να αποκαλύψει ποιες θα είναι οι επόμενες επενδύσεις του ομίλου. Ερωτηθείς για τον κίνδυνο που μπορεί να κρύβει η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ ξεκαθάρισε ότι δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος, ωστόσο τα ισχυρά στοιχεία που διαθέτει η Ελλάδα ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο.

Ρωσική εισβολή και πληθωρισμός πρέπει να μας ανησυχούν πολύ...

Στις νέες προκλήσεις που εμποδίζουν την παγκόσμια ανάπτυξη αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας του  Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), Mathias Cormann, στο πλαίσιο του 8oυ Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Η παρουσία του αξιωματούχου αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς ο διεθνής οργανισμός έχει ιδρύσει παράρτημα στην Κρήτη για την ανάδειξη και την ανάλυση πολιτικών για το δημογραφικό και τη μετανάστευση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός παγκοσμίως μέχρι και το τέλος του επόμενου έτους, ωστόσο η παγκόσμια ανάπτυξη παραμένει ευάλωτη. Υπογράμμισε πάντως ότι οι ρυθμοί της παγκόσμιας οικονομίας έχουν βελτιωθεί και δήλωσε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος ήταν 2,6% και του χρόνου θα είναι 2,9%.

Σε ερώτηση για τις μεγαλύτερες προκλήσεις στην παγκόσμια οικονομία αυτήν την περίοδο, ο κ. Cormann υπογράμμισε ότι αφενός είναι ο πόλεμος στην Ουκρανία καθώς δεν υπάρχει άμεση προοπτική για να τελειώσει και αφετέρου o δομικός πληθωρισμός που προκαλείται από την άνοδο των τιμών ενέργειας. Ανέφερε επίσης ότι ίσως η μεγαλύτερη από όλες τις προκλήσεις είναι η κλιματική αλλαγή, καθώς το φαινόμενο του θερμοκηπίου δε γνωρίζει σύνορα και πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές από όλα τα κράτη για τη σωτηρία του πλανήτη.

Roubini: "Η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές γιατί είναι βουτηγμένη στα χρέη"

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του διεθνούς φήμης οικονομολόγου Nouriel Roubini, σχετικά με τον κίνδυνο απειλής από την Τουρκία προς την Ελλάδα μετά τις εκλογές της 14ης Μαίου.

Ο γνωστός και ως "Mr Doom" ("καταστροφή"), δικαιολόγησε για ακόμη μία φορά τον τίτλο του ως "Κασσάνδρα", καθώς με αφορμή την παρουσία του βιβλίου του "Μεγάλες Απειλές", έκανε λόγο για τεράστιες νέες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Ο κύριος Nouriel Roubini τόνισε ότι η διαφορά με τα προηγούμενα χρόνια είναι ότι οι προκλήσεις δεν είναι μόνο οικονομικές ή πολιτικές αλλά πολλές και διαφορετικές μαζί τόσο γεωπολιτικές όσο και τεχνολογικές με αφορμή και την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης.

«Μιλάμε για μία παγκόσμια πολυκρίση» είπε χαρακτηριστικά στην οποία περιλαμβάνονται και οι φυσικές καταστροφές εξαιτίας του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Όσο διαρκεί αυτή η πολυκρίση, τα χρέη των χωρών θα μεγαλώνουν και θα αυξάνεται ο πληθωρισμός με αποτέλεσμα την ραγδαία άνοδο του λαϊκισμού τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ». Όσον αφορά την Ελλάδα ο κύριος Nouriel Roubini είπε ότι κατέγραψε αξιοσημείωτη ανάπτυξη τα τελευταία τρία χρόνια, αναδιαρθρώνοντας τις τράπεζες, αν και θα πρέπει να κάνει περισσότερα στο θέμα της γραφειοκρατίας, ενώ προέβλεψε επίσης ότι η Τουρκία θα προκαλέσει τεχνητή κρίση με την Ελλάδα αμέσως μετά τις εκλογές γιατί είναι βουτηγμένη στα χρέη.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...