Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τα μεγάλα στοιχήματα του 2024 στην οικονομία

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Η Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί ένα παγκόσμιο success story και υπάρχουν πολλές θετικές προσδοκίες για το 2024. Αναμένονται δυνατές συγκινήσεις, συνωστισμός επενδυτών, υψηλό ενδιαφέρον για δουλειές εντός συνόρων. Οι συνθήκες είναι μάλλον ιδανικές προκειμένου να προχωρήσουν συμμαχίες, συνεργασίες και εξαγορές, ενώ ο πήχυς ανεβαίνει πολύ υψηλότερα σε σχέση με το 2023.

Η ελληνική οικονομία έχει πάρει... φόρα και η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει νέα ρεκόρ μέσα στη νέα χρονιά. Βασικοί στόχοι είναι η επίτευξη υψηλότερου πρωτογενούς πλεονάσματος, η προσέλκυση περισσότερων τουριστών για να ξεπεραστεί το ρεκόρ του 2023, μια νέα αύξηση ρεκόρ στις επενδύσεις, αλλά και η μείωση της ανεργίας ακόμη και κάτω από 8%, μετά από 16 χρόνια.

Το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να υπολογίζει με αυξημένη βεβαιότητα σε κάποια δεδομένα, τα οποία πολύ δύσκολα μπορούν να ανατραπούν. Η ανάπτυξη διαψεύδει ευχάριστα τις προβλέψεις, το πρωτογενές υπερ-πλεόνασμα αποτελεί σήμα κατατεθέν για τη δημοσιονομική πολιτική και την κοινωνία, η αναθεώρηση του Ταμείου Ανάκαμψης ολοκληρώθηκε και τα προγράμματα του ΕΣΠΑ είναι σε φάση πλήρους ωρίμανσης. Αν δεν προκύψουν ανατροπές στο διεθνές περιβάλλον, η τριετία 2024-2026 μπορεί να οδηγήσει σε ακόμη καλύτερες μέρες.

Η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα εντάσσει τα ελληνικά ομόλογα στους διεθνείς δείκτες, ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση δεν θα... ησυχάσει αν στις εκλογές του 2027, δεν είμαστε στην κατηγορία Α ως προς το αξιόχρεο. Αν μας... πάει το διεθνές περιβάλλον, φαίνεται ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί ακόμη και μέσα στο 2025. Πολλοί οικονομικοί παράγοντες θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία θα έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις ως προς την ανάπτυξη αλλά και δημοσιονομικά, ενώ κρίσιμους πολλαπλασιαστές θα αποτελέσουν οι μεταρρυθμίσεις και η αποφασιστικότητα που θα επιδείξει η κυβέρνηση.

Φέτος, αναμένονται επενδύσεις άνω των 24 δισ. ευρώ, ενώ θα λειτουργήσουν στο... φουλ οι μηχανές σε σχέση με τη διάθεση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση θα "τρέξει" τη συντριπτική πλειονότητα των μεταρρυθμίσεων έως τις Ευρωεκλογές, αφήνοντας για μετά από αυτές, όσες κρίνονται ως ειδικού ενδιαφέροντος ή ειδικού βάρους ή... λεπτών χειρισμών. Αν το κλίμα στην οικονομία είναι εξόχως θετικό, τότε ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα είναι σε θέση να περάσει πιο εύκολα το τελευταίο πακέτο μεταρρυθμίσεων, οι οποίες προφανώς θίγουν ή θα θίξουν κεκτημένα συμφέροντα.

Αν το momentum στο διεθνές περιβάλλον είναι θετικό και δεν προκύψουν θεαματικές ανατροπές είτε σε γεωπολιτικό επίπεδο με τους πολέμους σε Ουκρανία και Λωρίδα της Γάζας, είτε σε πολιτικό επίπεδο με τις Ευρωεκλογές και τις εκλογές στις ΗΠΑ, τότε, η ελληνική οικονομία είναι πολύ πιθανό να εκπλήξει για ακόμη μία φορά ολόκληρο τον πλανήτη, όπως συνέβη το 2023. Αναμένουμε τα καλύτερα, αλλά για όλα ο καιρός θα δείξει...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Ο Σωκράτης και η νέα ηγεσία

Ο μεγάλος Έλληνας φιλόσοφος,είναι όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρος στη σημερινή εποχή των τεράστιων αλλαγών,που υπαγορεύουν και νέες ηθικές προσεγγίσεις.

Φόρτωση άρθρων...