Δευτέρα
29 Απριλίου 2024

Τα μηνύματα Μητσοτάκη, το μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ και οι τελευταίες δημοσκοπήσεις

Πολύ ενδιαφέρουσα ήταν η χθεσινή συνέντευξη του Μητσοτάκη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR και τη δημοσιογράφο Μάρα Ζαχαρέα (σύζυγο του βουλευτή της ΝΔ και προσφάτως ανακηρυχθέντος Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Ευρώπης, Θόδωρου Ρουσόπουλου), πριν αναχωρήσει για την Ινδία, με φόντο τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αλλά και την επόμενη μέρα μετά την ψήφιση για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, το μπάχαλο στον ΣΥΡΙΖΑ και τα τελευταία δεδομένα των δημοσκοπήσεων.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

  • Ο Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι οι μεταρρυθμίσεις θα "τρέξουν", ο βασικός μισθός θα αυξηθεί πάνω από τα 800 ευρώ, δεν υπάρχει επιπλέον χρήμα για τους αγρότες, αλλά η έλευση τους σήμερα στην Αθήνα έχει ως στόχο να στείλει μήνυμα στις Βρυξέλλες για την Κοινή Αγροτική Πολιτική.

Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την άμβλυνση των συνεπειών από την ακρίβεια, αναμένοντας πτώση των τιμών από τον επόμενο μήνα, αποδέχθηκε... χαλαρά τη διαφοροποίηση καμιά πενηνταριά βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια και διαβεβαίωσε ότι όσοι καταψήφισαν ή απείχαν, δεν μπαίνουν σε κάποια "μαύρη λίστα". Ο πρωθυπουργός έθεσε και πάλι ως προτεραιότητα την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα τελειώσει με το νόμο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, όπου το σχετικό νομοσχέδιο κατά τα 5/6 είναι υπέρ της ενίσχυσης του δημόσιου πανεπιστημίου.

Σε άλλα... νέα, έστειλε στη... σέντρα τον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη ("είναι υπόλογοι"), καθώς οι ευρωβουλευτές ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ υπέγραψαν κείμενο για να σταματήσει η ροή κοινοτικών κονδυλίων προς την Ελλάδα, ως συνέχεια του κατάπτυστου ψηφίσματος κομμάτων της Ευρωβουλής, με το οποίο κατηγορούν την Ελλάδα, ότι παραβιάζει κανόνες του κράτους δικαίου! Μάλιστα, ο Μητσοτάκης αναρωτήθηκε πώς είναι δυνατόν να ισχύει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που υπάρχει τόση ελευθερία, η οποία αποδεικνύεται από τα... βρισίδια που ρίχνουν από το πρωί μέχρι το βράδυ διάφοροι, είτε μέσω εφημερίδων, είτε μέσω sites. Ούτε λίγο, ούτε πολύ, μας εμφάνισαν ως... Χούντα της Λατινικής Αμερικής, αλλά, "αγαπάει ο θεός τον κλέφτη, αγαπάει και τον νοικοκύρη". Η κατάταξη της Ελλάδας από το περιοδικό Economist στην 20η θέση παγκοσμίως ως προς την πιο "πλήρη δημοκρατία", ήρθε την κατάλληλη στιγμή, για να βάλει στη θέση τους, τους εχθρούς της χώρας, ημεδαπούς και... εξωχώριους.

  • Σήμερα κατεβαίνουν στο Κέντρο της Αθήνας καμιά 130αριά τρακτέρ και μερικές χιλιάδες αγρότες με πούλμαν. Θα διαμαρτυρηθούν μπροστά στη Βουλή, θα κάνουν και καμιά... τσάρκα στην πόλη και μετά θα αποχωρήσουν... εντίμως. Ας έχει όμως το νου της η Αστυνομία, γιατί έτσι όπως είναι... άβγαλτοι οι άνθρωποι, μπορεί να βρεθούν μπλεγμένοι από τους εγκληματίες που παρεισφρέουν στις συγκεντρώσεις και ρίχνουν μολότοφ.

Όπως είπε χθες ο Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο STAR, η διέλευση γεωργικών ελκυστήρων στους εθνικούς δρόμους είναι παράνομη, ωστόσο, η κυβέρνηση δεν θέλει να στερήσει από τους αγρότες το δικαίωμα να στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα προς τις Βρυξέλλες για την αλλαγή πολιτικής. Όπως ακριβώς συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες στην Ευρώπη. Ειρήσθω εν παρόδω, μας έκανε εντύπωση η δήλωση του πρωθυπουργού της Τσεχίας, ότι πίσω από τις αγροτικές κινητοποιήσεις βρίσκεται ο... Πούτιν! Κάτι ξέρουν και κάτι έχουν δει η Τσέχοι. Αν λάβουμε υπόψιν τι συμβαίνει στη Γερμανία με την "Εναλλακτική", αλλά και στη Γαλλία με τη Λεπέν, τότε βγαίνει το συμπέρασμα ότι πέραν των δίκαιων αιτημάτων των αγροτών, υπάρχει ένα πιο... προχωρημένο υπόβαθρο στις κινητοποιήσεις τους. Άλλωστε, υπάρχουν πολλοί νοσταλγοί και θαυμαστές του εγκληματία Πούτιν, όπως ακριβώς υπάρχουν για τον Χίτλερ και τον Στάλιν. Όλοι αυτοί κουνάνε το δάκτυλο στους υπολοίπους και κάνουν μαθήματα δημοκρατίας και προάσπισης των ατομικών ελευθεριών.

Ο Μητσοτάκης δήλωσε χθες ότι δεν πρόκειται να δοθεί κάτι επιπλέον στους αγρότες, έβαλε τον Χρυσοχοίδη να πάρει ονοματεπώνυμα και αριθμούς κυκλοφορίας των τρακτέρ που θα κατέλθουν στην Αθήνα, αλλά ο ίδιος θα βρίσκεται στην Ινδία. Οι αγρότες δεν βρήκαν άσχημη την ιδέα να στείλουν το μήνυμα προς τις Βρυξέλλες και κάπως έτσι κλείνει άλλο ένα μέτωπο, μετά την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών. Με το κλείσιμο της... σεμνής τελετής αύριο το μεσημέρι στην Πλατεία Συντάγματος, το μόνο θέμα που απομένει είναι οι καταλήψεις στα πανεπιστήμια από τους... γνωστούς αγνώστους, οι οποίοι με το έτσι θέλω δεν... γουστάρουν το νομοσχέδιο που φέρνει ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης. Μιλάμε για έναν νέο και προοδευτικό άνθρωπο. Το νομοσχέδιο θα περάσει και θα κλείσουν οι λογαριασμοί με ένα ακόμη μέτωπο της μεταπολίτευσης που παραμένει επί δεκαετίες ανοικτό. Βέβαια, είτε με τις καταλήψεις, είτε με την τρομοκρατία, η Αριστερά εξακολουθεί να βρίσκεται στον δρόμο και να κάνει θόρυβο, όπως οι άδειοι... τενεκέδες!

Ειρήσθω εν παρόδω, κανένας από τους... ανθρωπιστές δεν βρέθηκε χθες έξω από τη Ρωσική Πρεσβεία, όπου μαζεύτηκε κόσμος για να ανάψει ένα κεράκι στη μνήμη του δολοφονηθέντος επικεφαλής της ρωσικής αντιπολίτευσης, Αλεξέι Ναβάλνι, τον οποίο ακόμη... ψάχνουν οι οικείοι του για να τον κηδέψουν με όλες τις δέουσες τιμές. Προφανώς, ο Πούτιν και οι άνθρωποι του θέλουν να κρύψουν καλά τα ίχνη της δολοφονίας, όπως το ίδιο έχουν κάνει σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις τα τελευταία χρόνια. Επιπλέον, με αφορμή το θέμα των καταλήψεων, η κυβέρνηση ας δει λίγο πιο... βαθιά το θέμα της χρησιμοποίησης της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (ΕΚΑΜ) στα πανεπιστήμια, για να κοπεί ο... τσαμπουκάς και να σφίξουν οι... γλουτοί. Άλλη η δουλειά των ΜΑΤ και άλλη η δουλειά που πρέπει να κάνουν οι ειδικές δυνάμεις, έχοντας να αντιμετωπίσουν εν δυνάμει τρομοκράτες, εμπρηστές και άλλα κακοποιά στοιχεία.

  • Στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Κασσελάκης θα τους... τρελάνει όλους! Έριξε τη "βόμβα" με το ερωτηματολόγιο, ξεσηκώθηκαν τα πρωτοκλασάτα στελέχη και... στενοχωρήθηκε ο Πολάκης, ο οποίος τον στήριξε από την πρώτη στιγμή, αλλά δεν μπορεί να πει τίποτα τώρα, για τις αιτιάσεις που διατυπώνουν οι σύντροφοι.

Ο Στέφανος μίλησε χθες στο London School of Economics, ανέφερε ότι ήρωας του είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου (που ΄σαι Ανδρέα για να δεις το παιδί της... παραλλαγής, καθώς πάει φαντάρος τον επόμενο μήνα για μερικές μέρες), μάλωσε τον δημοσιογράφο που αποκάλεσε τον Τάιλερ "σύντροφο" και όχι "σύζυγο" και έριξε και μια γερή "πιστολιά", λέγοντας ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν σοβαρό κόμμα, ο ίδιος δεν θα είχε εκλεγεί αρχηγός!!! Αυτό λέμε όλοι. Το κόμμα πάει κατά διαόλου, ο ίδιος δεν κάνει πίσω ακόμη και αν πάρει 8% στις Ευρωεκλογές, Ήρθε για διακοπές στην Ελλάδα, είδε πόση σαβούρα έκρυβε το κόμμα λόγω της παρουσίας Τσίπρα και τους την είπε κανονικά χθες, ξεφτιλίζοντας άπαντες τους συντρόφους. Επί της ουσίας τους είπε όλους άχρηστους που διέλυσαν το κόμμα και ο ίδιος, κατά τη διάρκεια των διακοπών του στην Ελλάδα, "αγόρασε" ένα κόμμα!

  • Η χθεσινή δημοσκόπηση της Opinion Poll (Ζαχαρίας Ζούπης) για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού Action, έδειξε για ακόμη μία φορά τη μεγάλη διαφορά της Νέας Δημοκρατίας με 20 μονάδες, τον ΣΥΡΙΖΑ σε πτώση και τον Βελόπουλο σε... φόρμα, ξεπερνώντας μάλιστα ακόμη και το ΚΚΕ στο ερώτημα για την πρόθεση ψήφου στις Ευρωεκλογές! Η Νέα Δημοκρατία έχει διαρροές λόγω και του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, αλλά κανένα από τα κόμματα που βρίσκονται στα αριστερά της, δεν εισπράττει κάποιο κέρδος. Σε επίπεδο κάλπης Ευρωεκλογών, η ΝΔ κινείται πάνω από την επίδοση του 2019. Οι πολίτες θεωρούν ως πρόβλημα την ακρίβεια και νοιάζονται για την πορεία της οικονομίας, την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας, τη Υγεία, την Παιδεία και την ανεργία. Το θέμα του γάμου αγγίζει ελάχιστους, αλλά σ΄ αυτούς ανήκει και ένα αξιοσημείωτο κοινό, το οποίο είχε ψηφίσει ΝΔ στο παρελθόν, αλλά τώρα μετατοπίζεται πιο δεξιά.

Η πρόβλεψη της στήλης είναι ότι με την επιστολή ψήφο, η ΝΔ μπορεί να αντισταθμίσει ένα μέρος του ποσοστού που θα χάσει προς τα δεξιά, στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Επιπλέον, βλέπουμε ολίγον... χλωμή τη μέτρηση για υψηλότερο ποσοστό της ΝΔ στις προσεχείς Ευρωεκλογές, σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019. Ποσοστά της τάξης του 34%-35% που δίνουν οι δημοσκοπήσεις, μάλλον θεωρείται πολύ δύσκολο να επιτευχθούν στην παρούσα φάση. Βεβαίως, ο Μητσοτάκης τις επόμενες 90 ημέρες θα ρίξει όλο το βάρος σε ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κοινωνικό κράτος, ενώ όλο και κάτι θα δώσει το Πάσχα, λόγω της καλής πορείας του προϋπολογισμού, ασχέτως αν χθες στη συνέντευξη του, ανέφερε ότι δεν γίνεται μέσα στον πρώτο μήνα του έτους να διακινούνται σενάρια για παροχές, όταν έχουν δοθεί ενισχύσεις πριν από ένα μήνα στους πολίτες. Ο προϋπολογισμός αναμένεται να εξελιχθεί παραπάνω από καλά και το Πάσχα, η κυβέρνηση θα δώσει και πάλι επιδοτήσεις και ενισχύσεις. Αλλά και πάλι, δεν μπορεί να έχει πολύ μεγάλες προσδοκίες για την κάλπη.

Η ψήφος των Ευρωεκλογών είναι χαλαρή και η Νέα Δημοκρατία θα συμπιεστεί αρκετά, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος θα κινηθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ κάτι... ψιλά θα τα τσιμπήσει, ενώ φαίνεται ότι η Ελληνική Λύση, "ρουφώντας" διαμαρτυρόμενο κόσμο από τη Νέα Δημοκρατία, μπορεί να στερήσει από το ΚΚΕ την τέταρτη θέση. Μάλιστα, αν τα πράγματα γίνουν χειρότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, δεν αποκλείεται να δούμε μάχη μεταξύ Κασσελάκη-Κουτσούμπα-Βελόπουλου για την τρίτη θέση. Κάτι "ψιλά" φαίνεται ότι θα πάρει η Νέα Αριστερά, αλλά αν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει ακόμη πιο... μπάχαλο, τότε ίσως ενισχυθεί περισσότερο. Δεν ξέρουμε επίσης, τι θα γίνει με τους Σπαρτιάτες, δηλαδή αν θα κατέβουν κανονικά στις Ευρωεκλογές (...), ενώ κάτι θα "τσιμπήσει" και ο εκπρόσωπος των βαθιά θρησκευόμενων της "Νίκης", αδελφός ημών Νατσιός! Βάζουμε στην εξίσωση και την Πλεύση Ελευθερίας, η οποία, δεν ξέρουμε αν θα πιάσει το ποσοστό των εθνικών εκλογών, ενώ τα... ρέστα του θα παίξει και ο Βαρουφάκης, για να αποδείξει ότι δεν ξόφλησε και ότι μπορεί να επανέλθει στη Βουλή το... 2027!

Η κυβέρνηση γενικώς έχει υποστεί μια σημαντική φθορά, αλλά από την άλλη πλευρά, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ έχουν τα χάλια τους και δεν εισπράττουν σχεδόν τίποτα. Προφανώς, τους πήρε όλους η "μπάλα" σχετικά με την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ως πιο... grande κόμματα διαμαρτυρίας "μοστράρουν", το ΚΚΕ από αριστερά και η "Ελληνική Λύση" από δεξιά, ενώ οι "Σπαρτιάτες" και η "Νίκη", εμφανίζονται άνευροι στη Βουλή, αλλά μέσα στο κλίμα της χαλάρωσης, μπορεί να καταφέρουν καλύτερες επιδόσεις, από αυτές που αναμένουν.

Οι εκλογές αυτές δεν θα είναι καθόλου εύκολες για τη Νέα Δημοκρατία και την επόμενη μέρα, θα υπάρξουν συζητήσεις σε αρκετά κόμματα. Πάντως, το πιο... τραγικό γι αυτούς που φιλοδοξούν να αποτελέσουν το αντίπαλο δέος του Μητσοτάκη, δηλαδή Κασσελάκη και Ανδρουλάκη, είναι ότι βουλευτές των κομμάτων τους διοργάνωσαν την προηγούμενη εβδομάδα συζήτηση με το ερώτημα "Απέναντι στον Μητσοτάκη, ποιος;". Το λες και "τρολιά" αυτό. Δηλαδή, ο Τεμπονέρας από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Χριστοδουλάκης από το ΠΑΣΟΚ αντίστοιχα, έκαναν... delete στον Κασσελάκη και τον Ανδρουλάκη, κρίνοντας τους εμμέσως πλην σαφώς, ως παντελώς ανίκανους να αντιμετωπίσουν τώρα και αργότερα τον Μητσοτάκη. Βέβαια, στην περίπτωση του Κασσελάκη ίσως να έχουμε σοβαρές εξελίξεις προσεχώς, καθώς οι ίδιοι οι σύντροφο που τον εξέλεξαν, μπορεί να τον... απολύσουν, ως ανεπαρκή να κρατήσει όρθιο ένα κόμμα, το οποίο είναι τόσο διαλυμένο, που ακόμη και ένας τουρίστας σαν τον Κασσελάκη, ήρθε και έγινε πρόεδρος του! Έχουμε πολλά να δούμε ακόμη...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Το ισχυρό «χαρτί» της οικονομικο-κοινωνικής ατζέντας Μητσοτάκη ενόψει Ευρωεκλογών

Η Μεγάλη Εβδομάδα ξεκινάει με υπουργικό συμβούλιο, ενώ βρισκόμαστε 42 ημέρες πριν από τις Ευρωεκλογές. Με τον αέρα των τελευταίων δημοσκοπήσεων υπέρ της κυβέρνησης, αλλά πάντα με τ...

Φόρτωση άρθρων...