Πέμπτη
02 Μαΐου 2024

Τι σηματοδοτεί για το πολιτικό σκηνικό η επόμενη μέρα της ψήφισης του νόμου για τα ομόφυλα ζευγάρια

Τελείωσε το δίμηνο... μαρτύριο σχετικά με το νόμο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο οποίος θα μπορούσε να έρθει προς ψήφιση μετά τις Ευρωεκλογές και να τελειώσει η φασαρία, μέσα σε λίγα 24ωρα.

Ο νόμος πέρασε με 175 "Ναι" (ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Καρασμάνης είχε καταχωρηθεί στο "Ναι", ενώ είχε ψηφίσει "Όχι"), συγκεντρώνοντας ψήφους από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, Πλεύση Ελευθερίας και Νέα Αριστερά. Τα "Όχι" ανήλθαν σε 77, ενώ υπήρξαν δύο "Παρών" (η Νίνα Κασιμάτη από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία ωστόσο ψήφισε κάποια άρθρα, καθώς και ο ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης, προερχόμενος από την Πλεύση Ελευθερίας) και 46 αποχές. Τα κόμματα που ψήφισαν "Ναι" βγαίνουν όλα τραυματισμένα, καθώς είχαν 67 "απώλειες", μεγαλύτερες ή μικρότερες, ηχηρές ή... ασήμαντες.

Η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη εφ΄ όλης της ύλης, λέγοντας ότι έχει μια "σίγουρη αυτοπεποίθηση", την ίδια στιγμή που η Νέα Δημοκρατία απομακρύνεται από το παραδοσιακό εκλογικό κοινό της. Κανένα θέμα δεν υπάρχει για την κυβέρνηση από την τοποθέτηση του κ. Σαμαρά, ενώ η Νέα Δημοκρατία είδε το 1/3 της βουλευτικής της δύναμης, να ψηφίζει "Όχι" ή να απέχει.

Με βάση τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας, οι 106 από τους 158 βουλευτές της ΝΔ ψήφισαν "Ναι", 21 ψήφισαν "Όχι" και 30 απείχαν. Οι του "Όχι" και αρκετοί από τους 30 που απείχαν, δίνουν την αμυδρή αίσθηση για τη συγκρότηση μιας άτυπης εσωκομματικής αντιπολίτευσης, την οποία συγκροτούν πρόσωπα, που ο καθένας για τους δικούς του λόγους έχει τα παράπονα τους. Μένει να δούμε αν το "αντάρτικο" της καταψήφισης και της αποχής θα έχει και συνέχεια με παρεμβάσεις στο κυβερνητικό έργο, οι οποίες μπορεί να ενοχλήσουν. Δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι απείχαν ο βουλευτής Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιάννης Μπούγας, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σταύρος Κελέτσης και η υφυπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Μαρία Κεφάλα.

Η ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια "ραγίζει" τη βιτρίνα της κυβέρνησης Μητσοτάκη και έρχεται να προστεθεί στη φθορά που σημείωσε στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον περασμένο Οκτώβριο. Επιπλέον, σύμφωνα με πολιτικούς παρατηρητές, η ακρίβεια, η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, η... υπερδιόγκωση του θέματος του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών, οι αγροτικές κινητοποιήσεις, η υγεία και η εγκληματικότητα, έρχονται να δημιουργήσουν μια χιονοστιβάδα δυσαρέσκειας, η οποία θα μετατραπεί σε ψήφο διαμαρτυρίας στις Ευρωεκλογές. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι ο Μητσοτάκης δεν... ξεχνά ποτέ όσους μιλάνε πολύ ή δεν μιλάνε καθόλου, αλλά και όσους ψηφίζουν ή καταψηφίζουν!

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Νέα Δημοκρατία θα κινηθεί πάρα πολύ χαμηλότερα από τα εκλογικά ποσοστά των εθνικών εκλογών του Ιουνίου 2023 και αρκετά κάτω από το προηγούμενο ποσοστό που είχε λάβει στις Ευρωεκλογές του 2019. Μάλιστα, αν δεν πάρει εγκαίρως πρωτοβουλίες, ο πρωθυπουργός, η Νέα Δημοκρατία μπορεί να δει ποσοστά μεταξύ 25%-28%, λαμβάνοντας υπόψιν ότι οι περισσότεροι βλέπουν τις Ευρωεκλογές ως αγγαρεία ή χάσιμο χρόνου, αλλά και ως μια ευκαιρία για να στείλουν μήνυμα μέσω του "μαυρίσματος". Εκεί ακριβώς βρίσκεται και η παγίδα για την κυβέρνηση, καθώς αυτό το πλήρωσε σε σημαντικό βαθμό στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών και ευτυχώς δεν της στοίχισε σε επίπεδο αυτοδυναμίας, η σημαντική αποχή στον β΄ γύρο των εθνικών εκλογών. Πάλι καλά...

Γενικώς, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπορεί να κυριαρχεί στο πολιτικό σκηνικό, ωστόσο, πρέπει να διαμορφώσει νέο πλάνο προσέγγισης του εκλογικού σώματος ενόψει των Ευρωεκλογών. Επιπλέον, οι πανηγυρισμοί και τα γλέντια βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, ήταν... μαχαιριά στην καρδιά χιλιάδων Νεοδημοκρατών, οι οποίοι, μπορεί να απογοητεύτηκαν για το νομοσχέδιο αυτό καθαυτό, αλλά μάλλον εξοργίστηκαν περισσότερο με αυτά που είδαν. Θα αρκούσε μια ήρεμη και σιωπηρή αποχώρηση από τη Βουλή για να πάνε όλοι στο σπίτι τους. Μάλιστα, μερικοί πήγαν να το... γλεντήσουν σε μπαρ! Καλά εντάξει...

Μια... ανάποδη ανάγνωση του χθεσινού γεγονότος, λέει ότι ο Μητσοτάκης πιστώνεται τη συνεχή διείσδυση στον κεντροαριστερό χώρο, όπου μάλιστα, κατά πλειοψηφία θεωρείται και ως καταλληλότερος για πρωθυπουργός, με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων! Ωστόσο, χάνει προς τα δεξιά του και οι πολιτικοί παρατηρητές δεν αποκλείουν αποτελέσματα που θα μας κάνουν να... τρίβουμε τα μάτια μας στις Ευρωεκλογές! Αναμφίβολα, οι δημοσκοπήσεις που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις προσεχείς ημέρες, θα αποτελέσουν μια νέα βάση καταγραφής των τάσεων στο εκλογικό σώμα.

Στον ΣΥΡΙΖΑ, η αποχή του Πολάκη και του Όθωνα Ηλιόπουλου, αλλά και το "παρών" της Νίνας Κασιμάτη με υπερψήφιση ορισμένων άρθρων από τη χθεσινή ψηφοφορία, επισκίασε το "Ναι" των υπολοίπων 34 βουλευτών. Η ηχηρή απουσία του "πρωτοπαλίκαρου" του Στέφανου Κασσελάκη, συνιστά... φτύσιμο στον αρχηγό, ο οποίος είναι παντρεμένος με τον Τάιλερ Μακμπέθ. Άρα, ο Πολάκης, δια της απουσίας του έκανε ένα πολύ σοβαρό unfair στον αρχηγό του, ο οποίος τον έχει τοποθετήσει στη θέση του υπερ-συντονιστή! Ο Πολάκης ενημέρωσε ότι απείχε γιατί δεν του άρεσαν τα άρθρα για την τεκνοθεσία και την παρένθετη κύηση.

Στο ΠΑΣΟΚ ακόμη ψάχνονται γιατί η αποχή του 1/3 της κοινοβουλευτικής ομάδας (11 αποχές, κανένα "Όχι") αποτελεί σοβαρό unfair στο "προοδευτικό" αφήγημα του Ανδρουλάκη, ενώ στη Νέα Αριστερά, η αποχή των δύο μουσουλμάνων βουλευτών, ήταν αναμενόμενη με βάση τις αρχές και τις αξίες που επιτάσσει το θρήσκευμα τους. Ειρήσθω εν παρόδω, να αναφέρουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και η Νέα Αριστερά (που προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) δεν τα έχουν... καλά με τη θρησκεία. Έτσι, μπορεί να εμφανίζονται ως προστάτες του μουσουλμανικού στοιχείου στην Ελλάδα και πολύ... large σε σχέση με την Τουρκία, αλλά, πρέπει να ξέρουν ότι έχουν απέναντι τους βαθιά θρησκευόμενους μουσουλμάνους, οι οποίοι δεν κάνουν... εκπτώσεις. Μάλιστα, το θρήσκευμα αποτελεί βασικό παράγοντα καθορισμού των πολιτικών αποφάσεων που λαμβάνουν.

Το ΚΚΕ καταψήφισε το νομοσχέδιο, καθώς ο κομμουνισμός ποτέ δεν τα είχε... καλά με τέτοιου είδους περίεργα "σχήματα" στην κοινωνική ζωή, οπότε ο Δημήτρης Κουτσούμπας δεν έχει να απολογηθεί για τίποτα.  Ευθυγραμμίστηκε με την πρακτική των κομμάτων που βρίσκονται πιο δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία, εννοείται ότι καταψήφισαν το νομοσχέδιο. Όμως, Ελληνική Λύση, "Σπαρτιάτες" και "Νίκη" έχουν ανοίξει... λογαριασμούς. Ο πρόεδρος των Σπαρτιατών Βασίλης Στίγκας, ο οποίος το 1993 ήταν από τα πρώτα στελέχη που εγγράφηκαν στην Πολιτική Άνοιξη του Αντώνη Σαμαρά, κατηγόρησε ως "απατεώνα" τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος με τη σειρά του τον χαρακτήρισε ως "προσωρινό βουλευτή". Σημειώνεται ότι "Σπαρτιάτες" και "Νίκη" συνασπίστηκαν για την κατάθεση πρότασης ονομαστικής ψηφοφορίας, κάτι που επεδίωξε αρχικά και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ρίχνοντας "γέφυρες" προς τη "Νίκη", αλλά στο τέλος βρέθηκαν να τσακώνονται όλοι μαζί για το ποιος είναι περισσότερο... Χριστιανός και λιγότερο... απατεώνας! Χριστός και Παναγία...

Αναμφίβολα, μετά τα όσα έγιναν στη Βουλή, έχουμε μια νέα τάξη πολιτικών πραγμάτων. Οι κινήσεις των πολιτικών αρχηγών στην πολιτική σκακιέρα, από δω και πέρα, θα καθορίσουν τις εξελίξεις, ενώ οι δημοσκόποι θα καταγράψουν τις τάσεις που διαμορφώνονται στο εκλογικό σώμα. Πάντως, ο Μητσοτάκης, θα μπορούσε να φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο μετά τις Ευρωεκλογές, ενώ το αντίστοιχο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, θα μπορούσε να έρθει προς ψήφιση στη Βουλή στα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου και να μη δημιουργηθεί όλο αυτό το αλαλούμ μέσα στη χειμερινή εξεταστική περίοδο.

Από δω και πέρα, μένει να δούμε αν οι κινήσεις του πρωθυπουργού θα παραπέμπουν σε διεκδίκηση και τρίτης θητείας ή σε αποχώρηση με στόχο την ανάληψη κάποιου μεγάλου πόστου στην Ευρώπη. Το πιο ισχυρό σενάριο είναι ότι θα είναι αυτός αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές του 2027, αλλά, θα πρέπει από τώρα να επεξεργαστεί το ενδεχόμενο να κερδίσει το κόμμα, αλλά να μην έχει την αυτοδυναμία. Μένει να δούμε (είναι νωρίς ακόμη...), όταν φτάσουμε εκεί, ποιοι θα είναι οι πρόθυμοι για να συνεχιστεί η διακυβέρνηση της χώρας...

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Περί πολιτικής ψευδολογίας

Η πολιτική είναι ένα παιχνίδι παθών και αλληλο-συγκρουόμενων συμφερόντων και η υποκρισία είναι ένας από τους βασικούς της κανόνες. Ο Μακιαβέλι, στην κλασική περί ‘’Ηγεμόνος’’ πρ...

Οι δύο Ελλάδες πάντα εδώ

Μια σειρά φαινόμενα του τελευταίου διαστήματος μας υποχρεώνουν να δούμε καλύτερα τις κοινωνικές διεργασίες που εξελίσσονται και να ανησυχήσουμε. Ιερείς πετούν έξω από ναούς βουλ...

Φόρτωση άρθρων...