Τετάρτη
24 Απριλίου 2024

Τα... πανηγύρια του Eurogroup και η... φόρμα του Χ.Α.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται, οι προβλέψεις για το 2023 ήταν περισσότερο και από... μαύρες, αλλά φαίνεται ότι τα πράγματα εξελίσσονται μάλλον πολύ καλύτερα, σε σχέση με πριν.

Αυτό είναι το συμπέρασμα του χθεσινού Eurogroup, όπου συζητήθηκαν δομικές αλλαγές στη διακυβέρνηση της Ευρωζώνης τα επόμενα χρόνια, κάτι που φυσικά θα αποτελέσει αντικείμενο σκληρής διαπραγμάτευσης μεταξύ των αρχηγών των κρατών-μελών. Ο πληθωρισμός δείχνει σημάδια αποκλιμάκωσης, το φυσικό αέριο έχει καταρρεύσει και όπως επεσήμαναν ο πρόεδρος του Eurogroup, Πασκάλ Ντόναχιου και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πάολο Τζεντιλόνι "Η Ευζωρώνη έδειξε ανθεκτικότητα 2022 παρά τις μεγάλες προκλήσεις, με ανάπτυξη πάνω από τις προσδοκίες και με θετικές εξελίξεις στην απασχόληση". Ακόμη και η όποια ύφεση θα είναι μικρή, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του συμβουλίου αλλά η κρίση δεν έχει τελειώσει και η... στραβή μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή.

Στη συνεδρίαση του Μαρτίου θα συζητηθεί ο οδικός χάρτης για τα δημοσιονομικά του 2024, ενώ μετά από 18 μήνες εντατικών συζητήσεων, τώρα γίνεται η ανάλυση της μελέτης για τη μετάβαση στο ψηφιακό ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Επίτροπο Πάολο Τζεντιλόνι, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κομισιόν σχεδιάζει να παρουσιάσει μια νομοθετική πρόταση για το ψηφιακό ευρώ εντός του προσεχούς Μαίου. Στα παραπάνω, ας κρατήσουμε την παρέμβαση του νέου επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Πιέρ Γκραμέγκνα, ο οποίος ζήτησε από τις κυβερνήσεις να τρέξουν τις μεταρρυθμίσεις και την αξιολόγηση της οικονομικής διακυβέρνησης, ώστε οι αγορές να έχουν πλήρη και σαφή εικόνα προς τα πού βαδίζουμε. Άλλωστε, η τρέχουσα περίοδος υψηλής μεταβλητότητας στην οποία βρισκόμαστε, δεν αφήνει περιθώρια για καθυστερήσεις και παρερμηνείες. Αναμφίβολα, το χθεσινό Eurogroup έδωσε μια νότα αισιοδοξίας για τις εξελίξεις και τελικώς φαίνεται ότι το... κακό που μας περίμενε, είτε θα είναι πολύ μικρό ή θα... αργήσει πολύ ακόμη!

Η... φόρμα του Χ.Α.

Η Μoody's έκανε λόγο χθες για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση χρέους στην Ελλάδα, σε σχέση με το σύνολο των υπολοίπων χωρών του πλανήτη, ενώ θετικό κλίμα δημιουργεί για το Χρηματιστήριο της Αθήνας, η απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αποσυρθεί από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα.

Ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται κοντά στις 1.000 μονάδες και το ταμπλό στέλνει το μήνυμα ότι οι εγχώριες τράπεζες γυρίζουν σελίδα. Από κοντά και όλες οι υγιείς και δυναμικές επιχειρήσεις της Ελληνικής οικονομίας. Καθημερινά, κατακλυζόμαστε από εκθέσεις διεθνών και εγχώριων επενδυτικών οίκων, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι οι μετοχές των Ελληνικών τραπεζών βρίσκονται στο πεδίο... βολής των χαρτοφυλακίων. Ο πακτωλός κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ΕΣΠΑ, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή ρευστότητα, τις αυξημένες πιστώσεις, το μονοψήφιο ποσοστό των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και τη δυναμική επιστροφή στην κερδοφορία και στα υψηλά μερίσματα, έχουν αλλάξει ριζικά την κατάσταση.

Οι τραπεζικές μετοχές έχουν ενισχυθεί κατά 30% το τελευταίο τρίμηνο και 10% από την αρχή του έτους, "σβήνοντας" τις συνέπειες της πολεμικής περιπέτειας στην Ουκρανία, ενώ διαπραγματεύονται στο μισό της λογιστικής τους αξίας, δηλαδή στο 50% της πραγματικής αξίας των χαρτοφυλακίων τους. Οι εξελίξεις συνδέονται και με την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, ωστόσο, αυτό είναι ένα ζήτημα που μάλλον θα μας απασχολήσει μετά τις εκλογές. Η επανεκλογή της Νέας Δημοκρατίας θα φέρει την επενδυτική βαθμίδα το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενώ σε κάθε άλλη αρνητική περίπτωση, είναι πολύ πιθανό να δούμε τη βαθμίδα με τα... κιάλια.

Ενίσχυση προφίλ μέσω deals για Mytilineos και Sunlight

Εμβληματικές επιχειρήσεις της Ελληνικής οικονομίας ανακοινώνουν συνεχώς νέα deals και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες εντός και εκτός συνόρων.

Το χθεσινό... δελτίο περιλάμβανε νέα συμφωνία της Mytilineos στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά και νέα επένδυση της Sunlight. Αμφότερες αποτελούν δύο από τις πιο δυνατές επιχειρήσεις της εγχώριας οικονομίας, με πολύ μεγάλο βαθμό εξωστρέφειας. Ειδικότερα, η Mytilineos ανέλαβε την εκτέλεση σύμβασης για την "Προμήθεια και εγκατάσταση Σύγχρονου Πυκνωτή", για λογαριασμό της RWE Generation UK PLC, μίας από τις κορυφαίες εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι σύγχρονοι πυκνωτές θεωρούνται ευρέως απαραίτητοι για την ανάπτυξη έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και μπορούν να ρυθμίζουν την ισχύ στα ηλεκτρικά δίκτυα, ιδιαίτερα όταν οι ΑΠΕ δεν μπορούν να παρέχουν σταθερότητα στο σύστημα. Η αξία του συμβολαίου για τη Mytilineos ανέρχεται σε 62 εκατ. ευρώ.

Από την άλλη πλευρά, ο Όμιλος Olympia του Παναγιώτη Γερμανού, προχωρά σε μια νέα επένδυση στην αγορά του logistics & last mile, μέσω του επενδυτικού βραχίονα PCP. Στηρίζει δε το πλάνο της BOX NOW Group για τη δημιουργία του μεγαλύτερου δικτύου αυτόματων μηχανημάτων παραλαβής δεμάτων (lockers) στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, μέσω της επέκτασης της εταιρείας σε αγορές επιπλέον της Ελλάδας, της Κροατίας και της Βουλγαρίας, όπου ήδη διατηρεί παρουσία. Έτσι, η PCP αποκτά μειοψηφικό ποσοστό στο BOX NOW Group, ενώ η EMMA Capital παραμένει ισχυρός πλειοψηφικός μέτοχος. Στόχος της Olympia είναι, σε συνεργασία με την EMMA Capital Group και μέσω των υπηρεσιών που προσφέρει η BOX NOW, να συμβάλλει στην προώθηση ενός νέου μοντέλου στην αγορά του ηλεκτρονικού εμπορίου που αξιοποιεί σύγχρονες πλατφόρμες logistics, ώστε να ενδυναμώσει τον τελικό χρήστη με νέες επιλογές για καλύτερες και ταχύτερες παραδόσεις, σε χρόνο και τόπο που διευκολύνει και ταιριάζει με τον τρόπο ζωής του.

Η BOX NOW είναι μια δυναμικά αναπτυσσόμενη εταιρία που αναβαθμίζει την εμπειρία του καταναλωτή στο last mile, προσφέροντας σύγχρονες και αυτοματοποιημένες υπηρεσίες παράδοσης και αποστολής δεμάτων. Διαθέτοντας αυτή τη στιγμή ένα πανελλαδικό δίκτυο από 1.200 Lockers, έχοντας εξυπηρετήσει ήδη 200.000 πελάτες στη χώρα μας, με ένα ευρύ δίκτυο 400 συνεργαζόμενων e-shops, η BOX NOW είναι μια καινοτόμος και φιλική προς το περιβάλλον εταιρεία, που εξασφαλίζει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση 365 μέρες το χρόνο σε Αυτόματα Μηχανήματα Παραλαβής Δεμάτων, σε συνδυασμό με δυνατότητες αντικαταβολής με χρήση χρεωστικής και πιστωτικής κάρτας και με 99% δυνατότητα παράδοσης δεμάτων την ίδια ή την επόμενη ημέρα.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Πώς δεν γίνεται, κύριε Μητσοτάκη;

Πώς και γιατί δομές και κτίρια, για τα οποία έχουν διατεθεί εκατομμύρια εκατομμυρίων, αφέθηκαν να καταντήσουν εστίες αθλιότητας και παρανομίας; Πώς παραμένουν στο απυρόβλητο ανεξέλ...

Φόρτωση άρθρων...