Κυριακή
28 Απριλίου 2024

Τι ανησυχεί τις αγορές και γιατί απογοητεύτηκαν χθες

Απόψεις Λουκάς Γεωργιάδης

Ιράν και Λίβανος ανεβάζουν την ένταση στη Μέση Ανατολή απειλώντας το Ισραήλ και δίνοντας ώθηση στην τιμή του πετρελαίου.

Οι αγορές δεν βλέπουν με καλό μάτι τις τελευταίες γεωπολιτικές εξελίξεις και ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης, με απρόβλεπτες συνέπειες. Επιπλέον, τα χθεσινά πρακτικά της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας έκοψαν τη... φόρα στους επενδυτές σχετικά με τις μειώσεις των επιτοκίων του δολαρίου φέτος. Από αυτά προκύπτει ότι ίσως οι μειώσεις να μην είναι και τόσο επιθετικές, ωστόσο, πολλοί εκτιμούν ότι η FED επίτηδες θέλει να "ψαλιδίσει" τις προσδοκίες για να μην πάρουν ψηλά τον... αμανέ οι αγορές.

Έτσι, τόσο η Wall Street όσο και οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες έκλεισαν χθες με σημαντικές απώλειες, ως αποτέλεσμα της γεωπολιτικής και επιτοκιακής αβεβαιότητας, ενώ και το Χρηματιστήριο Αθηνών απώλεσε σχεδόν τα μισά κέρδη της πρώτης συνεδρίασης του έτους.

Η επιστροφή στην κανονικότητα μετά τις εορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οδηγεί στον επαναπροσδιορισμό των δεδομένων, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η Ευρώπη και ο αναπτυγμένος κόσμος απέφυγαν κάποιο "ατύχημα", δηλαδή μια τρομοκρατική επίθεση, η οποία θα μπορούσε να ρίξει "λάδι στη φωτιά" στις αγορές, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία των επενδυτών.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής μάλλον σοβαρεύουν και μάλιστα αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι χθες το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών προέτρεψε τους Γερμανούς πολίτες να φύγουν αμέσως από τον Λίβανο, προειδοποιώντας για τον αυξημένο κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, μετά τον θάνατο του "νούμερο 2" της παλαιστινιακής οργάνωσης, στη νότια Βηρυτό.

Ακολουθήστε το Lykavitos.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


Διαβάστε ακόμη

Οι Άραβες και η Ευρώπη…

Ο αείμνηστος Κορνήλιος Καστοριάδης (1922-1997) μας θυμίζει ιστορικά γεγονότα που η ισλαμο-αριστερίστικη «κουλτούρα» έχει διαγράψει από την ιστορία.

Φόρτωση άρθρων...